Бели нощи в Скандинавия 2019: Норвежки фиорди, Берген и четири скандинавски столици с полет от София

Fiords
Бели нощи в Скандинавия 2019: Норвежки фиорди, Берген и четири скандинавски столици с полет от София

Бели нощи в Скандинавия 2019: Норвежки фиорди, Берген и четири скандинавски столици с полет от София

Маршрут: София – Копенхаген – Берген – Нерьойфиорд, Фломската железница – Осло – Хелзинки – Стокхолм – София

09.06.2019 – 16.06.2019 – ПОТВЪРДЕНО ПЪТУВАНЕ!

23.06.2019 – 30.06.2019 – ПОТВЪРДЕНО ПЪТУВАНЕ!

Продължителност: 8 дни / 7 нощувки

Цена: от 1 965лв.

Програма:

Първи ден –  полет до Копенхаген

Сбор на летище София, Терминал 1 за полет до Копенхаген с Уиз Ер в 16.55 ч. Пристигане в 18.40 ч. местно време /полетната информация може да претърпи промяна!/. Трансфер с автобуса до Копенхаген. Първо запознанство с датската столица с кратка автобусна обиколка. Настаняване в хотел в района на Копенхаген /хотелът е разположен извън града/. Нощувка.

Втори ден – разглеждане на Копенхаген, пътуване през Дания

Закуска. Обиколка на датската столица Копенхаген с местен екскурзовод на български език: започва със зданието на Кметството, уникален образец на оригинално архитектурно решение със съчетанието на различни художествени стилове. Фотопауза и продължаваме с двореца Кристиансборг, Борсата, Старото и новото пристанище, двореца Амалиенборг, фотопауза при “Малката русалка” от приказките на Андерсен. Свободно време. 13.00 ч. отпътуване за датското пристанище Odde. Прекосяваме с автобуса най-големия от датските острови – Шеланд, за да се качим на ферибот за полуостров Ютланд. Пътуването през Северно море трае 1 час и 15 минути. Акостираме на втория по големина град в Дания – Орхус, откъдето ще се отправим за пристанището Хиртшалс. Качване на кораба за Берген. Настаняване в каюти. Нощувка.

Трети ден – Берген

Пътуване през Северно море. Пристигане в Берген в 12.30 ч. Не само в далечното минало, но и сега Берген е най – важният северен търговски център, разположен на морския бряг. Оттук тръгвали корабите, натоварени с риба и зърно във всички посоки на света. Днес ни очаква разходка по крайбрежната Ханзейска улица. Достойно място в списъка на културните паментници на ЮНЕСКО заема Брюген – кварталът на ханзейските търговци, чиито дървени къщи, боядисани в ярки цветове, сега служат за сувенирни магазини, занаятчийски ателиета, дори нощни клубове! В края на улицата се намира най-старият градеж в Берген – каменната крепост Бергенхус със залата на Хакон и кулата на Розенкранц. Възможност за посещение на Музея на Ханзата. Ще видите и църквата Света Богородица, както и най – големия рибен пазар в Норвегия. Свободно време. Настаняване в хотел в района на фиордите. Вечеря по желание. Нощувка.

Четвърти ден – Нерьойфиорд, Фломската железница

Закуска.

По желание и срещу допълнително заплащане: двучасов круиз по Нерьойфиорд

Това е най-тясното разклонение на Зьогнефиорд, 17 километра между стръмни скали, зелени планински била, в пълното отсъствие на съвременна техника, която да напомни за човешко присъствие – това е пътуване в царството на фиордите!

По желание и срещу допълнително заплащане: пътуване с Фломската железница

Toва е най – зрелищното пътешествие с влак в света! Железницата минава по най – стръмния склон в света и преодолява 870 м разлика във височината. Кристални реки, каскади от водопади, до които влакът спира за фотопауза, снежните шапки на планинските върхове и изумителната гледка към величествения Аурландсфиорд – това е преживяването на Фломската железница, третата по посещаемост забележителност в Норвегия.

Забележка:

Възможно е участието и в двете доп. екскурзии, осъществяват се последователно!

Връщане във Флом и отпътуване за района на Осло. Настаняване в хотел . Вечеря по желание. Нощувка.

Пети ден – Осло

Закуска. Обзорна екскурзия на норвежката столица Осло: Кралския дворец, Кметството, парка “Вигеланд” с 212 скулптурни фигури – най-голямата сбирка под открито небе, дело на един човек – талантливия скулптор Густав Вигеланд. Тъга и радост, любов и ненавист, младост и старост, родители и деца – всички емоции, които ни съпровождат в ежедневния живот, са застинали в бронз, гранит и ковано желязо в пет композиционни части, всяка носеща своя философски смисъл. Крайбрежната улица Акер Брюге е многолюдна и пълна с живот. Погледът ни е поразен от съвременното футуристично здание на Новата Опера, открита през 2008 година. Необичайната архитектура на това здание от стъкло и мрамор го превръща в една от най – популярните забележителности на Осло. Недалече се намира и замъкът Акершус /13 – 18 век/, исторически комплекс, в който са погребани норвежките монарси. Свободно време. 13.00 ч отпътуване за Швеция (520 км). Пристигане в Стокхолм вечерта. Настаняване в хотел. Вечеря по желание. Нощувка.

Шести ден – Стокхолм

Закуска. Обзорна обиколка на Стокхолм с местен екскурзовод на руски език. Изумително красив град, разположен на 14 острова, свързани помежду си с 57 моста, шведската столица с право е гордостта на Скандинавия. На централния остров Stadsholmen се намира Гамла Стан – средновековния Стар град. Разходка в лабиринта от улички, за да почувстваме очарованието на старата архитектура. Главното здание е Кралският дворец, една от най-големите кралски резиденции в Европа със своите седем етажа и 600 стаи. Настоящият крал е Карл ХVI Густав.. С автобуса ще преминем по най-красивата улица, крайбрежната Strandvägen, истински шедьовър от края на 19 век. Посещение на Кметството с местния екскурзовод /заплаща се входна такса/. Това е най – известната сграда на Стокхолм, чиято световна слава се дължи на церемонията по връчването на Нобеловите награди, които от 1902 година се провеждат именно тук. Ще запомните този ден с разглеждането на Синята зала, където се провежда приемът след връчването и Златната зала с мозайките от 18 милиона елемента, позлатени с 10 кг злато. Свободно време и качване на кораба за Хелзинки. Започва едно невероятно морско пътуване сред 24 000 острова на Стокхолмския архипелаг. Нощувка в каюти.

Седми ден – Хелзинки

10.00 ч. пристигане в Хелзинки. Обиколка на града с местен екскурзовод на руски език – пешеходен тур с впечатляващата сграда на Финския парламент, Сенатския площад. Свободно време. Привечер обратно отпътуване за Стокхолм с круизния кораб. Нощувка в каюти.

Осми ден – Стокхолм, музеите на Юргорден

09.30 ч. пристигане в Стокхолм. Свободно време за посещение на музеите на остров Юргорден по избор и по интереси. Това са музеи, които нямат аналог по целия свят!

Корабът – музей Васа е построен около един от най-обсъжданите морски съдове на всички времена, поради удивителната история на зрелищното си спускане на вода на 10 август 1628 година. Пред очите на многочислената тълпа флагманът, гордост на шведската корона, с две оръдейни палуби и цвета на шведското морско войнство на борда си, изминава по малко от една миля и потъва! 16 хектара дъбови гори са били изсечени за построяването му, но не напразно – през 1961 година, когато е изваден, се оказва, че дървото е непокътнато. Металните елементи са повредени и ръждясали, но корпусът сияе с цялото великолепие на богатата си украса. След като 333 години смущава от дъното корабите и моряците, плаващи над него, той се превръща в радост и атракция за малки и големи – най – посещавания музей в Стокхолм!

Скансен – първият в света етнографски музей на открито пресъздава картина на шведския бит от началото на 20 век. Ще видите над 150 домове от различни части на страната, където ще ви посрещнат жени и мъже в национални носии, заети в традициони за районите дейности.

И още – Нордическия музей, ако се интересувате от фолклор, скандинаввска култура и мода, или музея на принц Валдемарсуде, ако се интересувате от скандинавска живопис и скулптура.

15.30 ч. трансфер с автобуса до летище Скавста /Стокхолм/ за директен полет до София с Раян Ер в 19.50 ч. Пристигане в 23.40 ч. местно време /полетната информация може да претърпи промяна!/.

Цени за дата 09.06.2019 г.:

Вид настаняване:

Възрастен в двойна стая и вътрешна каюта за четирима – 1 965лв.

Възрастен в двойна стая и вътрешна каюта за двама – 2 065лв.

Трети възрастен /в двойна стая на доп. легло и вътрешна каюта за трима/ – 2 010лв.

Възрастен в единична стая и вътрешна каюта – 2755лв.

Дете до 12г., настанено с двама възрастни – 1 950лв.

Цени за дата 23.06.2019 г.:

Вид настаняване:

Възрастен в двойна стая и вътрешна каюта за четирима – 2 095лв.

Възрастен в двойна стая и вътрешна каюта за двама – 2 195лв.

Трети възрастен /в двойна стая на доп. легло и вътрешна каюта за трима/ – 2 140лв.

Възрастен в единична стая и вътрешна каюта – 2 885лв.

Дете до 12г., настанено с двама възрастни – 2 080лв.

Цената включва:

Самолетни билети София-Копенхаген с Уиз Ер и Стокхолм-София с Раян Ер: директни полети.

Летищни такси.

Багаж: включен 1 брой малък ръчен салонен багаж с размери 40/20/25 см и 1 брой чекиран куфар/чанта до 10 кг с размери 55/40/20: 1 малка чанта носите на борда и 1 чанта/куфар до 10 кг оставяте на гишето за регистрация, преди проверката на сигурността.

Трансфери летище – хотел – летище.

Транспорт с автобус на местна лицензирана транспортна агенция по горепосочения маршрут.

Екскурзовод на български език по време на цялото пътуване.

Автобусни и пешеходни обиколки на Копенхаген, Берген, Осло, Стокхолм, Хелзинки

Местни екскурзоводи за Стокхолм, Хелзинки и Копенхаген.

7 нощувки, както следва:

1 нощувка със закуска в хотел*** в района на Копенхаген

1 нощувка във вътрешна каюта на кораба от Хиртшалс до Берген

1 нощувка със закуска в хотел*** в района на фиордите

1 нощувка със закуска в хотел*** в района на Осло

1 нощувка със закуска в хотел *** в района на Стокхолм

2 нощувки във вътрешни каюти на кораба от Стокхолм до Хелзинки

Всички пътни и пристанищни такси.

Цената не включва:

Бакшиш за обслужващите шофьорите: 15 евро = 30 лева на човек – еднократно. /задължителни, заплащат предварително от България, начисляват се към пак. цена/

Медицинска застраховка за периода на екскурзията на ЗК „Уника” с покритие 10 000 евро за лица до 65г.: 16лв. /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/

Медицинска застраховка за периода на екскурзията на ЗК „Уника” с покритие 5 000 евро за лица 65г. – 70г.: 24лв. /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/

Медицинска застраховка за периода на екскурзията на ЗК „Уника” с покритие 4 000 евро за лица над 70г.: 32лв. /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/

Фериботен круиз по Зогнефиорд /Нерьойфиорд/: възрастен – 65 евро = 130лв, дете до 14г. – 32 евро = 64лв. /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България – предварителна резервация/.

Фломската железница: възрастен – 79 евро = 155лв., дете до 1г. – 39 евро = 78лв. /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България – предварителната резервация се потвърждава при свободни наличности, до изчерпване на местата/.

Вход за Кметството в Стокхолм: 105 шведски крони = 23лв. /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България – предварителна резервация/.

Пакет 3 вечери в ресторантите на хотелите: в района на Берген, в района на Осло, Стокхолм и 2 закуски на кораба от Стокхолм до Хелзинки: 186лв. /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/.

Доплащане за настаняване в каюта с прозорец за трите нощувки на кораб: 95лв. на човек при настаняване в двойна каюта. /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България – предварителната резервация се потвърждава при свободни наличности/

Багаж: Чекиран багаж на самолетите 1 брой до 20кг: /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България – Цената на чекирания багаж се гарантира в момента на заявяване на багажа при потвърдено пътуване и подписан договор/

Избор на място в самолетите – има определeни места, които излизат на бордните карти автоматично. Ние не можем да гарантираме, че туристи, които пътуват заедно, ще получат места едно до друго, тъй като системата на авиокомпаниите „Wizz Air” и „Ryan Air“ ги генерира автоматично без да дава възможност ние да ги избираме предварително. /При желание за конкретно настаняване в самолетите, цената е на запитване според възможните наличности – заявява се и се заплаща предварително от България/

Вход в Скансен: 195 шведски крони /по желание, заплаща се на място/

Вход в музея Васа: 130 шведски крони /по желание, заплаща се на място/

Важно:

Туристическата агенция не носи вина или каквато и да е отговорност за загубен и закъснял багаж. Решението за включване в екскурзия със самолетен превоз автоматично предполага, че неудобствата от инциденти с багаж са предварително приети от пътника. Напомняме на всички туристи, че такива инциденти непрестанно се случват!

Забележка:

Необходима валута за Скандинавия:

Около 130 лв на човек в норвежки крони (600 крони)

Около 300 лв човек в шведски крони (1600 крони)

Около 80 лв на човек в датски крони (300 крони)

Около 100 лв на човек за Хелзинки в евро (50 евро)

Във Финландия местната валута е евро!

Условия за резервации:

Депозит: 50% от пакетната цена при записване

Доплащане: до 21 дни преди дата на заминаване

Няма паспортен и визов режим в страната; няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.