Един ден в Комана, Румъния, с отпътуване от Варна, Нови пазар, Шумен, Разград и Русе, 24.06.2023

Collage Comana-logo
Един ден в Комана, Румъния, с отпътуване от Варна, Нови пазар, Шумен, Разград и Русе, 24.06.2023

Един ден в Комана, Румъния –

близък и непознат край

_

с възможност за отпътуване от Варна, Нови пазар, Шумен, Разград и Русе

24.06.2023, събота

_

 

_

Програма:

Отпътувне от Варна, Нови пазар и Шумен за Румъния.

_

Организирано посещение на Манастир Комана – православен манастир, основан от Влад Цепеш през 1461 г. и включена в Списъка на историческите паметници на Румъния. В първоначалния си вид манастирът е укрепен с крепостни стени срещу нападения. Избраното място за строежа му се намира на остров, ограден в миналото от блата, и достъпът до него е ставал откъм север, където е имало изграден дървен мост, който лесно можело да бъде запален в случай на опасност. След като започва да се руши, манастирът е напълно сринат и съграден отново през 1589г. от болярина Раду X Щербан, по-късно избран за княз. При археологически разкопки на манастира през 1970-те години е открито обезглавено тяло, което според някои историци е възможно да е принадлежало на Влад Цепеш, още повече, че наблизо се провежда битката, в която той пада убит. Според други изследователи тленните му останки са погребани в манастира Снагов. Трудно е да се установи истината, тъй като погребението е извършено тайно.

Манастирът разполага с богат сувенирен магазин, в който се предлагат и продукти, приготвени от монасите – манастирско вино, сладка и конфитюри, типични за зоната, снопче билки – лавандула, риган, розмарин, босилек, стевия.

_

Организирано посещение на “Мелница за хартия” – фабриката за хартия и комплекса на занаятите – музей на открито, който се състои от 10 творчески работилници, базирани на стари занаяти, които са се практикували в румънското традиционно село: тъкане на ръчен стан, обработка на тръстика, ковач, грънчарство и керамика, дърводелство, традиционна кухня, традиционна мелница и пекарна, както и занаяти, свързани с книги: ръчно изработена хартия, високопечатен печат и книговезка дейност. Само тук ще може да наблюдавате процеса за ръчно производство на хартия и най-голямата колекция от машини, свързани с книгоиздаването.

_

Отпътуване за природен парк „Комана“, разположено в делтата на река Няжлов, простиращ се на площ от 25 хиляди хектара, приличащ на резерват „Сребърна“. Той е създаден преди половин век, като за това допринася румънската Академия на науките с цел ограничаването и защитаването на два района с бодлив залист и червен божур. През 2004 година към тях се добавя блатото Комана, като природен резерват и зона за защита на 157 вида птици, 9 вида влечуги, 30 вида риби и 10 вида земноводни.

В гористата зона е оформен голям приключенски парк, подходящ за деца. До него се намира голям ездови клуб, предлагащ разходки с различни фиакри. Има възможност за разходка в част от близо 1206 хектара блатна зона с в моторница по определен маршрут през деня срещу допълнително заплащане – препоръчваме!!! Да не забравяме и моста на желанията – носете си катинар, защото “Заключваш катинара, пускаш ключа във водата и мечтата ти се сбъдва“. В природния парк има наблюдателна кула с прекрано откриваща се гледка, както и ресторанти за обяд.

_

Свободно време за разходка с лодка, влакче, яздене на кон, свободно време в атракционния парк и обяд.

_

Отпътуване за България в късния следобед.

 _

 

_

Цена за отпътуване от Варна и Нови пазар: 52лв.

Цена за отпътуване от Шумен: 42лв.

Цена за отпътуване от Разград и Русе: 38лв.

_

 

_

Цената включва:

  • Транспорт по маршрута Варна-Шумен – Комана – Шумен-Варна.
  • Организирана посещение на манастир Комана.
  • Органзирано посещение на “Мелница за хартия”.
  • Организирано посещение на Природен парк „Комана“.
  • Турситическа застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 5 000 евро.
  • Водач от туроператора.

_

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер.
  • Обяд.
  • Входни такси – Мелница за хартия – възрастни – 20леи, ученици, пенционери и хора с ТЕЛК – 15 леи.

_

 

_

Необходими документи: Лична карта.

_

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 38 туристи.

_

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

_

Записване и начин на плащане: 100% плащане в брой или по банка.

_

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на маршрута и посещаваните обекти, поради възникване на непредвидими ситуации в пътната или метеорологична обстановка.

 _

При отказ или неявяване в деня на провеждане на мероприятието, сумите, заплатени от туриста, не се възстановяват.

 _

Настаняването в автобуса е по реда на записване.

 _

“Визитур“ ЕООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7884/22.06.2018 г. и е сключил застраховка „Отговорност на Туроператора“ по чл. 42 от ЗТ на 13.07.2022 – застрахователна полица №03700100003992 в ЗД „Евроинс“ АД.

_

 

_