Тридневна екскузрия до София и Шоплука – 18-20.06.2021

СОФИЯ
Тридневна екскузрия до София и Шоплука – 18-20.06.2021

Tридневна екскурзия в София и Шопския край

Варна – Шумен – Музей на минното дело, гр Перник –  водопад Бучалото, Радомир – Скален параклис „Св.Петка“, с. Трън – Музей на киселото мляко, с.Студен извор – Земенски манастир – Гигински манастир – Боянска църква – Парк Камбаните, гр.София  – Регионален историчекси музей, София– Шумен – Варна


_

с възможност за отпътуване от Варна, Нови пазар, Шумен, Велики Преслав, Търговище и Велико Търново

Възможност за отпътуване от Русе и Разград ( при минимум 10 човека от двата града общо)

 _

18 – 20.06.2021

3 дни / 2 нощувки със закуски

 

 _

Програма:

Първи ден, 18.06.2021, петък

Отпътуване от Варна и Шумен за Перник.

_

Организирано посещение на Музей на минното дело. Музеят по минно дело в Перник не се помещава в сграда, а е част от подземна галерия. Първата копка на рудника, в който сега се помещава музеят, е направена през 1891 г. Той е действащ до 1966 г., когато залежите му са изчерпани и той е затворен, а след около 20 години е превърнат в музей.

Минният музей е единствен по рода си на Балканите.

Една от атракциите за посетителите са каските, които трябва да сложат, преди да влязат в подземната част на музея. Всъщност в тунела няма никаква опасност за гостите. Галериите на старата мина са дълги 630 м, в тях са разположени около 30 експозиции, които следват развитието на минното дело в България. Част от инвентара е и първият локомотив, вкаран в експлоатация в Мини Перник – Siemens от 1925 г.

 _

Отпътуване за град Радомир.

Посещение на водопад „Бучалото“

Водопад Бучалото е единственият водопад в България, който се намира в градски парк.

Необичайно за традиционната градска среда, сред приятно подреден природен кът водопадът дарява свежест и прохлада през цялата година. Нарекли са го съвсем подходящо – “Бучалото”, заради характерния бучащ тътен, който се носи наоколо от водата. Височината му е около 10-12 метра.

_

Настаняване в района на София. Нощувка.

_

Втори ден, 19.06.2021, събота.

Закуска.

Отпътуване и посещение на Скален параклис „Св.Петка“, с.Трън

Света Петка е родена в град Епиват, днешна Турция. Започвайки да проповядва и лекува, мигновено става обект на множество гонения Смята се, че е избрала точно тази пещера за свое скривалище. Тук тя помагала на всеки, който идвал при нея с вяра в сърцето. Един ден, докато пекла питка, чула наближаването на неверници и за кратко време успяла да се измъкне. Така те заварили празна пещера и току що изпечената питка… Един от войниците посегнал да отчупи залък от нея, но когато я докоснал… тя се вкаменила!

Днес можете да видите вкаменената питка, както и следите от ръката и крака на Света Петка, които е оставила при бягството си. А от тавана на святото място се стича вода, която според народните предания е лековита..

_

Отпътуване за с. Студен извор.

Посещение на Музея на киселото мляко.

Музеят е открит на 29 юни 2007 г. и разказва историята на един от най-популярните символи на България – киселото мляко. Специално място в експозицията на музея е отделено на д-р Стамен Григоров – откривателят на бактерията „Бактериум Булгарикум”, която предизвиква квасенето на млякото и специфичния му вкус.

На първия етаж на музея е разположена експозиция с интересни предмети, използвани за приготвянето и съхранението на кисело мляко и млечни продукти в домашни условия.

Експозицията  на втория етаж включва предмети и макети, демонстриращи промишленото производство на киселото мляко. Макетите показват какви са стъпките за производство на млякото и как то достига до трапезата ни.

_

Отпътуване за Земенски манастир „Свети Йоан Благослов“.

Манастирът е основан по време на Първото българско царство (681 – 1018 г.). Една от най-забележителните постройки на Балканите е кръстокуполната църква „Свети Йоан Богослов“. Тя е разположена в двора на манастира, реставрирана някъде през 70-те години на миналия век и днес е отворена за посетители. Църквата е паметник на културата, на българската архитектура и на монументалната живопис и заема особено място в архитектурната ни история. Земенският манастир е обявен за национален музей и през 2004 година става филиал на Националния исторически музей.

_

Посещение на Гигински манастир „Св.Св. Козма и Дамян“, или още известен като Църногорски манастир.

Светата обител  през годините е изживяла редица превратности – била е концлагер, детски лагер за отдих, а в по- ново време неверници я превърнали дори в обор, но благодарение на силния дух и воля на няколко монаси, отново възкърсна за живот.

Днес е красива монашеска обител, а лековитият извор все още дава възможност на всеки да се възползва от лечебните свойства на водата в Аязмото. Още в миналото се знае, че тя помага при очни болести, при поражения на нервната система и при безплодие.

_

Отпътуване за хотела. Нощувка.

 _

Трети ден, 20.06.2021, неделя

Закуска.

Посещение на Боянската църква.

Боянската църква е уникална с многообразието, колоритното решение и дълбоката психологическа трактовка на образите. Стилът на стенописите от 1259 г. е свързан с традициите на Търновската живописна школа от ХІІІ в. Неизвестният майстор следва класическата иконография. Живописта му е ярка и наситена, образите – жизнени, богати на духовни нюанси, подчертана е портретната характеристика на светските лица. Боянската църква „Св. Никола и св. Пантелеймон“ е включена през 1979 г. в списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

_

Посещение на Парк Камбаните.

Открит е през 1979 г. по идея на Людмила Живкова във връзка с домакинството на България на Международната детска асамблея “Знаме на мира” под егидата на ЮНЕСКО. На първата асамблея участват деца от 79 държави и са поставени 68 различни камбани.

_

Организирано посещение на Регонален исторически музей, гр.София. Строежът на сградата започва през 1889 г. от австрийският архитект Емил фон Фьорстер, който печели обявения тогава международен конкурс за минерална баня с хотел. Строежът на хотела е спрян четири години по-късно поради недостиг на средства. През 1904 г. се избистря идейният проект за комплекса в днешния му вид от архитектите Петко Момчилов и Фридрих Грюнангер. Малката баня отваря врати през 1908 г., а голямата – с два плувни басейна, семейни вани, римски бани – на 13 май 1913 г.; в северното крило се открива водолечебен институт с водоналивни съоръжения (1914). Съоръженията се захранват с вода от извиращите под сградата минерални извори. При бомбардировките на София (1944 г.) малката баня е съборена, а части от голямата са сериозно засегнати. След Втората световна война голямата баня е точно реставрирана и е обявена за паметник на културата от местно значение. Поради амортизация през 1986 г. сградата е затворена за посетители и напълно изоставена след 1989 г. В средата на 90-те години на миналия век започва поетапно реставриране на сградата. От 2015 г. в нея се помещава Музея за история на София.

Забележка: Посещението ще бъде осъществено при минимум 12 туристи. В противен случай групата ще има свободно време.

_

Отпътуване следобед за Шумен и Варна.

_

Цена за отпътуване от Варна: 185лв.

Цена за отпътуване от Нови пазар: 180лв.

Цена за отпътуване от Шумен: 175лв.

Цена за отпътуване от Велики Преслав: 170лв.

Цена за отпътуване от Търговище: 160лв.

Цена за отпътуване от Велико Търново: 155лв.

Цена за отпътуване от Русе и Разград – 180лв. при 10 туристи общо от двата града.

Отстъпка за деца до 12 г. – 10 лв.

_

 

Цената включва:

* Транспорт маршрута Варна – Шумен – Музей на минното дело, гр Перник –  водопад Бучалото – Скален параклис „Св.Петка“, с. Трън – Музей на киселото мляко, с.Студен извор – Земенски манастир – Гигински манастир – Боянска църква – Парк Камбаните, гр.София  –, Регионален исторически музей, гр.София – Шумен – Варна.

* Две нощувки със закуски в района на София.

* Организирано посещение на Музей на минното дело, гр.Перник (без входна такса).

* Организирано посещение на водопад „Бучалото“, гр. Радомир.

* Организирано посещение на Скален параклис „Св.Петка“, с.Трън.

* Организирано посещение на Музея на киселото мляко, с.Студен извор (без включена такса).

* Организирано посещение на Земенски манастир „Свети Йоан Благослов“ (без включена такса).

* Организирано посещение на Гигински манастир „Св.Св. Козма и Дамян“.

* Организирано посещение на Боянска църква (без входна такса).

* Организирано посещение на Парк Камбаните, гр.София.

* Организирано посещение на Регионален исторически музей, гр.София – пожелание при минимум 12 туристи.

* Туристическа застраховка с покритие 1000лв. периода на пътуването.

* Лицензиран екскурзовод по време на пътуването.

* Водач от агенцията.

 _

Цената не включва:

*Обяди и вечери.

*Входни такси на посещаваните обекти.

*Разходи от личен характер.

*Доплащане за единична стая – 60лв.

_

Допълнителна информация за входни такси:

Музей на минното дело, гр Перник – входен такса за възрастни – 4,00 лв.; входна такса за ученици и пенсионери – 2,00 лв.

Водопад Бучалото – няма

Скален параклис „Св.Петка“, с. Трън – няма

Музей на киселото мляко, с.Студен извор – входна такса за всички възрасти – 1,00 лв.

Земенски манастир – групова входна такса за възрастни – 3,00 лв.; входна такса за ученици – 1,00 лв.

Гигински манастир – няма.

Боянска църква – 7лв. за възрастни и пенсионери (цената е за групи); Ученици и студенти – 2лв.

Парк Камбаните, гр.София – няма.

Регионален исторически музей – 5лв. при минимум 12 човека.

 _

Необходими документи: Лична карта.

_

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 туристи.

_

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Записване и начин на плащане: 50% депозит; Доплащане – 14 дни преди датата на отпътуване.

_

Условия за анулации:

до 14 дни преди пътуването – 30%;

13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена;

под 6 дни – 100%

_

При отказ или неявяване в деня на провеждане на екскурзията, сумите, заплатени от туриста, не се възстановяват.

 _

Настаняването в автобуса е по реда на записване.

 _

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти, поради възникване на непредвидими ситуации в пътната или метеорологична обстановка.

 _

“Визитур“ ЕООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7884/22.06.2018 г. и е сключил застраховка „Отговорност на Туроператора“ по чл. 42 от ЗТ на 18.07.2020 – застрахователна полица №03700100002866 в ЗД „Евроинс“ АД.