Екскурзия Крайова, Железни врати Оршова, Дробета Турну Северин, манастир Хорезу, музей на тровантите и солна мина Окнеле Мари 2024

71590524ed024ddf8c0ebb182e6d6173
Екскурзия Крайова, Железни врати Оршова, Дробета Турну Северин, манастир Хорезу, музей на тровантите и солна мина Окнеле Мари 2024

Екскурзия Крайова, Железни врати Оршова, Дробета Турну Северин, манастир Хорезу, музей на тровантите и солна мина Окнеле Мари


Дати:

28.06.2024 – ПОТВЪРДЕНА

26.07.2024

23.08.2024 / 27.09.2024

3 дни / 2 нощувки със закуски

Цена: 265 лв.

Първи ден

03:30ч Отпътуване  от Младежки дом от град Добрич

04.30ч Отпътуване от Варна от ул. Антим-1

05:30ч Отпътуване от Шумен паркинга на БИЛА до ОМВ на бул. Симеон Велики

 06:30ч Отпътуване от Разград от бензиностанция Петрол на пътя за Русе

07:15ч  Отпътуване от Русе от бензиностанция Лукойл – бул. Христо Ботев 1 вход Варна 

Кратка почивка на удобна бензиностанция в град Русе. Преминаваме през Дунав мост Русе-Гюргево в посока град Крайова – съвсем близо до България и дълбоко свързан с историята ни. Днес е един от големите Румънски градове, но провинциален и спокоен, с приятна атмосфера. На мястото, където е разположен градът, е имало старинно римско селище. Римляните са построили крепост, която е била от тухли и камъни и нарекли селището Пелендава (Pelendava). Според археологически свидетелства на мястото, където днес се намира град Крайова, е имало голям град още в периода на ранното Средновековие. През четиринадесети век градът е бил известен като голям търговски център. През шестнадесети век районът бил управляван от наследници на фамилията Крайовещи (Craiovesti), която била известна с политическото си влияние.

Жителите на града се гордеят с голямото количество добре запазени исторически паметници. Сред основните забележителности на град Крайова е катедралата на свети Димитър (St. Demetrius), която е построена през осемнадесети век, както и църквата на манастира Козуна (Kozunа) – тя е построена през петнадесети век и се смята за най-старата сграда в града. Сред интересните сгради е църквата на мадона Дуду (Мadona Dudu), която е построена в средата на осемнадесети век и е известна с красивите си мозайки. В града може да се види художественият музей на Крайова, който е бил построен през деветнадесети век по проект на френски архитект. В музея се съхраняват ценни произведения на изкуството на известни румънски творци, създавали шедьоврите си преди повече от век. За туристите е интересна къщата Банией (Bаniei), която е построена в края на седемнадесети век. В къщата е разположен етнографският музей. И не на последно място е площадът Михай Витязул – експлозия от цветя, фонтани, декоративни саксии, а ж центъра – статуята на Михай Витязул. Всяка вечер край уникалните  пеещи фонтани на площада се събират стотици хора. Църквата Св.Илия; Църквата Вси Светии; Старата църква Св.Георги; историческият музей и Музея на Изкуствата; парка Николае Романеску, по-известен като Бибеску- образец за паркова среда. Настаняване в хотел 3-4 звезди в Крайова. Нощувка.

Втори ден

Крайова- Дробета Турну Северин – Оршова – Железни врата   Закуска. Отпътуване за Турну Северин – наследник на антична Римска крепост, а днешният град е основан от унгарците през 11век. Фото пауза пред Водния замък-истински символ на Дробета Търну Северин – ориентир и интересна атракция за чужденци. Заедно със стълба на Траянския мост и руините на крепостта Северин, водният замък е част от забележителностите  на града. Отпътуване за Оршова. Разходка с кораб по маршрут Малкия Казан/ (Табула Траяна- таблата на Траян в чест на завземане на Дакийското царство, Статуята на Дечебал –Каменната статуя на Дечебал е сътворена в „отговор” на плочата, построена от император Траян като символ на победата над даките в планината отсреща – сега сръбска територия. Монументът на Дечебал е правен в продължение на 10 години – между 1994 и 2004 година. 12 скулптори са работили върху образа, висок 55 м и широк 25 м. Само носът на Дечебал е дълъг 7 метра дълъг и 4 метра широк. Разстоянието между очите на каменния крал е цели 4.3 метра. Той е само с 6 метра по-нисък от Статуята на свободата в САЩ. И още нещо прелюбопитно – всяка от четирите статуи на американските президенти в Големия каньон е правена по… 14 години от 300 майстори.

Вижда се надписът “Цар Дечебал, направен от Драган”. Драган всъщност е бизнесменът, дарил 1 милион долара, за да се построи величественият образ като символ на храбростта на даките. Живописните стеснения и разширения на Дунав в този район са наречени “Казаните” – малки и големи, които пак са между две планини – румънска и сръбска. А Голямата река пък тук е най-дълбока – 120 метра., Манастир Мракония -На метри от монумента на крал Дечебал е манастирът „Мраконя” – на по-малко от 20 километра от Оршова и в най-живописния пролом по течението на Дунав. Отдалеч ти се струва, че манастирът, построен на вдадена в реката скала, е буквално изникнал от водата – пещера Поникове или Ветерани/. Разходката е с продължителност 3 часа. Връщане в Крайова. Свободно време.

  Трети ден 

Хорезу – Музей на тровантите – солна мина Окнеле Мари

Закуска. Отпътуване Хорезу и посещение на най-големия манастирски комплекс във Влахия, основан 1690г, шедьовър в стила Бранковяну, включен в културното наследство на ЮНЕСКО, известен с богатата скулптурна украса, религиозните композиции, колекцията от фрески и икони. Накрая ще посетим малкото градче, известно по цял свят с грънчарския си панаир. Свободно време за разходка и пазар на традиционни продукти. Построен е през 1690-1693 година от принц Константин Бранкован. Известен е с чистотата и баланса на архитектурния стил, богатството на скулптура, третирането на религиозната композиция, оброчните портрети и рисувани декорации. Иконописната школа, основана в манастира през XVIII в., е била известна в цяла Югоизточна Европа. Църквата на манастира Хорезу е изписана от известния зоргаф Парву, който усвоява голямата площ на стените, породена от по-големия пронаос и портик. Фина каменна резба украсява порталите и колоните в портиците. Следващата ни спирка е при тровантите- камъни, които имат кръгла обтекаема форма. Местните жители твърдят, че тровантите са способни да се размножават. Първоначално върху камъка се появява малък израстък, който набъбва и се откъсва от „майчинския“ камък. Новият камък е напълно самостоятелен и расте бързо. Активният растеж започва след дъжд. Най-много трованти се срещат в румънската област Вълча. Местните жители дори изработват сувенири от трованти, които продават на туристите. Можело дори да си „посадиш“ камък в земята и да почакаш той да порасне. През 2006 година в района на Вълча, в пясъчни кариери близо до комуната Костещи, е открит Музей на тровантите. В колекцията му са събрани най-любопитните образци с местен произход. Най-големите от тях достигат височина десет метра. „Експозицията“ под открито небе заема повече от един хектар територия. Посещение на солна мина Ocnele Mari. Това е бивша солна мина, а понастоящем е устроена като музей и е отворена за посетители. Разположена е върху площ от 10 дка. До нея се достига с минибус по подземен тунел с дължина 1300 м, който слиза на 29 м под повърхността. Температурата вътре е 13-15. Въздухът е много здравословен и подходящ за хора с белодробни проблеми. Височината на залите е 8 м. Тук се намира най-голямата подземна църква в Румъния. Има още музей, ресторант, магазин за сувенири, спортни игрища и др. Интерес представляват солните образувания по стените и таваните. Отпътуване за България следобяд. Пристигане в крайна точка на България около 23:00ч.

Цени:

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 275лв.  335лв. 260лв.
Варна и Шумен 265лв. 325лв. 250лв.
Разград и Русе 255лв. 315лв. 240лв.

Цената включва:

*  – 2 нощувки със закуски в хотел Лидо в Крайова

* –  транспорт с комфортен лицензиран автобус

* –   екскурзоводско обслужване по целия маршрут

* –  медицинска застраховка за лица до 65 год

Цената не включва:

-Входни такси и разходи от личен характер

-Музей на изкуството в Крайова- 8 леи за възрастни, 5леи за ученици, студенти и пенсионери

-Етнографски музей в Крайова – 10 леи за възрастни, 7 леи за ученици, студенти и пенсионери

-Разходка с кораб с продължителност 3 часа – 15 евро при минимум 40 човека, 20 евро при минимум 30 човека

-Входна такса за пещера Ветерани- 6 леи

-Входна такса за солна мина Окнеле Мари– 40 леи възрастни/ 25 леи деца и ученици, 30 леи за студенти, 35 леи за пенсионери,

-Медицинска застраховка за лица  над 65 г –  8 лв / лица над 80 год.-не се застраховат

-Доплащане за единична стая- 60 лева

❗Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване.

❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.