Екскурзия с автобус до Сибиу – Трансфъгърашко шосе „Пътят над облаците“- Карта-Авриг-солна мина Турда

28867_650__5
Екскурзия с автобус до Сибиу – Трансфъгърашко шосе „Пътят над облаците“- Карта-Авриг-солна мина Турда

Екскурзия с автобус до Сибиу – Трансфъгърашко шосе „Пътят над облаците“- Карта-Авриг-солна мина Турда

Дата:

30.08.2024г.

3 дни  / 2 нощувки

Цена :  от 285  лв

Програма:

Първи ден

3:30ч Отпътуване  от  Добрич, Стоматология .

04.30 ч. отпътуване от Варна, ул.”Антим I”.

5:30ч отпътуване от Шумен от  паркинга на БИЛА до ОМВ на бул.Цар Симеон ,

06:15ч отпътуване  от Разград от бензиностанция Петрол на пътя за Русе

07:00 ч отпътуване от Русе от бензиностанция Лукойл – бул. Христо Ботев 1 вход Варна

Преминаване през Дунав мост на българо-румънската граница. Почивки по пътя. Около следобед пристигане и настаняване в хотел 3-4* в Сибиу –наричан още „малката Виена” или градът на къщите с очите. Градът се счита за един от най-красивите градове в Румъния , а през 2007 г. беше избран за културна столица на Европа, /при влизането на Румъния в европейския съюз/. Основан е от германски заселници през 12 век. През 14 век е бил вече важен търговски център. Сибиу се превърнал в най-важния германски етнически град заедно със седемте града дали по-късно немското име на Трансилвания – Siebenbürgen, което в превод означава “седем крепости”. Центърът на града е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. 

Свободно време за пешеходна разходка из забележителния трансилвански град Сибиу – крепостните стени, Големия площад – католическата църква „Св. Троица”, Кулата на Съвета, Малкия площад, Моста на лъжите, плoщад „Хюет”, Евангелистката църква „Св. Богородица”, двореца Брукентал .Нощувка.

Втори ден

Закуска. Свободно време в Сибиу  или по желание, с допълнително заплащане – целодневна екскурзия до Сибиу – Авриг – Карта – Бъля Каскада и езерото Бъля с кабинков лифт. Трансфъгърашкото шосе или национален път DN7C път 7C) е един от най-забележителните пътища в света. Разположен в Румъния, той преминава през планината Фъгъраш и има повече тунели и виадукти, отколкото всеки друг път в Румъния. По пътя ще посетим готическата постройка на един от най-старите и най-красиви готически паметници от Румъния, цистерцианското абатство на Карта представляващо върха на този средновековен религиозен ред европейска експанзия. Въпреки разпадането, сградата е запазила впечатляващата си архитектура от 15-ти век. Продължаваме за езерото Бъля и живописния водопад. ледниково езеро от циркус на надморска височина 2040 м, във Фъгърашките планини. Дълго е 360 м, широко е 190 м, площта му е 46 508 м2 и е дълбоко 11,35 м. През 1932 г. езерото Бъля, заедно с околна площ от 180 ха са обявени за природозащитен резерват. Завръщане в хотела. Нощувка

Трети ден

Закуска. Отпътуване за Алба Юлия и солна мина „Турда“.  Град Алба Юлия е голям културен и исторически център в Румъния, разположен на бреговете на река Муреш. Градът се свързва с две от най-важните събития в историята на страната – официалното обявяване на присъединяването на област Трансилвания към земите на Румъния и коронацията на първите управлявали вече обединената румънска държава – крал Фердинанд I и кралица Мария. Разглеждане на основните забележителности на града – цитаделата „Алба Каролина“от XVIII век, уникална със своите шест порти; католическата катедрала „Св. Михаил“; Катедралата за коронация; Националния музей на съединението; библиотеката; руините на княжеския двор от XVI век. Отпътуване за солна мина „Турда“. В наши дни солна мина „Турда“ е превърната във впечатляващ Музей на солта и минното дело в Трансилвания – несравнима туристическа атракция, която всяка година привлича хиляди посетители и гости на Румъния. В мината могат да се наблюдават всички цветове на солта – от графитено сиво до снежно бяло, красиви солни сталактити и солни кристали, най-различни съоръжения за добив и транспортиране на сол. Едни от най-впечатляващите галерии са галерия „Рудолф”, където се намират различни увеселителни атракции, и галерия „Терезия”, в която се намира Езерото с лодки, които посетителите на мината могат да наемат, за да си направят разходка в соленото езеро. Отпътуване за България. Почивки по пътя. Пристигане в Русе, Шумен и Варна късно вечерта.

Цени:

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 295 лв 355 лв 280 лв
Варна 285 лв 345 лв 270 лв
Шумен 285 лв 345 лв 270 лв
Разград и Русе 275 лв 335 лв 260 лв

Цената включва:

-Транспорт с лицензиран автобус;

-Пътни и гранични такси, паркинг;

-2 нощувки със закуска в хотел 3* в Сибиу;

-Посещение на Сибиу;

-Екскурзовод от агенцията по време на пътуването;

-Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина”

Цената не включва:

-Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” с лимит 5000 € за лица над 65 г. – 8.00 лв.; -Лица 85 и повече години не се застраховат; -Единична стая – доплащане 60.00 лв.; днодневна екскурзия до Трансфъгърашкото шосе и езерото Бъля. Осъществява се при минимум 25 плащащи – 30 лв ( заявява се и се заплаща от България) -Входни такси, туристически такси и билети за градски транспорт.

 Входна такса за солната мина в град Турда 60 леи за възрастни, 30 леи за деца, ученици и студенти, 30 леи за пенсионери ( намалението за пенсионери важи срещу представяне на лична карта и документ за пенсиониране)

 езерото Бъля с кабинков лифт – Възрастни – 100 леи / общо  за двете посоки , Деца (до 12 г) – 60 леи/ общо  за двете посоки

Допълнителна информация :

-Намаления:

*дете под 12 год. на доп. легло с 2-ма възр. – 15 лв. намаление;

-Необходими документи:

*лична карта с 6-месечна валидност към датата на заминаване;

*За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима нотариално заверена декларация от родителите / оригинал + 2 копия/ + документ за самоличност на детето /задграничен паспорт или лична карта от 14 год възраст/ + 2 копия от акта за раждане;

*Ученици и студенти да носят необходими документи /студентска книжка, ISIC карта, ученически бележник/ за да ползват намаленията в посещаваните обекти.

*Екскурзията се осъществява при 48 записани туристи.

Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване

Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.