Истанбул – столица на три империи, отпътуване от Варна, Добрич, Бургас и Шумен 2023

download
Истанбул – столица на три империи, отпътуване от Варна, Добрич, Бургас и Шумен 2023

ИСТАНБУЛ – СТОЛИЦА НА ТРИ ИМПЕРИИ


с възможност за отпътуване от Добрич, Варна и Бургас

ДАТИ НА ЗАМИНАВАНЕ:

 09 – 12.11.2023

30.11 – 03.12.2023

4 дни / 3 нощувки с автобус и ДНЕВНИ ПРЕХОДИ

_

Цена: от 380 лв.

Отпътуване от Добрич при минимум 12 човека.

Отпътуване от Шумен при минимум 10 човека: доплащане 40лв. на човек в двете посоки.

РЕЗЕРВАЦИЯ БЕЗ РИСК

➢ Резервация с 50 лв. депозит!

➢ Пълно възстановяване на депозита или заплатената сума в срок от 14 дни при:

✓ анулирана програма от туроператора;

✓ затворени граници с Турция или забрана за провеждане на екскурзии;

✓ при положителен резултат от PCR тест на пътуващ или член на семейството му.

Цена на човек двойна / тройна стая Единична стая дете 0-6 г. с 2-ма възр. в стая дете 7-12 г. с 2-ма възр. в стая
Хотел Ephesus 4* или подобен 4* 395 лв. 495 лв. 155 лв. 255 лв.
Хотел River 3*Delta или подобен 3* 380 лв. 475 лв. 155 лв. 250 лв.

ПРОГРАМА

1 ден: България – Истанбул + „Непознатият Европейски Истанбул“ + исторически площад Султанахмет + катедрала „Света София” + Вечеря в рибен ресторант

03.00 – Отпътуване от Добрич; 04.00 – от Варна; 06.30 – от Бургас.

(точните часове на тръгване ще бъдат изпратени допълнително с информацията за пътуване). Редовни почивки по пътя. Навлизане в Истанбул.

Непознатите европейски квартали на Истанбул – навлизане в Истанбул по стария път, минаващ през исторически селища, днес квартали на Истанбул: Чаталджа, Бююкчекмедже с моста на султан Сюлейман Великолепни, построен от великия архитект Синан, Бейликдюзю, „Българския” квартал Авджилар, Флория с крайбрежната вила на Ататюрк, Йешилкьой (Сан Стефано), Зейтинбурну.

Цена: включена в пакетната цена.

Автобусна опознавателна обиколка на Истанбул – Мраморно море, Принцовите острови, Златния рог, азиатския бряг. Цена: включена в пакетната цена.

Пешеходна обиколка на aнтичния център на Истанбул с екскурзоводска беседа на български език – Хиподрума и най-старите паметници в Истанбул – Египетския обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин, Фонтанът на Вилхем, Синята джамия „Султан Ахмет” (отвън). Цена: включена в пакетната цена.

Посещение на византийската катедрала „Света София”. Най-мащабният и най-внушителният исторически паметник, завещан от Византия, осмото чудо на света! Наричана още Църквата на мъдростта, тя представлява бивш православен храм, превърнат в музей от Мустафа Кемал Ататюрк, а днес в джамия. Цена: включена в пакетната цена.

Около 17.30 – Настаняване в хотелите.

20.00 ч.  Вечеря в Рибен ресторант под моста Галата. Цена: 25 евро на човек (5 вида мезета, лаврак или ципура по избор, десерт и прекрасен  изглед към Босфора)

2 ден: дворец „Долмабахче“ + византийско водохранилище „Йеребатан” + дворец „Топкапъ“ + „До Азия под Босфора и Пеещите фонтани”

07.00-08.30 Закуска в хотела.

09.00-11.00 Посещение на султанския дворец „Долмабахче” с Харема.

Невероятно красив и пищен, дворецът Долмабахче (Dolmabahce palace) е една от най-впечатляващите забележителности на града, строен през последните години на Османската империя.

Цена: 35 евро на човек – входна такса, трансфер и екскурзоводска беседа на български език.

11.45-12.30 Посещение на византийското водохранилище „Йеребатан”

„Йеребетан” или „Цистерната на базиликата”, е най-големият и добре запазен воден резервоар за питейна вода в Истанбул.  Разположен в историческия център на Истанбул, в района на Султанахмет, това е едно великолепно творение от древността, построено в 6 в. по времето на император Юстиниан Велики. Прилича на дворец и съхранява единствения известен до сега оригинал на Медуза Горгона. Площта на цистерната е 9800 кв.м. и е побирала около 100 000 л. вода. При строежа й са използвани 336 колони от древни постройки, които са от различните архитектурни стилове. Днес „Йеребатан” е отворена отново за посещение. Уникалната реставрация прави цистерната по-великолепна и магнетична отвсякога.

Цена: 18 евро на човек – входна такса, слушалки и екскурзоводска беседа

13.30-15.30 Посещение на султанския дворец „ТОПКАПЪ“

След като превзема града през 1453г., султан Мехмет Завоевателят го превръща в свой престолен град. На площ от 400 хиляди квадратни метра в района зад „Света София“, наречен днес Сарайбурну, той строи един дворец, който е завършен през 1478г. В продължение на 400 години дворецът Топкапъ е резиденция на най-великите турските султани и център на науката, културата и изкуството.

Цена: 35 евро на човек – входна такса, слушалки, екскурзоводска беседа.

Свободно време за посещение на Египетския пазар, Капалъ Чаршъ и др.

18.30-23.00 НОЩНА ЕКСКУРЗИЯ „ДО АЗИЯ ПОД БОСФОРА и Пеещите фонтани”

Преминаване от Европа в Азия с междуконтиненталното метро Мармарай. Само за няколко минути ще се прекоси Босфора с метро по един от най-новите мегапроекти в Истанбул – тунела Мармарай. Излизане на азиатския квартал Кадъкьой, където се намира джамията на Михримах – единствената дъщеря на султан Сюлейман Великолепни. Разглеждане на джамията отвън. Продължаване с автобус покрай азиатския бряг. Спиране за панорамни снимки в близост до Кулата на девицата (при възможност). Продължаване за квартал Аташехир, където се намира WATER GARDEN ISTANBUL – най- големият гастрономичен и развлекателен център в ЕВРОПА. В него се намира басейн с площ от 5 хиляди квадратни метра и се смята за “най-големият” басейн в Европа. Гостите се наслаждават на изключителна хореография на ослепителна вода, светлина, лазерни, музикални и огнени шоута, ресторанти и кафенета.

Около 22.30 Тръгване към хотела с преминаване обратно в Европа по осветения междуконтинентален мост „БОСФОРА“.

          Цена: 20 евро на човек – билет междуконтинентално метро Мармарай, транспорт с автобус, екскурзоводско обслужване.

Връщане в хотела. Нощувка.

3 ден: „Истанбул от птичи поглед – небостъргача „Сапфир” + „Истанбул на два континента и дворците на Азия” + Ориенталска вечер на кораб по Босфора

От 07.00 Закуска в хотела. Програма по желание:

09.00-11.30 – „Истанбул от птичи поглед – небостъргача „Сапфир”

Отправяне към квартал Левент 4, където се намира  небостъргача „САПФИР”  – една от най-високите жилищни сгради в Европа и първата екологична сграда на Турция. След завършването й е в края на 2009 г., сега тя се извисява на 64 етажа. Освен жилищни имоти, комплексът съдържа и търговски център от 34 хил. кв.м, голф игрище, фитнес център, СПА с плувен басейн и обществени зони. На последния етаж има панорамна площадка с ресторант и 4D кино.

Изкачване до панорамната площадка, откъдето се открива невероятна гледка към града и Босфора в 360 градуса. Уникалното приключение се допълва от „SkyRIDE” – 4D изумителна симулация за полет с хеликоптер над Истанбул. Скай барът предлага изключителна гледка с чаша ароматно турско кафе сред облаците. Цена: 30 евро на човек – транспорт по маршрута, посещение на  небостъргача САПФИР – панорамната площадка с включен виртуален полет над Истанбул, пълно екскурзоводско обслужване.

11.30-19.45 „Истанбул на два континента и дворците на Азия“: Екскурзия до Азиатския бряг, джамията  и двореца Бейлярбей

Отпътуване по моста над Босфора към Азиатския бряг.

Посещение на новооткритата джамия Чамлъджа, която е най-голямата в Турция. Огромният религиозен храм, построен в османско-селджукски стил, има капацитет 63 000 души. Джамията е с 6 минарета и може да се види от почти всяко място в Истанбул. От площадките около джамията се открива невероятна панорама към Босфора. Следва посещение на летния султански дворец „Бейлярбей”. Изграден в същия стил като Долмабахче, той прилича на европейските дворци за почивка от 18в., използван най-често като резиденция на почетни чуждестранни лица. Продължаване през историческите азиатски квартали на Босфора Бейлярбей, Ченгелкьой, Кандили към най-тясната част на Босфора и квартала Анадолухисар.

Посещение на султанския дворец Кючюксу – ловна резиденция на Султан Абдул Меджид I. Разположен на брега, там където се вливат единствените реки в Босфора, той носи изтънчеността на т.нар. Османски барок, съчетаващ умело ориенталски и западни елементи.

Свободно време за кафе и чай в кафене на самия бряг на Босфора.

Връщане в Европа по втория построен над Босфора мост „Мехмет Завоевателя“.

Цена: 35 евро на човек – транспорт по целия маршрут, входни билети за дворците Бейлярбей и Кючуксу, посещение на джамията Чамлъджа, такси преминаване двата моста над Босфора, лицензиран екскурзовод.

(При комбиниране на Небостъргача „Сапфир“ с „Истанбул на два континента“ се ползва 5 евро отстъпка общата цена на двете мероприятия)

20.00-24.00 Ориенталска вечер на кораб “ORIENT BOSPHORUS

Едно прекрасно нощно изживяване с пътуване по Босфора. Вечеря на кораба, програма с фолклорни и ориенталски танци, дервиш, музика и DJ.

Цена: 42 евро – трансфер, круиз по Босфора с двупалубен кораб, богата анимационна програма, вечеря (салата+основно ястие /пиле, риба или кюфтета/ + десерт + хляб + вода), неограничено количество местен алкохол (турска ракия, вино, бира) и безалкохолни напитки.

4 ден: „Нова среща с Босфора и Кулата на девицата” + Българската църква „Св. Стефан“ +  България

07.00-08.30 Закуска в хотела. Освобождаване на стаите.

09.00-11.15 „Нова среща с Босфора и Кулата на девицата (отвън)” –  прекрасна морска разходка по един от най-живописните проливи в света и докосване до най-романтичния символ на Истанбул – Кулата на девицата (Къз кулеси)

Навлизане в Босфора, плаване покрай исторически квартали, Долмабахче, Бешикташ, Ортакьой, минаване под първия междуконтинентален мост, Арнавуткьой, Бебек.

Отплаване назад по азиатския бряг покрай наниз от исторически вили, пристани на романтични квартали, джамии, църкви и синагоги, подчертаващи богата палитра от етноси и религии, живеещи в мир и задруга…

Кулата на девицата (Къз кулеси) е един от най-романтичните и загaдъчни обекти на Истанбул. Части от нея датират от времето на Фатих Завоевателя, султан Махмут II придава днешния и облик. Тук върху мраморната плоча се намира неговия герб от 1832г.. В широката част на сградата има историческо водохранилище. Изпълнявала различни функции през времето, днес Кулата с морския си фар продължава да показва пътя на корабите. Връщане на сушата.

Цена: 25 евро на човек – транспорт с автобус и кораб с микрофонна уредба, екскурзовод .

(При комбиниране на Долмабахче с Круиза се ползва 5 евро отстъпка общата цена на двете мероприятия)

11.15-12.30 Посещение на Египетския пазар.

За останалите:

09.00-12.30 Свободно време за посещение на джамията на Сюлейман Великолепни и разходка из района на Египетския пазар за покупка на сладки, ядки и др.

12.30 Отпътуване на цялата група.

Посещение на българската църква „Св. Стефан“.

Една от светините за всички българи – желязната църква отново грее в пълния си блясък на брега на Златния рог! Обявена за най-красивия немюсюлмански религиозен храм в цяла Турция, църквата ще ни посрещне така, както преди 120г. екзарх Йосиф I благославя и посреща първите поклонници.

Цена: включена в пакетната цена.

Oтпътуване за България.

В цената са включени:

➢ Транспорт Добрич-Варна-Бургас-Истанбул и обратно;

➢ 3 нощувки със закуски в съответния хотел в старата част на Истанбул;

➢ Автобусна екскурзия „Непознатите европейски квартали на Истанбул”;

➢ Автобусна опознавателна обиколка на историческата част на Истанбул – Мраморно море,

изглед към Принцовите острови, азиатския бряг, новата европейска част, Босфора, Златния рог, Египетския пазар, джамията на Сюлейман Великолепни;

➢ Пешеходна обиколка на aнтичния център на Истанбул с екскурзоводска беседа на български език – Хиподрума и най-старите паметници в Истанбул – Египетския обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин, Фонтанът на Вилхем, Синята джамия „Султан Ахмет” (отвън);

➢ Посещение на византийската катедрала „Света София“ с екскурзоводска беседа;

➢ Посещение на българската църква „Св. Стефан“;

➢ Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 5 000 евро (включва болнично лечение в случай на заболяване от Covid-19) за лица до 65г.;

➢ Лицензиран турски екскурзовод на български език;

➢ Карта на Истанбул;

➢ Изненади и подаръци по време на екскурзията – малки жестове към гостите ни, допринасящи за незабравимото преживяване с нас;

➢ Водач-екскурзовод от агенцията. По време на пътуването гостите се запознават с историята на Турция, Истанбул и много любопитни подробности.

В цената не са включени:

➢ Персонални приемник + слушалки по време на цялата екскурзия – 8 евро: заплащат се задължително за възрастен; за деца 06-11,99 год. – по желание;

➢ Посещение на небостъргача “САПФИР”: Цена: 30 евро; за дете 6-11,99 г.- 25 евро, дете до 5,99г.-15 евро (транспорт, посещение на небостъргача САПФИР – изкачване с асансьор до панорамната площадка с включен виртуален полет над Истанбул, екскурзовод);

➢ „Истанбул на два континента и Принцовите острови“: Цена 35 евро, за дете 5,99-11,99 г. -15 евро, дете до 5,99г. – безплатно (транспорт по маршрута, входен билет за двореца Бейлярбей, пълно екскурзоводско обслужване); (При комбиниране на Небостъргача „Сапфир“ с „Истанбул на два континента“ се ползва 5 евро отстъпка от общата цена на двете мероприятия)

➢ Ориенталска вечер на кораб: Цена: 42 евро (при мин. 10 човека) , за дете 6-11,99 г. – 21 евро, дете до 5,99г. – 10 евро (трансфер, нощен круиз по Босфора, богата вариететна програма, вечеря, неограничено количество алкохолни и безалкохолни напитки);

➢ Султанския дворец „Долмабахче” и Харема: Цена: 35 евро (при мин. 10 човека), за дете 5,99-11,99 г. – 20 евро, дете до 5,99г. – 10 евро

➢ Посещение на султанския дворец „ТОПКАПЪ“: Цена: 35 евро (при мин. 10 човека), за дете 5,99-11,99 г. – 20 евро, дете до 5,99г. – 10 евро

➢ Посещение на византийското водохранилище „Йеребатан”: Цена: 18 евро, за дете 5,99-11,99 г. – 10 евро, дете до 5,99г. – безплатно – входна такса, слушалки и екскурзоводска беседа

➢ Нощна екскурзия „ДО АЗИЯ ПОД БОСФОРА и „Пеещите фонтани”: Цена: 20 евро (при мин. 10 човека), за дете 5,99-11,99 г. – 10 евро, дете до 5,99г. – безплатно

➢ Круиз „Нова среща с Босфора и Кулата на девицата”: Цена: 25 евро (при мин. 10 човека), за дете 5,99-11,99 г. – 10 евро, дете до 5,99г. – безплатно (трансфер, двупалубен кораб, беседи) (При комбиниране на Долмабахче с Круиза по Босфора се ползва 5 евро отстъпка от общата цена на двете мероприятия)

➢ Вечеря в рибен ресторант на брега на Босфора – транспорт, екскурзовод, вечеря (мезета, предястие, основно ястие – избор между няколко вида риба, десерт, хляб и вода). Цена: 25 евро на човек, за деца под 12г. – възможност за поръчка на място.

➢ Медицинска застраховка с покритие 5 000 евро за лица от 65 год. до 70 год. – доплащане 2.00 лв.; от 71 год. до 75 год. – доплащане 4.00 лв.;

➢ Медицинска застраховка с покритие 4 000 евро за лица от 75 год. до 80 год. – доплащане 8.00 лв.;

➢ Лица над 80 год. е необходимо да се застраховат самостоятелно, като предоставят копие от полицата.

1.Дадените часове са ориентировъчни – поради натоварения трафик в Истанбул, не можем да гарантираме стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

2.Отказ от участие в дадено мероприятие, което е по желание, може да става само до предния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста.

Необходими документи: Международен паспорт или лична карта; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи.

Актуалната информация при пътуване към 01.01.2023г.: Република Турция:

НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).

Република България:

НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 14 дни преди датата на тръгване.

Записване и начин на плащане:

Внасяне на 50 лв. при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване.

Доплащането се извършва до 14 дни преди отпътуването.

Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации:

до 14 дни преди пътуването – 0%;

13 – 7 дни преди пътуването – 50% от пакетната цена;

под 6 дни – 100%

Права на Потребителите:

ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет

като цяло и спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес: http://eur-lex.europa.eu/legalcontent/ BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване, прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени – в офиса на фирмата.

Медицинската застраховка за пътуване в чужбина, включена в пакетната цена, е съгласно

приложимата Нормативна уредба и Общи условия на Застрахователя в рамките на посочената в пакета застрахователна сума, която включва неотложни медицински разходи вследствие на акутно заболяване или злополука, разходи за медицинско транспортиране и репатриране, смърт причинена от злополука.

Покритието смърт причинена от злополука не се прилага при лица под 14 години и над 65 години, за недееспособни лица, както и за лица със загубена работоспособност над 50%. Повече информация тносно допълнителни възможности за застраховане към включената в пакета застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ – в офиса на фирмата.