Истанбул – столица на три империи, отпътуване от Варна, Добрич, Бургас и Шумен 2024

istanbul-capital-of-three-empires_5d361d367619f43k
Истанбул – столица на три империи, отпътуване от Варна, Добрич, Бургас и Шумен 2024

Истанбул – столица на три империи 2024


с възможност за отпътуване от Добрич, Варна и Бургас

ДАТИ НА ЗАМИНАВАНЕ:

08-11.08.2024 / 05-08.09.2024

20-23.09.2024 / 14-17.10.2024

07-10.11.2024 / 05-08.12.2024

4 дни / 3 нощувки със закуски

 и ДНЕВНИ ПРЕХОДИ

_

Цена: от 405 лв.

в зависимост от избора на хотел

САМО ЗА КЛИЕНТИТЕ НА “ВИЗИТУР” – ПРЕФЕРЕНЦИАЛНА ЦЕНА ЗА ТРАНСФЕР ШУМЕН-ВАРНА-ШУМЕН

при минимум 6 човека – доплащане 15 лв. на човек на посока

Отпътуване от Добрич при минимум 10 човека.

Цена на човек двойна / тройна стая Единична стая дете 0-6 г. с 2-ма възр. в стая дете 7-12 г. с 2-ма възр. в стая Дете 2-12 г. с 1 възр.
Хотел Ephesus 4* или подобен 4* 450 лв. 715 лв. 145 лв. 280 лв. 410 лв.
Хотел BosforMartinenz или подобен 405 лв. 550 лв. 145 лв. 265 лв. 365 лв.

ПРОГРАМА

Първи ден:

България – Истанбул. „Непознатият Европейски Истанбул“,  исторически площад Султанахмет, катедрала „Света София” и Вечеря в рибен ресторант.

04.00 – Отпътуване от Добрич; 05.00 – от Варна; 07.30 – от Бургас. (точните часове на тръгване ще бъдат изпратени допълнително с информацията за пътуване).

Редовни почивки по пътя. Навлизане в Истанбул.

Непознатите европейски квартали на Истанбул – навлизане в Истанбул по стария път, минаващ през исторически селища, днес квартали на Истанбул: Чаталджа, Бююкчекмедже с моста на султан Сюлейман Великолепни, построен от великия архитект Синан, Бейликдюзю, „Българския” квартал Авджилар, Флория с крайбрежната вила на Ататюрк, Йешилкьой (Сан Стефано), Зейтинбурну. – ВКЛЮЧЕНА в пакетната цена.

Автобусна опознавателна обиколка на Истанбул – Мраморно море, Принцовите острови, Златния рог, азиатския бряг. –  ВКЛЮЧЕНА в пакетната цена.

Пешеходна обиколка на aнтичния център на Истанбул с екскурзоводска беседа на български език – Хиподрума и най-старите паметници в Истанбул – Египетския обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин, Фонтанът на Вилхем, Синята джамия „Султан Ахмет” (отвън). – ВКЛЮЧЕНА в пакетната цена.

Разглеждане на византийската катедрала „Света София” отвън. Най-мащабният и най-внушителният исторически паметник, завещан от Византия, осмото чудо на света! Наричана още Църквата на мъдростта, тя представлява бивш православен храм, превърнат в музей от Мустафа Кемал Ататюрк, а днес в джамия.

Около 17.30 – Настаняване в хотелите.

20.00 ч. Вечеря в Рибен ресторант под моста Галата.

Цена: 30 евро на човек – транспорт, екскурзовод, вечеря (мезета, салата, предястие, основно ястие риба, десерт, хляб и вода)

Втори ден:

Дворец „Долмабахче”, „Византийско наследство – двореца Текфур и квартал Фенер, „До Азия под Босфора и Пеещите фонтани”.

_

07.00-08.30 Закуска в хотела.

09.00-11.30 Посещение на султанския дворец „Долмабахче” с Харема.

Невероятно красив и пищен, дворецът Долмабахче (Dolmabahce palace) е една от най-впечатляващите забележителности на града, строен през последните години на Османската империя.

Цена: 45 евро на човек – трансфер, входна такса за общите части и харема на двореца, екскурзоводска беседа на български език.

_

Свободно време за посещение на Египетския пазар, Капалъ Чаршъ и др.

12.00-17.00 „Византийско наследство – двореца Текфур и квартал Фенер“.

Кварталите на Айвансарай, Фенер и Балат, разположени по брега на Златния рог, крият в себе си голяма част от истинското лице на Истанбул и огромно културно-историческо богатство. Византийски свещеници, горди кръстоносци, османски паши, арменски търговци, еврейски магазинери и цигани- ясновидци са населявали заедно тези райони през вековете. Екскурзията започва с влизане пеша през втората по значимост порта в стените на Константинопол- Портата на Хариус (Едирнекапъ), през която султан Мехмет II влиза триумфално в града след превземането му. В близост се намира джамията на Михримах, единствената дъщеря на султан Сюлейман Великолепни. Разходката продължава покрай крепостните стени и с посещение на единствения оцелял и реставриран византийски дворец Текфур. Дворецът на Багренородния (на Порфирогента) или както е наричан още от турците Текфур-сарай (дворецът на християнския владетел) е построен в края на ХІІІ – нач. на ХІVв. за резиденция на Константин Палеолог – син на император Михаил VІІІ Палеолог. Сградата се намира между външните и вътрешните крепостни стени в северозападния край на града и е била част от представителните постройки на Влахернския дворцов комплекс.

Екскурзията продължава с посещение на църквата с аязмо “Св. Богородица Влахерна”. До превземането на Константинопол от османците черквата е съхранявала чудотворната икона, одеждата и пояса на света Богородица от Йерусалим. С тези реликви са свързани големите християнски празници „Полагане пояса на света Богородица” (31 август) и „Покров на Пресвета Богородица” (1 октомври). Днес посетителите могат да вземат вода от аязмото в църквата.

Придвижване към реставрирана част от кварталите Фенер и Балат. Свободно време за разходка и снимки на цветните къщи на Балат и тесните улички, осеяни с многобройни кафенета.

Свободно време за посещение на Вселенската патриаршия и църквата „Св. Георги” – в нея можете да се докоснете до много светини: част от колоната, на която е бичуван Иисус Христос, мощите на Св. Йоан Златоуст, Григорий Богослов и Василий Велики. Това е седалището на Вселенския патриарх и един от центровете на източноправославния свят. – Цена: 25 евро на човек – транспорт, входна такса за двореца Текфур, посещение на църквата “Св. Богородица Влахерна”, Вселенската патриаршия, църквата „Св. Георги”, екскурзовод

Връщане към хотелите.

_

18.30-23.00, НОЩНА ЕКСКУРЗИЯ „ДО АЗИЯ ПОД БОСФОРА и „Пеещите фонтани”

Преминаване от Европа в Азия с междуконтиненталното метро Мармарай. Само за няколко минути ще се прекоси Босфора с метро по един от най-новите мегапроекти в Истанбул – тунела Мармарай. Излизане на азиатския квартал Кадъкьой, където се намира джамията на Михримах – единствената дъщеря на султан Сюлейман Великолепни. Разглеждане на джамията отвън. Продължаване с автобус покрай азиатския бряг. Спиране за панорамни снимки в близост до Кулата на девицата (при възможност). Продължаване за квартал Аташехир, където се намира WATER GARDEN ISTANBUL – най- големият гастрономичен и развлекателен център в ЕВРОПА. В него се намира басейн с площ от 5 хиляди квадратни метра и се смята за “най-големият” басейн в Европа. Гостите се наслаждават на изключителна хореография на ослепителна вода, светлина, лазерни, музикални и огнени шоута, ресторанти и кафенета.

Около 22.30, Тръгване към хотела с преминаване обратно в Европа по осветения междуконтинентален мост „БОСФОРА“. – Цена: 20 евро на човек – билет междуконтинентално метро Мармарай, транспорт с автобус, такса преминаване междуконтинентален мост, екскурзоводско обслужване.

Връщане в хотела. Нощувка.

Трети ден:

„Истанбул от птичи поглед – небостъргача „Сапфир”, „Истанбул на два континента и дворците на Азия”, Ориенталска вечер на кораб по Босфора

От 07.00 Закуска в хотела. Програма по желание:

09.00-11.30 „Истанбул от птичи поглед – небостъргача „Сапфир”

Отправяне към квартал Левент 4, където се намира небостъргача „САПФИР” – една от най-високите жилищни сгради в Европа и първата екологична сграда на Турция. След завършването й е в края на 2009 г., сега тя се извисява на 64 етажа. Освен жилищни имоти, комплексът съдържа и търговски център от 34 хил. кв.м, голф игрище, фитнес център, СПА с плувен басейн и обществени зони. На последния етаж има панорамна площадка с ресторант и 4D кино. Изкачване до панорамната площадка, откъдето се открива невероятна гледка към града и Босфора в 360 градуса. Уникалното приключение се допълва от „SkyRIDE” – 4D изумителна симулация за полет с хеликоптер над Истанбул. Скай барът предлага изключителна гледка с чаша ароматно турско кафе сред облаците. – Цена: 30 евро на човек – транспорт по маршрута, посещение на небостъргача САПФИР – панорамната площадка с включен виртуален полет над Истанбул, пълно екскурзоводско обслужване.

11.30-17.30 „Истанбул на два континента и дворците на Азия“: Екскурзия до Азиатския бряг, джамията и двореца Бейлярбей

Отпътуване по първия междуконтинентален мост над Босфора към Азиатския бряг. Посещение на новооткритата джамия Чамлъджа, която е най-голямата в Турция. Огромният религиозен храм, построен в османско-селджукски стил, има капацитет 63 000 души. Джамията е с 6 минарета и може да се види от почти всяко място в Истанбул. От площадките около джамията се открива невероятна панорама към Босфора. Следва посещение на летния султански дворец „Бейлярбей”. Изграден в същия стил като Долмабахче, той прилича на европейските дворци за почивка от 18в., използван най-често като резиденция на почетни чуждестранни лица.

Продължаване през историческите азиатски квартали на Босфора Бейлярбей, Ченгелкьой, Кандили към най-тясната част на Босфора и квартала Анадолухисар. Посещение на султанския дворец Кючюксу – ловна резиденция на Султан Абдул Меджид I. Разположен на брега, там където се вливат единствените реки в Босфора, той носи изтънчеността на т.нар. Османски барок, съчетаващ умело ориенталски и западни елементи.

Свободно време за кафе и чай в кафене на самия бряг на Босфора.

_

Връщане в Европа по втория построен над Босфора мост „Мехмет Завоевателя“. 

Цена: 40 евро на човек – транспорт по целия маршрут, входни билети за дворците Бейлярбей и Кючуксу, посещение на джамията Чамлъджа, такси преминаване двата моста над Босфора, лицензиран екскурзовод.

(При комбиниране на Небостъргача „Сапфир“ с „Истанбул на два континента“ се ползва 5 евро отстъпка общата цена на двете мероприятия)

19.30-24.00 Ориенталска вечер на кораб “ORIENT BOSPHORUS”

Едно прекрасно нощно изживяване с пътуване по Босфора. Вечеря на кораба, програма с фолклорни и ориенталски танци, дервиш, музика и DJ.

Цена: 45 евро – трансфер, круиз по Босфора с двупалубен кораб, богата анимационна програма, дискотека, вечеря (салата+основно ястие /пиле, риба или кюфтета/ + десерт + хляб + вода), неограничено количество местен алкохол (турска ракия, вино, бира) и безалкохолни напитки.

Четвърти ден:

„Нова среща с Босфора и Кулата на девицата”, Българската църква „Св. Стефан“, България

_

07.00-08.30 Закуска в хотела. Освобождаване на стаите.

09.00-11.15 „Нова среща с Босфора и Кулата на девицата (отвън)” – прекрасна морска разходка по един от най-живописните проливи в света и докосване до най-романтичния символ на Истанбул – Кулата на девицата (Къз кулеси). Навлизане в Босфора, плаване покрай исторически квартали, Долмабахче, Бешикташ, Ортакьой, минаване под първия междуконтинентален мост, Арнавуткьой, Бебек. Отплаване назад по азиатския бряг покрай наниз от исторически вили, пристани на романтични квартали, джамии, църкви и синагоги, подчертаващи богата палитра от етноси и религии, живеещи в мир и задруга..

Кулата на девицата (Къз кулеси) е един от най-романтичните и загaдъчни обекти на Истанбул. Части от нея датират от времето на Фатих Завоевателя, султан Махмут II придава днешния и облик. Тук върху мраморната плоча се намира неговия герб от 1832г.. В широката част на сградата има историческо водохранилище. Изпълнявала различни функции през времето, днес Кулата с морския си фар продължава да показва пътя на корабите. Връщане на сушата.

Цена: 25 евро на човек – транспорт с автобус и кораб с микрофонна уредба, екскурзовод .

(При комбиниране на Долмабахче с Круиза се ползва 5 евро отстъпка общата цена на двете мероприятия)

11.15-12.30 Посещение на Египетския пазар.

За останалите:

09.00-12.30 Свободно време за посещение на джамията на Сюлейман Великолепни и разходка из района на Египетския пазар за покупка на сладки, ядки и др.

12.30 Отпътуване на цялата група.

Посещение на българската църква „Св. Стефан“.

Една от светините за всички българи – желязната църква отново грее в пълния си блясък на брега на Златния рог! Обявена за най-красивия немюсюлмански религиозен храм в цяла Турция, църквата ще ни посрещне така, както преди 120г. екзарх Йосиф I благославя и посреща първите поклонници.- включена в пакетната цена.

Oтпътуване за България.

Уточнения:

_

1. Дадените часове са ориентировъчни – поради натоварения трафик в Истанбул, не можем да гарантираме стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

2. Отказ от участие в дадено мероприятие, което е по желание, може да става само до предния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста.

В цената са включени:

» Транспорт Добрич-Варна-Бургас-Истанбул и обратно;

» 3 нощувки със закуски в съответния хотел в старата част на Истанбул;

» Автобусна екскурзия „Непознатите европейски квартали на Истанбул”;

» Автобусна опознавателна обиколка на историческата част на Истанбул – Мраморно море, изглед към Принцовите острови, азиатския бряг, новата европейска част, Босфора, Златния рог, Египетския пазар, джамията на Сюлейман Великолепни;

 »Пешеходна обиколка на aнтичния център на Истанбул с екскурзоводска беседа на български език – Хиподрума и най-старите паметници в Истанбул – Египетския обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин, Фонтанът на Вилхем, Синята джамия „Султан Ахмет” (отвън);

» Разглеждане на византийската катедрала „Света София“ отвън с екскурзоводска беседа;

» Посещение на българската църква „Св. Стефан“;

» Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 5 000 евро (включва болнично лечение в случай на заболяване от Covid-19) за лица до 65г.;

» Лицензиран турски екскурзовод на български език;

» Карта на Истанбул;

» Изненади и подаръци по време на екскурзията – малки жестове към гостите ни, допринасящи за незабравимото преживяване с нас;

» Водач-екскурзовод от агенцията. По време на пътуването гостите се запознават с историята на Турция, Истанбул и много любопитни подробности.

В цената не са включени:

» Персонални приемник + слушалки по време на цялата екскурзия – 8 евро: заплащат се задължително за възрастен; за деца 06-11,99 год. – по желание;

» Посещение на небостъргача “САПФИР”: Цена: 30 евро; за дете 6-12 г.- 25 евро, дете до 6г.-15 евро (транспорт, посещение на небостъргача САПФИР – изкачване с асансьор до панорамната площадка с включен виртуален полет над Истанбул, екскурзовод);

»„Истанбул на два континента и Принцовите острови“: Цена 40 евро, за дете 5,99-11,99 г. -20 евро, дете до 5,99г. – безплатно (транспорт по маршрута, входен билет за двореца Бейлярбей, двупосочен билет за ферибот, пълно екскурзоводско обслужване);

(При комбиниране на Небостъргача „Сапфир“ с „Истанбул на два континента“ се ползва 5 евро отстъпка от общата цена на двете мероприятия)

» Ориенталска вечер на кораб: Цена: 45 евро (при мин. 10 човека), за дете 6-12 г. – 25 евро, дете до 6г. – 10 евро (трансфер, нощен круиз по Босфора, богата вариететна програма, вечеря, неограничено количество алкохолни и безалкохолни напитки);

» Султанския дворец „Долмабахче” и Харема: Цена: 45 евро (при мин. 10 човека), за дете 6-12 г. – 35 евро, дете до 6г. – безплатно;

» „Византийско наследство – двореца Текфур и квартал Фенер” – транспорт, входна такса за двореца Текфур, посещение на църквата “Св. Богородица Влахерна”, Вселенската патриаршия, църквата „Св. Георги”, екскурзовод. Цена: 25 евро, за дете 6-12 г. – 10 евро, дете до 6г. –безплатно;

» Нощна екскурзия „ДО АЗИЯ ПОД БОСФОРА и „Пеещите фонтани”: Цена: 20 евро (при мин. 10 човека), за дете 6-12 г. – 10 евро, дете до 6г. – безплатно

» Круиз „Нова среща с Босфора и Кулата на девицата”: Цена: 25 евро (при мин. 10 човека), за дете 6-12 г. – 10 евро, дете до 6г. – безплатно (трансфер, двупалубен кораб, беседи)

(При комбиниране на Долмабахче с Круиза по Босфора се ползва 5 евро отстъпка от общата цена на двете мероприятия)

 »Вечеря в рибен ресторант на брега на Босфора – транспорт, екскурзовод, вечеря (мезета, предястие, основно ястие риба, десерт, хляб и вода). Цена: 30 евро на човек, за деца под 12г. – възможност за поръчка на място.

» Медицинска застраховка с покритие 5 000 евро за лица от 65 год. до 70 год. – доплащане 2.00 лв.; от 71 год. до 75 год. – доплащане 4.00 лв.;

» Медицинска застраховка с покритие 4 000 евро за лица от 76 год. до 80 год. – доплащане 8.00 лв.;

» Лица над 80 год. е необходимо да се застраховат самостоятелно, като предоставят копие от полицата.

Необходими документи: Международен паспорт или лична карта; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи.

Актуалната информация при пътуване към 01.12.2023г.: Република Турция:

НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).

Република България:

НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 14 дни преди датата на тръгване.

Записване и начин на плащане:

Внасяне на 50 лв. при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване.

Доплащането се извършва до 14 дни преди отпътуването.

Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации:

до 14 дни преди пътуването – 0%;

13 – 7 дни преди пътуването – 50% от пакетната цена;

под 6 дни – 100%

Права на Потребителите:

ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет

като цяло и спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес: http://eur-lex.europa.eu/legalcontent/ BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване, прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени – в офиса на фирмата.

Медицинската застраховка за пътуване в чужбина, включена в пакетната цена, е съгласно

приложимата Нормативна уредба и Общи условия на Застрахователя в рамките на посочената в пакета застрахователна сума, която включва неотложни медицински разходи вследствие на акутно заболяване или злополука, разходи за медицинско транспортиране и репатриране, смърт причинена от злополука.

Покритието смърт причинена от злополука не се прилага при лица под 14 години и над 65 години, за недееспособни лица, както и за лица със загубена работоспособност над 50%. Повече информация тносно допълнителни възможности за застраховане към включената в пакета застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ – в офиса на фирмата.