Израел и Йордания с полет от Варна

kkk
Израел и Йордания с полет от Варна

ЕКСКУРЗИЯ ДО ИЗРАЕЛ И ЙОРДАНИЯ

Самолетна програма от Варна

06 май – 11 май 2020

6 дни / 5 нощувки

Цена от: 1 658лв.

_

 • Водач с групата през цялото време
 • Слушалки по време на беседите за целия период
 • Хотелско настаняване с включени закуски и вечери
 • Всички описани в програмата екскурзии и входни такси
 • Възможност за доплащане за стая лукс в хотела във Витлеем
 • Изкачване с лифт до Манастира на Хълма на изкушението в Йерихон
 • Един от най-добрите лицензирани екскурзоводи на български език в Израел

_

ПРОГРАМА

Първи ден, 06 май, сряда – Варна, Тел Авив, Яфо, Витлеем.

Отпътуване от Варна с директен полет на Wizz Air. Кацане на  летище Бен Гурион в Тел Авив в 15.55. Посрещане от представител на местния туроператор и лицензиран екскурзовод на български език. Отпътуваме в Тел Авив за панорамна обиколка. Тел Авив, наричан още „Белият град” е основан през 1906 година. На 11 Април, 1909г. 66 еврейски семейства се събират върху пуста пясъчна дюна, за да парцелират земята чрез лотария, използвайки мидени черупки. Събитието се счита за официалната дата на основаването на Тел Авив.  Следва пешеходна обиколка на древното селище Яфо.  Яфо, сега част от Тел Авив е важен за региона пристанищен град в продължение на хилядолетие. Археологически улики сочат за наличието на човешка дейност в региона, датираща от около 8,000 пр.н.е. Ще разгледаме античното пристанище, реставрирания квартал на художници и занаятчии, ще се насладим на невероятната панорамна гледка, която се разкрива от върха на Неве Цедек, първият квартал на Яфо, към Тел Авив. Продължаваме към Витлеем. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

_

Втори ден, 07 май 2020, четвъртъкИзраел, Йордания, Джераш, Мадаба, планината Небо, Петра

Закуска. Отпътуване за Йордания. Следва посещение на гр. Джераш, с древно име Гераса. Основан от войниците на Александър Македонски през IV век преди новата ера, един от най-добре запазените римски градове в този регион и наричан още архитектурен шедьовър на Близкия изток. Ще разгледаме триумфалната арка на император Адриан, хиподрума, кардото, форумът с овална форма,  храмът на Артемида. Екскурзията продължава към  гр.Мадаба, известен с многото християнски църкви. Ние ще посетим гръцката православна църква „Св.Георги“, за да разгледаме уникалната мозайка, изобразяваща карта на Светите земи от византийско време. В наши дни в Мадаба има много работилници за мозайки, както и Институт за мозаечно изксутво. Следва посещение на планината Небо. Според Библията това е мястото, на което се изкачва Мойсей, за да види за първи път Обетованата земя. В Светото писание се споменава,  че той умира и е погребан на този хълм. В негова памет, в средата на IV век е построена църква, чиито останки могат да бъдат посетени и днес. Кратка почивка, за се насладим на красивата гледка към Израел и долината на р. Йордан. Отпътуване за Петра. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

_

Трети ден, 08 май, петъкПетра, Аман

Закуска. Следва целодневна екскурзия до древния град Петра, столица на Набатейците. Градът е разположен в долината Вади Муса или наречена още Долината на Мойсей. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле. Издялан направо в розово-червените скали, името на древния град Петра идва от гръцки „камък“. Според учените набатеите обитавали града от 312 год. преди Христа. Те изградили специални напоителни системи, части от които са запазени и до днес. Навлизаме в града през тесен пролом дълъг 1 км. и обграден от двете страни от 80 метрови скали. Ще разгледаме „Съкровищницата на фараона“,  античния театър, триумфалната арка, кардото с колонадите, скалните гробници. Отпътуване за Аман. Настаняване в хотела. Нощувка.

_

Четвърти ден, 09 май, събота. Йордания, Израел, Йерихон, Каср-Ал-Яхуд – Мъртво море – Витлеем.

Закуска. Обиколен панорамен тур на Аман. Трансфер до граничен пункт Аленби и заминаване за Израел. Посещение на Йерихон – най-древният град в света и  най-ниско разположеният под морското равнище. На запад от Йерихон се издига The Mount of Temptation / Планината или хълмът на изкушенията,  където според три от евангелията Христос прекарал 40 дни в пост и молитва, като отхвърлял изкушенията на Дявола. На средата на хълма се намира гръцкия православен Манастир на изкушението, основан през 340 г. от Харитон Изповедник. Манастирът многократно е разрушаван и изграждан наново. В пещерата на върха, над камъка, над който се е молил Исус, е изграден малък параклис. Тук започва в световен план отшелничеството – в опит да бъдат изпитани мъките Христови и да бъдат преборен Дяволът. През 1998 г. австрийско-швейцарска фирма построява 1300-метров кабинков лифт, за да облекчи посещението на манастира от поклонниците, които се очаквало многократно да се увеличат през годините. Ще се изкачим с лифта до Манастира. Следва посещение на Каср-ал Яхуд – мястото, където Йоан Кръстител е покръстил Христос. Възможност за ритуално къпане.  Пътуването ни продължава през Юдейската пустиня. Днес ще посетим и Мъртво море. Разположено е на 430 м под морското равнище, с площ около 1020 км2. Това е най-дълбокото солено езеро в света. Съдържанието на сол във водата е близо 20 пъти по-високо от това на Черно море. Поради високата соленост там не живеят риби или други морски организми. От там произлиза и името му Мъртво море. Химическият състав както на водите на Мъртво море, така и на лечебната кал е уникален. Препоръчват се за лечение на кожни и артритни болести. Отпътуване за Витлеем. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

_

Пети ден, 10 май, неделя. Витлеем, Стария град Йерусалим, Божи гроб.

Закуска.  Посещаваме базиликата „Рождество Христово“ и рожденото място на Иисус. Следващата ни спирка е Маслиновия хълм в Йерусалим. Пред нас се разкрива изключителна гледка. Елеонската планина, хълма Цион, старата римска крепост, куполът над Божи гроб. Следва посещение на Църквата на всички нации, разположена до Гетсиманската градина. Точно тук в деня на предателството на Юда, Исус е произнесъл гетсиманската молитва. Днес в градината има няколко много стари маслинови дървета, които според някои историци са на възраст над 2 000 г. Северно от Гетсиманската градина се намира православна църква, посветена на Успение Богородично. Построена през XII век на мястото, където през 326 г. майката на император Константин Велики – Света Елена подига първата църква на мястото на Христовите страдания. Според легендата, тук са и гробовете на родителите на дева Мария – свети Йоаким и света Анна, както и на свети Йосиф. В най-ниската част на църквата е гробницата, където апостолите погребват Дева Мария. Гробницата е подигната по решение на Шестия вселенски събор (680/81).  Пешеходната обиколка на стария град започваме през портата, която води към Еврейския квартал. Посещаваме Римското Кардо, Лев Харува и „Стената на плача“. Западната стена или по-известна като „Стената на плача“ е била част от т.н. Втори храм, построен от цар Соломон и разрушен от мюсюлманите. Тя е едно от най-свещените места за всички евреи. Според поверието ако докоснеш стената и оставиш листче със желание то ще се сбъдне. На Храмовия хълм, където е разположена „Стената на плача“, се намира и третото най-почитано място за мюсюлманите – камъка от който Мохамед се е възнесъл към небето. Там е издигната джамията Ал-Акса. Продължаваме по „Виа Долороса“- „Пътя на страданието“, по стъпките на Христос. Вървим по тесните улички и стигаме до църквата на Божи гроб, наречена „Възкресение Христово“. По малка вита стълба се изкачваме към Голгота, възвишението където е разпнат Исус, докосваме скалата, в която е стоял забит кръста, след това се насочваме към „Плочата на помазването“ – тук е помазано тялото на Исус и завито в бял плат, след това е положено в скална гробница. Преди да коленичим пред каменното ложе, където е било тялото на Христос, минаваме през малък параклис, наричан още Църквата на Ангела. След поклонението програмата продължава с хълма Сион (Давидовият град), където се намират гробът на цар Давид и стаята на Тайната вечеря. Завършваме програмата за деня. Връщаме се в хотела за вечеря и нощувка

 _

Шести ден, 11 май, понеделник Тел Авив, Варна.

Закуска. Свободно време. Отпътуване за Тел Авив. Трансфер до летище Бен Гурион и полет до Варна в 15.55ч. Пристигане във Варна 18.20ч.

_

  възрастен дете до 12 г. с двама възрастни трети възрастен
Двойна стая 1658лв. 1458лв. 1626лв.
Единична стая 1890лв.
Допл. за стая лукс в хотел Bethlehem 60лв.   60лв.

_

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • Самолетен билет Варна-Тел Авив Варна с включени летищни такси и малък салонен багаж
 • 1 нощувка на база закуска и вечеря в Аман
 • 1 нощувка на бзаа закуска и вечеря в Петра
 • 3 нощувки на база закуска и вечеря в Витлеем
 • Трансфери – летище-хотел-летище
 • Всички описани в програмата екскурзии
 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Изкачване с кабинков лифт до Манастира на изкупението в Йерихон
 • Лицензиран екскурзовод на български език в Израел и на български/руски в Йордания
 • Слушалки по време на беседите през цялото време
 • Медицинска застраховка с покритие 10000 евро
 • Водач от фирмата
 • Сертификат за хаджийство
 • Гранична такса от Йордания в Израел – 15$
 • Подаръци и изненади по време на пътуването

_

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: 

 • Багаж с р-ри 55/40/23 до 10 кг. – от 45 лв на посока (препотвърждава се цената)
 • Чекиран багаж до 20 кг. – 105 лв. на посока ( препотвърждава се цената)
 • Обяди и напитки: алкохолни и безалкохолни по време на храненията
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица над 66 г – 9 лв.
 • Гранична такса за вход от Израел в Йордания – 50$ /заплащат се на място/
 • Бакшиши за екскурзовод и шофьор – заплащат се на място( препоръчителен бакшиш: 3 долара/на ден за екскурзовод и 2 долара/на ден за шофьор
 • Лични разходи

_

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

 • Не се изисква виза за пътуване до Израел и Йордания
 • Документ за самоличност – задграничен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане в България

_

Информация за хотелите:

 • Аман – хотел Rum Hotel Amman- https://www.rumhotels.com/index.php?l=en&pg=SG9tZQ== или подобен
 • Петра – хотел La Maison Hotel Petra – http://lamaisonhotel.com.jo/ или подобен
 • Витлеем – хотел Paradise Bethlehem – http://www.bethlehemparadise.com/ или подобен

_

Резервации:

 • Записването за пътуване става  в писмен вид с необходимата информация -трите имена по задграничен паспорт, изписани на латиница, ЕГН, № и валидност на паспорт/мин. 6 месеца/.
 • Резервацията се счита за напълно потвърдена след заплащане на депозит в размер на 500 лв.
 • Доплащане на пълната сума – 45 дни преди тръгването.
 • Препоръчваме допълнителна застраховка „Отмяна на пътуване“ !

_

ЗАБЕЛЕЖКИ:

 • Няма специални медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването
 • Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
 • Програмата се осъществява при наличие на записани минимум 25 участници.
 • Срок за уведомление за ненабран мин. брой участници: 14 дни преди датата на отпътуване.
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете на провеждане по време на програмата
 • При закъснение на пътник за някоя от посочените екскурзии или за полета, същият няма да бъде изчакван. Туроператорът не носи отговорност за пропуснати екскурзии или полет
 • Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им е отказана туристическа виза, където се изисква такава
 • Туроператорът не носи отговорност за загубата на багаж по време на полетите.
 • Местата в самолета се разпределят на случаен принцип. Туроператорът не гарантира места едно до друго в самолета.
 • Авиокомпанията запазва правото да промени полетното разписание. При настъпила промяна туристите ще бъдат информирани своевременно.
 • Гарант на туроператора по смисъла на чл. 97 от Закона за туризма е застрахователна компания ЗАД “Армеец” АД, застрахователна полица № 19 13013150000824656 от 21.01.2019г.