КАПАДОКИЯ – Земя на феномени със закуски и вечери и отпътуване от Добрич, Варна и Бургас 2024

BIG_antaliya-–-kapadokiya-zemya-na-fenomeni-s-polet-ot-so-5_164259167567
КАПАДОКИЯ – Земя на феномени със закуски и вечери и отпътуване от Добрич, Варна и Бургас 2024

КАПАДОКИЯ – Земя на феномени 2024

Автобусна екскурзия с отпътуване от Добрич, Варна и Бургас


ЕСКИШЕХИР – КОНЯ – КАПАДОКИЯ – АНКАРА

 

Дати:

25-31.10.2024г.

7 дни / 6 нощувки

СЪС ЗАКУСКИ И ВЕЧЕРИ

БЕЗ НОЩНИ ПРЕХОДИ

Цена: 950лв

 

_

САМО ЗА КЛИЕНТИТЕ НА “ВИЗИТУР” – ПРЕФЕРЕНЦИАЛНА ЦЕНА ЗА ТРАНСФЕР ШУМЕН-ВАРНА-ШУМЕН

при минимум 6 човека – доплащане 15 лв. на човек на посока

Отпътуване от Добрич при мин.имум 10 човека – доплащане 20лв. на човек в двете посоки.

Кападокия – тази земя е като че ли извадена от сънищата и фантастичните приказки. Вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите, а човешката ръка е издълбала в тях едни от най-старите християнски църкви и манастири. Каменният град се намира в сърцето на Мала Азия, заемайки огромна територия между Понтийските планини и Тавър, Соленото езеро и р. Ефрат. Наричат Кападокия “Земя на светци” – родно място на Св. Георги, тя наистина е едно от най-големите хранилища на средновековното православие. С причудливите си скални пирамиди и гъби, с подземните си градове и скалните църкви, днес Кападокия е един музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

 

_

ПРОГРАМА:
Първи ден: България – мост Явуз Селим Султан – мост Осман Гази – Ескишехир
04:00 Тръгване от Добрич; 05:00 Тръгване от Варна; 07:30 Бургас
Пресичане на Босфора към Азия по най-новия висящ мост Явуз Селим Султан. Наречен е на името на султан Селим I. Широчината на моста е 59 м, а общата дължина 1875 м, от които основният отсек е дълъг 1408 м. Третият мост над Босфора е най-дългият комбиниран мост в света (автомагистрала и железен път), като се нарежда на 8-мо място по дължина сред висящите мостове на планетата.
Продължаване през Азиатски Истанбул. Пресичане на Мраморно море по моста „Осман Гази“. Мостът е построен над Измитския залив и с дължината си от 2682 м е 4-ти по дължина висящ мост в света.
Пристигане в Ескишехир вечерта. Известен като „Турската Венеция“, градът е една от най-посещаваните туристически дестинации в Турция. Ескишехир представя своята богата история под формата на реставрирани цветни къщички в старата част, забавни скулптури, типични сувенири и лули от специален местен минерал и традиционни сладкиши. Едновременно с това, Ескишехир се слави като градът на университетите, парковете и изкуствено прокопаните канали на река Порсук, където можете да се повозите на гондола.
Настаняване в хотела. Вечеря (без включени напитки).
Възможност за разходка покрай река Порсук, където вечерта мостовете над каналите греят в различни цветове.
Нощувка.

Втори ден: Ескишехир – Коня – ритуал СЕМА“-

Закуска в хотела. Освобождаване на стаите.

Туристическа програма в Ескишехир: Автобусна обиколка на града.

Посещение на етнографския комплекс „Одунпазаръ“. Името на този архитектурен музей на открито идва от недалечното минало, когато селяни продавали дървата, които докарвали от планината, на площада. Затова този район се нарича „Одунпазаръ“, което означава „Дървен базар“. Районът е един от редките места, оцелели до наши дни със своите османски структури и дървени къщи. Уникалната историческа атмосфера на Odunpazarı е създала мост между миналото и настоящето. Уличките са пълни с малки кафенета и ресторантчета, където може да се опита турско кафе и един от специалитетите за Ескишехир – „чибьорек“.

Посещение на комплекса и джамията Куршунлу – една от най-старите запазени джамии от османския период от 16-ти век. Построена е през 1517 г. от Мустафа паша, един от везирите на Османската империя. Комплексът се състои от джамия, фонтан, медресе (училище), малък приют, харем, кухня, гробницата на шейхове Мевлевии и два кервансарая. Тъй като куполът на джамията е покрит с олово, тя е наречена „Kurşunlu“ (което означава „с олово“) джамия. В кервансарая, който се намира в комплекса, има работилница за изработка на стъкло и Център за стъкларски изкуства. В частта на медресето се намира първият в света музей на т.нар. „люлеташъ“ – минерала сепиолит, известен също на английски с немското име meerschaum. Това е мек бял глинен минерал, често използван за направата на лули за тютюн, откъдето идва и турското му наименование. Известен е още като бялото злато на Ескишехир. В цял свят има едва няколко находища за неговия добив, едно от които е именно тук. Наричан е и морска пяна поради леснотата, с което се обработва. В миналото целият квартал се е издържал от направата на различни предмети от него – табли, лули, шах. Ще можете да закупите уникални сувенири от този минерал, изработвани от местните майстори. Цена: включено в пакетната цена.

Свободно време за разходка и посещение на Музея на восъчните фигури (допълнителна такса, 25 лири).

Продължаване за Коня – града на Танцуващите дервиши-суфи. Наричат ги „Мистиците на Исляма”. Безспорно най-известен дервиш е Мевляна Джелаледин Руми – един от най-тачените суфи–мистици и най-четените суфи–поети в света. Орденът на Мевляна изповядва една от най-либералните форми на исляма, базирана на неоплатонизма, а идеите му са повлияли на най-големите интелектуалци: от Шекспир до Андерсен. 2008-а година е посветена на паметта и мъдростта му под егидата на ЮНЕСКО.

Настаняване в хотела. Вечеря.

20:00 Посещение на автентичния ритуал на танцуващите дервиши „СЕМА” в Центъра на дервишите-мевлевии в Коня (продължителност на ритуала ок. 1,30 ч).

Възможна е промяна в часа на церемонията. В този случай програмата се променя според новия час.

Трети ден: Коня – Кервансарай Султан Хан – Кападокия (Аксарай) Закуска в хотела. Освобождаване на стаите.

Туристическа програма в Коня: Посещение на джамията на най-великия селджукски султан Алладин и медресето Каратай, считано за един от големите университети в средновековна Анатолия.

Посещение на мавзолея на Мевляна и музея на Ордена на дервишите. Свободно време за обяд и разходка в центъра на града.

Отпътуване за гр. Аксарай.

По пътя кратка почивка и посещение на средновековния кервансарай „Султан хан“ – един от най-красивите и най-големите спирки на керваните по Пътя на коприната в Анадола.

Пристигане в Аксарай. Настаняване в хотела. Вечеря.

Свободно време за вечерна разходка в историческия център на града.

 

_

Четвърти ден: Кападокия – скален манастир Селиме – долина Ъхлара – подземен град Каймаклъ – Долината на гълъбите

Закуска в хотела. Освобождаване на стаите. Отпътуване.

Посещение на скалния манастир Селиме – най-големият скален манастир в Кападокия.

Продължаване за долината Ъхлара – родното място на Св. Георги Победоносец. Ъхлара представлява дълбок каньон, където между 4 и 13-ти век са вкопани в скалите над 100 църкви. Кратка спирка за панорамни снимки.

Посещение на подземния град Каймаклъ – един от най-добре запазените и пригодени за посещения градове в Кападокия (подземните градове в Кападокия са над 30). Там изцяло под земята са прокопани десетки километри галерии, построени още преди 4000 години от хетите, стигащи понякога до 20 етажа надолу в земните недра. Те са служели за всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, жилищни помещения. Според някои историци, в кападокийските скални обители и подземни градове са живели до 80 хиляди жители.

Пристигане в Кападокия (под егидата на ЮНЕСКО). Кападокия изниква изведнъж пред погледа – като че ли от нищото се появяват фантастичните конусовидни кули, скални комини от мека туфа, резултат на бурна вулканична дейност преди милиони години. Векове наред местните обитатели са дооформяли изваяното от природата и са го превръщали в жилища, манастири и църкви. Тук около 5 век са основани първите християнски скални манастири, тук Апостол Павел води първите християни, това е родното място на Св. Георги и Св. Василий Велики.

Посещение на Долината на гълъбите.

Посещение на магазин за местни сладки, ядки, сушени плодове, козметични кремове и др.

Програма по желание (заплаща се допълнително):

Традиционна турска вечер в подземен ресторант с богата фолклорна програма (разядки и напитки без ограничение). Нощувка.

Пети ден: Кападокия – Полет с балони – Музей „Гюреме“ – местност Пашабаа и Дервент – Аванос – Долината на любовта – Крепост Ючхисар – Юргюп

За ентусиастите – 05:00 сутринта, преди закуска, по изгрев слънце – полет с балон над прелестния лунен пейзаж на Кападокия – преживяване, което не подлежи на описание с думи. Продължава около 45 – 50 минути. Връщане в хотела. Закуска.

Посещение на Музея на открито „Гьореме“  – най-известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9 до 11 век с оригинални стенописи. Обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Следва посещение на местността Пашабаа с прочутите гълъбарници и интересни скални образувания. Посещение на Червената долина на Дервент.

Посещение на грънчарско ателие с демонстрация на един от най-старите в района занаяти.

Посещение на работилница за изработване на бижута.

Фотопауза над Долината на любовта.

Посещение на крепостта Ючхисар – най-високата точка в Кападокия, откъдето се открива невероятна гледка към околността. Там има скални домове – стаи издълбани в скалите. Много от тях са непроходими и не могат да бъдат разгледани, тъй като се ползват от множество гълъби.

Продължаване за Юргюп – китно градче, известно с виното и ръчно-направените килими.

Посещение на винарна Turasan, дегустация на вина от Кападокия и възможност за покупка.

Посещение на студио за изкуството „ЕБРУ“.

Връщане в хотела. Вечеря.

Шести ден: Кападокия – Соленото езеро Тузгьол – Анкара

Закуска в хотела. Освобождаване на стаите. Отпътуване за Анкара.

По пътя фото-пауза на соленото езеро Тузгьол, второто по големина в Турция.

Пристигане в Анкара. Туристическа програма: Автобусна обиколка на града – дипломатическия квартал, римските бани, храма на император Август, площада с конната статуя на Ататюрк.

Посещение на Мавзолея на Ататюрк.

Посещение на Музея на Анадолските цивилизации и Цитаделата – символ на града.

Настаняване в хотела. Вечеря.

След вечеря по желание – посещение на старата част на града Хамамьоню – пешеходна зона с реставрирани турски къщи, превърнати в магазини, кафенета и национални ресторанти. Възможност да се опита турско кафе на пясък. Заб.: Транспортът до там е организиран индивидуално с таксита, които се заплащат допълнително (ок. 10 лв. в посока на такси)

Седми ден: Анкара – България

Закуска в хотела. Освобождаване на стаите. Отпътуване за България с редовни почивки.

Пресичане на Босфора към Европа отново по висящия мост Явуз Селим Султан.

Късно вечерта – пристигане в България.

На човек в двойна / тройна стая Единична стая Дете до 6 г. с 2-ма възрастни в стая Дете 6-12 г. с 2-ма възрастни в стая
Пакетна цена 950 лв. 1210 лв. 375 лв. 630 лв.

 

Цената включва:

-Транспорт с комфортен туристически автобус;

-6 нощувки в хотели 3/4 звезди: 1 в Ескишехир, 1 в Коня, 3 в Кападокия (1 в Аксарай, 2 в Юргюп/Аванос), 1 в Анкара;

-6 ЗАКУСКИ в хотелите;

-6 ВЕЧЕРИ в хотелите без включени напитки;

-Лицензиран  турски екскурзовод на български език, придружаващ групата през цялото време и беседи във всички обекти;

-Туристически програми в Ескишехир, Кападокия, Коня и Анкара (без входните такси за обектите);

-Посещение на грънчарско ателие, винарна, студио за изкуството „ЕБРУ“, магазин за местни сладки, ядки, сушени плодове, работилница за бижута, керамичен магазин;

-Трансфер и посещение на автентичния ритуал на танцуващите дервиши „СЕМА” в Центъра на дервишите-мевлевии в Коня (без входната такса 100 лири);

-Такси преминаване по мостовете Осман Гази (Измитски залив) и Явуз Селим (Босфора);

-Комплект разпечатки информационни материали;

-Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 5 000 евро (включва болнично лечение в случай на заболяване от Covid-19) за лица до 65г.;

-Представител на туроператора.

 

_

Цената не включва:

Персонални приемник + слушалки по време на цялата екскурзия – 12 евро: заплащат се задължително за възрастен;  за деца 06-11,99 год. – по желание; 

-Медицинска застраховка с покритие 5 000 евро за лица от 65 год. до 70 год. – доплащане 4.00 лв.; от 71 год. до 75 год. – доплащане 8.00 лв.;

-Медицинска застраховка с покритие 4 000 евро за лица над 75 год. до 80 год. – доплащане 16.00 лв.;

-Лица над 80 год. е необходимо да се застраховат самостоятелно, като предоставят  копие от полицата.

-Входни такси на местата за посещение към 05.01.2024:

_

Обект Входна такса турски лири
Музея на Мевляна в Коня 0
Ритуал на дервишите в Коня 100
Медресето Каратай в Коня 60
Кервансарай Султан Хан 25
Манастир „Селиме“ 330
Подземен град Каймаклъ 300
Местност Пашабаа и Дервент 280
Музея на открито „Гьореме“  480
Крепост Учхисар 150
Музея на Анадолските цивилизации – Анкара 280
 Общо лири 2005.00 лири = около 130 лв.
Цената на входните такси се определят от Министерството на туризма на Република Турция и е възможна тяхната промяна към датата на пътуване. Актуалната цена на входните такси ще бъде обявена 7 дни преди пътуването и ще бъде изпратена с информацията за пътуване!

Допълнителни мероприятия:

-Посещение на атракционно ориенталско заведение с богата музикална програма и неограничени напитки местно производство – 30 евро;

-Полет с балон над Кападокия с лицензирана местна компания, с включени лека закуска преди полета, сертификат и чаша шампанско – около 200 евро. Екскурзията “Полет с балон над Кападокия” се осъществява от местни лицензирани компании, като провеждането им не се осъществява при вятър, мъгла и дъжд или по преценка на екипа. Посочената цена е ориентировъчна и към дата 05.01.2024. Поради повишения интерес към екскурзията на място и спекулативната намеса на местни туроператори  и местни компании,  цената се актуализира 7 дни преди отпътуване, като туристите ще бъдат уведомени. Окончателната цена се потвърждава от екскурзовода на групата ден преди мероприятието. Ако поради повишение на цените на услугите, неблагоприятни метеорологични условия  или по обективни причини, посочената услуга не може да бъде извършена, внесената сума ще бъде възстановена в пълен размер. В такъв случай, ТУРОПЕРАТОРЪТ не дължи неустойки и компенсации на ПОТРЕБИТЕЛЯ. Полетът с балон над Кападокия се заявява и заплаща предварително в България.

-Разходи от личен характер, обеди и бакшиши.

-Горивна такса (при увеличение цената на горивото);

-Туристическа такса, платима в хотела (при наличие на такава);

-PCR тест, антигенен тест или ваксинационен сертификат (ако се изисква).

 

_
Допълнителна информация:
Последователността на посещение на обектите може да се промени в зависимост от условията.
Полетът с балон над Кападокия се заявява и заплаща предварително в България.
На място се заплащат входовете за съответните обекти – в турски лири.
Допълнителна информация:
Последователността на посещение на обектите може да се промени в зависимост от условията.
Полетът с балон над Кападокия се заявява и заплаща предварително в България.
На място се заплащат входовете за съответните обекти – в турски лири.
Необходими документи: Международен паспорт или лична карта; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.
Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи.
Актуалната информация при пътуване към 04.01.2024г.:
Република Турция:
НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).
Република България:

НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 14 дни преди датата на тръгване.

Начин на заплащане:

-Депозит: 30% депозит от пакетната цена при сключване на договор за организирано туристическо пътуване.

-Доплащане: до 21 дни преди отпътуването.

Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации:

до 21 дни преди пътуването – 0%;

20 – 15 дни преди пътуването – 50% от пакетната цена;

под 14 дни – 100%

Права на Потребителите:

ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и  спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес:  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.

Медицинската застраховка за пътуване в чужбина, включена в пакетната цена,  е съгласно приложимата Нормативна уредба и Общи условия на Застрахователя в рамките на посочената в пакета застрахователна сума, която включва неотложни медицински разходи вследствие на акутно заболяване или злополука, разходи за медицинско транспортиране и репатриране, смърт причинена от злополука. Покритието смърт причинена от злополука не се прилага при лица под 14 години и над 65 години, за недееспособни лица, както и за лица със загубена работоспособност над 50%. Повече информация относно допълнителни възможности за застраховане към включената в пакета застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ – в офиса на фирмата.