Майски празници 3 в 1- България, Сърбия и Румъния, 28.04.–01.05.2023

Vidin
Майски празници 3 в 1- България, Сърбия и Румъния, 28.04.–01.05.2023

Майски празници 3 в 1 – България, Сърбия и Румъния

с възможност за отпътуване от Варна, Нови пазар, Шумен, Търговище

_

Видин-Кула-Зайчар-Гъмзиград-Казани-Оршова-Железни врата-Дробета-Турну Северин

_

28.04. – 01.05.2023

4 дни / 3 нощувки със закуска

 _

!!!ЖЕНА ЗА КОМБИНАЦИЯ!!!

 

_

Програма:

Първи ден, 28.04.2023

Отпътуване от Варна и Шумен.

_

Пристигане във Видин. Настаняване в хотел, в центъра на града.

_

Организирана пешеходна разходка във Видин с местен лицензиран екскурзовод (продължителност 2,5 часа) с включено посещение на средновековна крепост „Баба Вида“, значително разширена и укрепена по времето на цар Иван Срацимир. Тя е най-укрепената част от Видинската градска крепост – наричана от турците Девствената крепост поради това, че никога не е била завземана със сила. Ще разгледаме външната крепост (Калето), каменната порта Стамбол капия, Мавзолеят на Антим и Кръстата казарма.

_

Нощувка.

_

Втори ден, 29.04.2023

Закуска. Отпътуване за Сърбия. Преминаване през град Кула, където се намира римска крепост „Кастра Мартис“. Името на града се свързва с частично запазена крепостна кула, както и с легендата за трите сестри: Вида, Кула и Гъмза. Вида се свързва с крепостта „Баба Вида“, Кула е втората сестра с крепост, а третата е Гъмза. Нейното местонахождение е било Гъмзиград, край Зайчар. Гъмзиград или античният комплекс Феликс Ромулиана са последната част от легендата. С това пътуване туристите се запознават с трите крепости от легендата.

Кратка пауза и беседа за римската крепост „Кастра Мартис“.

_

Преминаване през Зайчар и посещение на национален музея в Зайчар, основан през 1951г., и се помещава в бивша военна сграда от 1927г. Изложбената площ обхваща от 750 м² и покрива четири отдела: Археология, История, История на изкуството и Етнология.

_

Отптуване за Гъмзиград и посещение на един от най-атрактивните исторически обекти – късноримският археологически комплекс Гъмзиград с крепостта Феликс Ромулиана – обект в списъка на ЮНЕСКО. Резиденция и мемориал, построен по поръчка на император Гай Валерий Галерий Максимиан (297-311) в края на III и нач. на IV в. сл. Хр. и посветен на майката на владетеля „Веселата Ромулиана”. На един от хълмовете в комплекса са открити останки от укрепление с дворец и други обществени сгради, а на съседния хълм – от гробници и мавзолеи.

_

За двата обекта, музея в Зайчар и Гъмзигард, се предлага комбиниран билет около 400 динара.

_

Свободно време и задължително сръбски обяд.

_

Връщане във Видин. Нощувка.

_

 

_

Трети ден, 30.04.2023

Закуска.

_

Отпътуване за Румъния.

Пристигане в Дунавската клисура, или т.н. Казани, където в скалата е издълбан образът на Децебал владетел на даките. . Монументът е изграждан в продължение на 10 години – между 1994 и 2004 година. Скулптурата на тракийския вожд е 40 м и е най-високата в Европа според румънците. 12 скулптори са работили върху образа, висок 55 м и широк 25 м. Само носът на Децебал е дълъг 7 метра и 4 метра широк. Разстоянието между очите на каменния крал е 4.3 метра. Той е само с 6 метра по-нисък от Статуята на свободата в САЩ. Ясно се вижда надписа “Цар Децебал, направен от Драган”. Драган всъщност е бизнесменът, дарил 1 милион долара, за да се построи величественият образ като символ на храбростта на даките.

_

Отпътуване за град Оршова, разположен на дунавски залив. Същинският град е бил залят при изграждането на съоръжението „Железни врата“. Градчето е малко, но има своя чар. Спирка за кратка разходка, за кафе и хапване.

_

Пристигане и разглеждане на град Дробета-Турну Северин, който се намира в област Мехединци, Югозападна Румъния. През 105 г. римският император Траян изгражда мост между град Кладово в Сърбия и град Турну Северин. Румънците и сърбите свързват миналото си с римските легиони.

Отличително място е водната кула, която е приспособена за посещение от туристи, площада пред Драматичния театър с модернистичния фонтан. Фонтаните са неразделна част от градския интериор на румънските градове.

Новият православен храм в центъра на града прави впечатление с внушителните  си размери, както и с християнската символика.

_

Връщане в град Видин. Нощувка.

_

Четвърти ден, 01.05.2023

Закуска. Напускане на хотела.

_

Организирано посещение на първата и единствена компания в България за производство на висококачествен костен порцелан, където се произвеждат сервизи за хранене, кафе,чай и богат асортимент от чаши, сувенири като инкрустирани вази, кутии за бижута и скъпоценности. Талантливи и умели художници, дизайнери и декоратори украсяват ръчно изделията, което ги прави уникални. Обиколка с беседа в обекта и възможност за закупуване на порцеланови изделия.

_

Отпътуване за Шумен и Варна.

_

 

_

Цена за отпътуване от Варна: 295лв.

Цена за отпътуване от Нови пазар: 290лв.

Цена за отпътуване от Шумен: 285лв.

Цена за отпътуване от Търговище: 275лв.

_

 

_

Цената включва:

* Транспорт по маршрут Варна-Шумен-Видин-Кулата-Зайчар-Гъмзиград-Оршова- Дробета-Турну Северин-Шумен-Варна.

* 3 нощувки със заксуки в хотел 3* във Видин.

* Пешеходна разходка в центъра на град Видин с местен лицензиран екскурзовод с организирано посещение на крепостта „Баба Вида“.

* Посещение на римска крепост „Кастра Мартис“ (отвън).

* Посещение на Гъмзигард и крепостта Феликс Ромулиана.

* Посещение на скалния образ на Децебал.

* Посещение на град Оршова.

* Посещение на град Дробета-Турну Северин.

* Посещение на компания за костен порцелан.

* Застраховка за периода на пътуване с покритие 1 000лв. в България.

* Застраховка за периода на пътуване с покритие 3 000 евро за дните в Сърбия и Румъния.

* Тол такси, такса мост и винетки за чужбина.

* Лицензиран екскурзовод по време на пътуването.

* Водач от агенцията.

_

 

_

Цената не включва:

* Входна такси:

– Крепост „Баба Вида“, град Видин.

– Комбиниран билет за музея в Зайчар и Гъмзиград – около 400 динара.

* Обяди и вечери.

*Разходи от личен характер.

_

 

_

Необходими документи: Лична карта.

_

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 туристи.

_

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

_

Записване и начин на плащане: 50% депозит, 50% доплащане 14 дни преди датата на отпътуване.

_

Уточнение: Резервацията се счита за актуална САМО и ЕДИНСТВЕНО при внесен депозит.

_

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на маршрута и посещаваните обекти, поради възникване на непредвидими ситуации в пътната или метеорологична обстановка.

 _

При отказ или неявяване в деня на провеждане на мероприятието, сумите, заплатени от туриста, не се възстановяват.

_

Настаняването в автобуса е по реда на записване.

_

“Визитур“ ЕООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7884/22.06.2018 г. и е сключил застраховка „Отговорност на Туроператора“ по чл. 42 от ЗТ на 13.07.2022 – застрахователна полица №03700100003992 в ЗД „Евроинс“ АД.

_

 

_