Най-доброто от Мексико, полет от София 2024

AHXVXI
Най-доброто от Мексико, полет от София 2024

Екскурзия в МЕКСИКО


Най-доброто от Мексико – Мексико Сити – Теотиуакан – каньон Сумидеро – Сан Крисобал де лас Касас – Чамула – Зинакантан – Лараинзар – Вилахермоса – Паленке – Кампече – Ушмал – Мерида – Чичен Ица – Плая дел Кармен

Със самолет и водач от България при група от минимум 8 записани туристи!

ЦЕНИ И ДАТИ НА ЗАМИНАВАНЕ:

08.04.2024 г. –  5678 лв. ограничени  места

17.11.2024 – 5978 лв.

12 дни / 9 нощувки със закуски

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА:

ПЪРВИ ДЕН – София – Мексико Сити

Отпътуване от летище София за летище Истанбул. Отпътуване за Мексико Сити.

ВТОРИ ДЕНПристигане в Мексико Сити

Столица на Мексико и най-големият град по население в Северна Америка. Настаняване. Свободно време за разглеждане на града самостоятелно. Тук можете да разгледате останки от времето на ацтеките, запазена колониална архитектура и съвременни квартали с множество модерни магазини, кафенета и ресторанти. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН – Мексико Сити – Теотиуакан

Закуска. Днес ще посетим пирамидите в Теотиуакан – една от най-важните археологически забележителности в Мексико. Смята се, че Теотиуакан е построен около 400 г. пр. Хр, от кого обаче все още е мистерия. Когато ацтеките открили oстанките от града през 14-ти век, те го свързали със собствения си мит за сътворението и му дали името Теотиуакан, което на техния означавало “мястото, където са родени боговете”. След като разгледаме забележителните останки в Теотиуакан, се връщаме в Мексико Сити за кратка обиколка на града. Ще посетим някои от основните му забележителности, като катедралата, националния дворец (отвън). Нощувка.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН – Каньона Сумидеро – Сан Кристобал

Закуска. Днес хващаме ранен полет до Туксла в щата Чиапас. След пристигане се отправяме към едно от най – впечатляващите природни чудеса на Мексико – каньона Сумидеро, формиран преди около 35 милиона години. Каньонът е формиран от река Грихалва и е дом на някои от ендемичните видове за региона. Ще се възползваме от най-добрия начин за разглеждане на каньона – с лодка по река Грихалва. След това поемаме по живописен планински път към следващата ни дестинация – Сан Кристобал де лас Касас. Настаняване. Нощувка.

ПЕТИ ДЕН – Сан Кристобал

Закуска. Днес ще прекараме цял ден из планинските селища на Чиапас и ще научим повече за живота на местното коренно население, наследници на маите. Ще посетим градовете Чамула, Зинакантан и Лараинзар. Ще научим повече за техните фестивали, занаяти и вярвания, които са смесица от пре-колониални местни вярвания, католически традиции и по-нови разбирания. Връщане обратно в Сан Кристобал де лас Касас. Нощувка.

ШЕСТИ ДЕН – Паленке – Вилаермоса

Закуска. Днес се отправяме към следващата ни дестинация – Паленке. По пътя ще спрем в град Вилаермоса и ще разгледаме някои от основните му забележителности – като музея Ла Вента, известен с колекцията си от артефакти от времето на олмеките. Нощувка в Паленке.

СЕДМИ ДЕН – Паленке – Кампече

Закуска. Днес ще разгледаме едни от най-необикновените руини от културата на маите – тези в околностите на Паленке, скрити сред гъста тропическа гора. Смята се, че древният град на маите е изграден през 220 г. пр. Хр, въпреки че преживява своя разцвет през 7- век. И въпреки че комплексът не е толкова голям или известен, колкото Тикал или Чичен Ица, той е също толкова впечатляващ и исторически значим. Надписите, открити тук, са допринесли значително за знанието за маите, което имаме днес. В днешно време е разрешено катеренето по някои от постройките, което прави преживяването още по-вълнуващо. След като разгледаме руините продължаваме пътуването си към Кампече. Градът е бил важно пристанище през колониалния период и заради това често е бил жертва на безмилостни пиратстки нападения. Това е причината за изграждането на защитната стена, части от която все още могат да бъдат видяни в града. Кампече е включен и в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО заради изключително добре запазената колониална архитектура. Настаняване. Нощувка.

ОСМИ ДЕН – Кампече – Ушмал – град Мерида

Закуска. Днес ще посетим едни от най-забележителните древни градове на маите – Ушмал. Руините, които се намират тук са сред най-запазените и добре поддържани в Мексико. Техният дизайн и орнаменти представляват кулминацията в изкуството и архитектурата на маите. Сред най-внушителните структури са високата 35 метра Пирамида на магьосника, Двореца на губернатора, Къщата на костенурка и Метоха. След като разгледаме руините, продължаваме към Мерида. Ще имаме време да се разходим из калдъръмените му улици, да разгледаме испанско-мавърската архитектура и да обиколим оживените му пазари. Нощувка в Мерида.

ДЕВЕТИ ДЕН – Чичен Итца – Плая Дел Кармен

Закуска. Ще започнем деня си с посещение на едно от новите седем чудеса на света – древният град на маите Чичен Ица. Комплексът е сред най-често посещаваните археологически забележителности на Мексико и е част от списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. Тук се намира Пирамидата на Кукулкан, която е един от най-емблематичните примери за архитектурата на маите. Това, което прави това място специално е смецицата от културата на маите и на толтеките. Толтеките покорили града през 10ти век и влиянието им може да бъде забелязано в някои от постройките в комплекса. След като разгледаме Чичен Ица, поемаме към Плая дел Кармен. Настаняване. Нощувка.

ДЕСЕТИ ДЕНПлая Дел Кармен

Закуска. Днес имаме свободно време да се насладим на белите пясъчни плажове и лежерна атмосфера на Плая дел Кармен. Нощувка.

ЕДИНАДЕСЕТИ ДЕН София

Закуска. Трансфер до летището. Отпътуване за България.

ДВАНАДЕСЕТИ ДЕН Пристигане на летище София.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

-Самолетен билет София – Мексико сити и Канкун – София в икономична класа с включени летищнии такси, чекиран багаж до 23 кг. (размери сума от дължина + ширина + височина 158 см) и ръчен багаж до 8 кг. (размери 55/40/23 см) на авиокомпания “Turkish Airlines”

-Самолетен билет Мексико – Тукстла Гутиерес в икономична класа с включени летищни такси, чекиран багаж до 23 кг. (размери сума от дължина + ширина + височина 158 см) и ръчен багаж до 10 кг. (размери 55/40/25 см) на авиокомпания “Volaris”

-Трансфери летище – хотел – летище

-Транспорт с автобус / минибус ; ван / по описания в програмата маршрут

-2 нощувки със закуска в хотел 3*** в Мексико сити

-2 нощувки със закуска в хотел 3*** в Сан Кристобал де лас Касас

-1 нощувка със закуска в хотел 3*** в Паленке

-1 нощувка със закуска в хотел 3*** в Кампече

-1 нощувка със закуска в хотел 3*** в Мерида

-2 нощувки със закуска в хотел 3*** в района на Плая дел Кармен

-Местни екскурзоводи на английски език

-Водач от агенцията при минимум 8 записани туристи

-Входни такси за посещаваните обекти, включени в програмата

-Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с асистанс и лимит на отговорност 30 000 EUR на “Застрахователно Дружество Евроинс” АД

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

-Напитки по време на храненията в хотелите

-Бакшиши: 3-5 USD на турист на ден за екскурзовод / шофьор (заплащат се задължително на място, на екскурзовода, в зависимост от предоставената услуга, в брой). Културните особености на дестинацията предполагат заплащането на бакшиш в посочения размер, което показва уважение към работата на съответните лица и прави приятно впечатление;

-Входни такси и билети за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание

-Такса за снимане в музеите: 3 USD на турист за всеки обект отделно

-Градски транспорт

-Разходи от личен характер

-Туристическа такса и санитарен данък в курорта Плая дел Кармен (заплаща се на място от туристите на рецепцията на хотела)

-Такса престой в щат Кинтана Роо (курорта Плая дел Кармен): около 12 USD на турист (заплаща се на място със съдействие на водача на групата)

-За лица над 64 г. автоматично се добавя доплащане за завишена застрахователна премия

-Застраховка “Отмяна на пътуване” (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!)

НАСТАНЯВАНЕ:

-Двойна стая със спалня – включено в цената

-Двойна стая с отделни легла – включено в цената

-Двойна стая за комбиниране – включено в цената

-Допълнително легло в двойна стая – включено в цената

-Единична стая – доплащане 688 лв.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ:

Полудневна екскурзия до Тулум – един от най-известните археологически обекти на маите по Ривиера Мая. Осъществява се при минимум 8 туристи, записани предварително от България – 148 лв.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

-Цената на екскурзията е определена при валутен курс 1 USD = 1,7 BGN. При промяна на курса с повече от 6% агенцията си запазва правото да промени цената в съответната посока.

-Екскурзията се провежда при минимум 8 записани туристи.

-Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!

ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ:

Българските граждани, притежаващи валидни паспорти минимум 6 месеца след датата на влизане в страната, могат да влизат и пребивават на територията на Мексико, като туристи без визи за срок до 180 дни. При влизане на територията на Мексико, в качеството си на туристи, българските граждани попълват миграционен формуляр, който трябва да се представи при напускането на страната, заедно с паспорта и билета за обратно връщане.

МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ:

Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването. Препоръчва се консумирането само на бутилирана вода. Да не се консумират храни, приготвени на улицата.