Перник, Земенски манастир, ждрелото на Ерма, Кюстендил с автобус от Варна и Шумен 2024

54849069b53bd
Перник, Земенски манастир, ждрелото на Ерма, Кюстендил с автобус от Варна и Шумен 2024

Перник, Земенски манастир, ждрелото на Ерма, Кюстендил с автобус от Варна и Шумен

Маршрут: Варна-Перник-Земенски манастир-Ждрелото на река Ерма-Кюстендил-Варна

Дати:

11.10.2024 г.

3 дни / 2 нощувки със закуски

Цена: 215лв

Програма:

Първи ден

Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 06.00 ч.

Oтпътуване от Шумен (пети километър) в 07.00 ч.

Редовни почивки по пътя.Пристигане в Перник.Посещение на минен музей „Старите рудници“.Музеят се помещава в две минни галерии с дължина 630 m, в които са показани около 30 експозиции, представящи развитието на минното дело в България. Чрез автентични експонати се проследява развитието на техниката за добив на въглища. Представени са различни съоръжения за укрепване и осветление. Проследява се развитието на транспортната техника – локомотиви и пътнически вагонетки. От 2012 г. е поставен иконостас на Св. Иван Рилски – небесен покровител на миньорите. До входа на музея е запазено вкаменено дърво на повече от 50 млн. години. То е наречено „дърво на щастието“. При влизане в мината миньорите са го докосвали за щастие.

Отпътуване за Кюстендил.Настаняване в хотела.Свободно време.Нощувка.

Втори ден

Закуска. Отпътуване за Земенски манастир. Манастирът е основан по време на Първото българско царство (681 – 1018 г.). Първоначално манастирът е датиран към ХІ – ХІІІ в., но при откриването на по-стари стенописи и някои елементи на украсата изследователите стигнали до извода, че светата обител е от времето на Първото българско царство.

Отпътуване за Църногорски манастир – известен като Гигински манастир. Най-старите манастирски постройки са датирани около ХІ – ХІІ век. От това време направените проучвания на старото и новото му място разкриват запазени останки от правоъгълно монашеско крило на манастира и на правоъгълна защитна кула. Такива защитни съоръжения са били обичайни за утвърдените манастири през Второто Българско царство.

Следва посещение на Ждрелото на река Ерма (Трънското ждрело)-невероятно красивата местност. Трънското ждрело е свързано с местна легенда за невъзможната любов между двама влюбени – богата девойка и беден младеж. Майчина клетва ги проклела и те се превърнали в две скали от двете страни на река Ерма, така че да са винаги близо един до друг, но никога заедно. Водите на реката били подхранвани от сълзите на двамата разделени.

Посещение на скалната пещерна църква „Св.Петка“ – християнизирано праисторическо скално- изсечено светилище. Скалната църква е разположена в естествената пещера, намираща се на малко възвишение. Според средновековна легенда в пещерата, където света Петка се скрила, гонена от неверниците, още се пазят отпечатъци от дланта и от краката ѝ и една вкаменена питка. Светицата, като се скрила в пещерата, запалила огън и замесила и опекла питка, но в това време преследвачите влезли в пещерата. Света Петка видяла по дима на запаления огън че има и друг изход и избягала. Когато преследвачите посегнали към питката, тя се вкаменила.

Връщане в хотела.Свободно време.Нощувка

Трети ден

Закуска. Разглеждане на Кюстендил. Посещение на галерията „Владимир Димитров – Майстора“ – един от най- големите български художници. Много интерес предизвикват и останките от древна Пауталия. Пътуване до Кадин мост в Невестино.Една от легендите за него разказва за Струма невеста вградена в него заедно с детенцето си. Мостът може да се наблюдава от специална площадка вдадена в реката.

Отпътуване за Варна.Пристигане в града около 20.00 ч.

Цената включва:

-Транспорт с комфортен туристически автобус;

-2 нощувки със закуски в Кюстендил или региона;

-Екскурзоводско обслужване по маршрута;

-Посещение на минен музей „Старите рудници“в Перник (без включена входна такса);

-Посещение на Земенски манастир;

-Посещение на Църногорски манастир;

-Посещение на Ждрелото на река Ерма;

-Посещение на скална пещерна църква „Св.Петка“;

-Посещение на Кюстендил;

-Посещение на Кадин мост;

-Медицинска застраховка за лица до 99 г.;

Цената не включва:

-Входни такси за посещаваните обекти – Минен музей в Перник – 4 лв.;

-Галерия „Владимир Димитров-Майстора“ – 2 лв.;

-Медицинска застраховка за лица над 65 г. – 2 лв. на ден;

-Разходи от личен характер;

Важно******

При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

 

Mинимален брой участници: 35

Необходими документи: лична карта

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за плащане: 100 % при сключване на договор за организирано пътуване.

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

 

Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

Туроператорът и превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.