Различната Румъния – Кални вулкани, солна мина Тургу Окна, Пятра Нямц, Моканица, теснолинейка в Марамуреш, Бая Маре и манастира Воронец с автобус от Варна 2024

BIG_razlichnata-rumaniya-1_1706090936656
Различната Румъния – Кални вулкани, солна мина Тургу Окна, Пятра Нямц, Моканица, теснолинейка в Марамуреш, Бая Маре и манастира Воронец с автобус от Варна 2024

Кални вулкани, солна мина Тургу Окна, Пятра Нямц, Моканица, теснолинейка в Марамуреш, Бая Маре и манастира Воронец

Варна  – Добрич – Бузъу – солна мина Тургу Окна – Пятра Нямц – Бая Маре  – Viseu de Sus – Бая Маре – Манастир Воронец – Добрич – Варна

Дати:

08.08.2024

03.10.2024 

 

4 дни / 3 нощувки

Цена: от 465 лв

САМО ЗА КЛИЕНТИТЕ НА “ВИЗИТУР” – ПРЕФЕРЕНЦИАЛНА ЦЕНА ЗА ТРАНСФЕР ШУМЕН-ВАРНА-ШУМЕН

при минимум 6 човека – доплащане 15 лв. на човек на посока

Програма

Първи ден  – Варна  – Добрич – Бузъу – солна мина Тургу Окна – Пятра Нямц – 690 км

3:30ч. Отпътуване от Варна от ул. Антим I

4:30ч Отпътуване от Добрич от Младежки дом в посока към Долината на Бузъу– важна комуникационна точка, свързваща градовете Брашов (Трансилвания) и Бузъу (Мунтения). Калните Вулкани разположени сред “пустинните картини” на този отдалечен район на Карпатите са основна туристическа атракция в област Бузъу, от геоложка и живописна гледна точка. Северно от Берка, в хълмове огрявани от слънцето се намират двата обекта ”Големия” и ”Малкия” вулкан (Paclele Mari, Paclele Mici) около 3км. Калните Вулкани не изригват от разтопена лава, а от глина смесена с вода и не представляват опасност за човек. Газовете изригват от дълбочина 3000 метра под земята. Газът се компресира в цепнатините, образувани от разместването на подземните пластове на изток от Карпатите, и така отблъскват елементите, които срещат на повърхността. Глината, която се намира под земята в региона, след това излиза на повърхността на земята и изсъхва почти веднага при контакт с въздуха. Това бързо втвърдяване е позволило създаването на малки вулкани, които днес продължават да растат. Наблюдаването на Калните Вулкани е наслада! Такива вулкани има в 26 страни в света, като по-често са в Колумбия, Италия, Румъния, Русия, Украйна, Иран, Пакистан… На планетата са известни повече от 800. Няма в света друга територия, в която калните вулкани да се характеризират с такова разнообразие, активна дейност и количество.

Отпътуване за солна мина Тургу Окна. Най-старото писмено свидетелство за добив на сол датира от 1380 г. и се състои от княжеска харта, от която се плаща количество от 2000 окала сол за построяването на каменен мост в Гарбована, близо до Кайути. Днес все още могат да се видят солени езера около Grozești, доказателство за експлоатацията на сол в района в далечното минало.

Дълбоко под земята, в подземен град, построен в бившите галерии на солната мина Târgu Ocna, има истинска катедрала, посветена на Света великомъченица Варвара, закрилница на миньорите. По инициатива на служителите на звеното и по Божията воля, между 14 април и 3 декември 1992 г. в сърцето на солния масив е построен първият в Европа подземен православен храм, посветен на Св. . Варварин. Пред олтара е разположен фронтонът, състоящ се от 24 икони, датиращи от началото на 20 век (1924 г.). От едната и от другата страна на олтара са иконите на Света Варвара и Света Параскева – закрилница на Молдова.

Отпътуване за Пятра Нямц-златната корона на област Молдова. Градът е основан в края на 14 век като Пятра луй Крачун /„Коледен камък“/. Нямц е известен като региона с най-много манастири на квадратен километър в света. Тук са пръснати щедро както разнообразни и красиви природни форми, така и множество културни и исторически забележителности. Със своите уютни улици и кафенета и гостоприемни хора ще ви накара да се почувствате като у дома си. Градът е заобиколен от планини и е един от най-красивите и оживени градове в област Молдова (някои може да кажат, може би в цяла Румъния). Настаняване. Нощувка.

Втори ден – Пятра Нямц – Бая Маре – 362км

Закуска. Разглеждане на църквата “Рождество на свети Йоан Кръстител”, Кулата на Стефан чел Маре.

*По желание изкачване с Телегондола, за да се насладите на гледките, откриващи се от панорамата на планината Козла с надморска височина 650м.

Отпътуване за Бая Маре-един от най-важните минни центрове в Румъния, Бая Маре има повече от 2000 години история на добив на злато, сребро и други цветни метали. Градът все още пази част от средновековното си минало около главния си градски площад: Площада на свободата, най-старата къща в Стария град на Бая Маре, Casa Ioan Corvin de Hunedoara (известна още като Casa Elisabeta), датираща от 1440 г.; самотен остатък от отдавна изчезнал комплекс от замъци, поръчан от трансилванския воевода Янош Хуняди за съпругата му Елизабета. Над площада се издига една от забележителностите на града, високата 120 фута наблюдателна кула в готически стил: Кулата на Стефан /Turnul lui Ștefan/, издигната в средата на 1400 г.

На друг оживен площад в Бая Маре Площад на извора /Piata Izvoarelor/ , се помещава основният пазар за храна на открито, където се намира и Месарската кула (Turnul Măcelarilor), построена за защита на южната порта на старата цитадела. През средновековието Гилдията на месарите е била най-богатата и влиятелна от 23-те гилдии на Бая Маре. Настаняване. Нощувка.

Трети ден – Бая Маре – Viseu de Sus – 210 км

Ранно ставане и закуска под формата на сух пакет.

В 09.00ч начало на пътешествие с теснолинейка с влак в Марамуреш.

Теснолинейната железопътна линия и парните локомотиви (Mocanita) във Viseu de Sus са една от най-забележителните атракции на железопътното наследство в Румъния и в Източна Европа.

Започвайки от Viseu de Sus – малко дърводобивно градче в Марамуреш – железницата се изкачва по красивата безпътна долина Васер в продължение на 31 мили, дълбоко в горите на планините Марамуреш до малкото селце Коман.

Влакът е единственият достъп до населените места нагоре по долината, освен пеша. По време на релаксиращото пътуване пътешествениците могат да се насладят на гледки към гори и буйни реки. След пикник и/или разходка в гората, докато влакът е натоварен на крайната спирка, пътниците ще се върнат във Viseu de Sus. Mocanița означава просто „кафемашина“ и всъщност е термин за нежност, който румънците използват за всеки теснолинеен локомотив с парен двигател. Защо? Защото задвижването на влака напомня на италианска машина за еспресо.

Пътуването на Моканита започва от гарата и се изкачва около 30 километра в планините на Марамуреш, в Румъния. Преди да навлезете дълбоко в гората, пътеките следват безпътната долина на река Васер, минаваща покрай цветни къщи и спокойни пасища.

Вагоните са много автентични, с големи прозорци и дървени тавани. По пътя нагоре към планината Mocanița прави няколко спирки за да допълни водата за парната машина. Те се наричат водни спирачки. Железопътната линия преминава дълбоко в горите на планината Марамуреш до малкото селце Коман. Река Vaser е дълга около 60 километра, но влакът се обръща след 31 километра.

Пейзажът е много живописен. Реката образува драматична долина, подобна на каньон, със стръмни скали и гъсти гори. В края на пътуването Моканица спира за около час на брега на реката, на много красиво място. Спирката ви дава достатъчно време да слезете от влака и да се насладите на красивата природа и да се разходите. Връщане в Бая Маре. Нощувка.

Четвърти ден – Бая Маре – Манастир Воронец   – Добрич – Варна – 900 км

Закуска. Отпътуване за Манастир Воронец  – средновековен манастир в румънското село Воронец, сега част от град Гура Хуморулуй, включен под егидата на ЮНЕСКО. Манастирът е построен от Стефан Велики през 1488 г. за период от 3 месеца и 3 седмици в чест на победата в битката при Васлуй. Често известна като „Сикстинската капела на Изтока“ заради ярките си стенописи. Църквата на манастира Воронец е един от най-добрите образци на молдовския стил. Това е малка сграда с добре балансирани пропорции и готически и византийски елементи. Но ярките стенописи от 15-ти и 16-ти век го отличават като шедьовър на византийското изкуство. Картините са били устен източник на морално възпитание за неграмотните селяни от онова време. Раят и адът, светците и грешниците са част от усилията да се убедят богомолците да бъдат добри християни.

Отпътуване за България. Връщане късно вечерта.

Цени:

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 465 лв 555 лв 445 лв
Варна 475 лв 565 лв 455 лв

Цената включва:

-Транспорт с лицензиран автобус за международни превози

-1 нощувка в Пятра Нямц със закуска в хотел 3*

-2 нощувки в Бая Маре със закуски в хотел 3* нощувки със закуски

-Медицинска застраховка за лица до 65 год.

-Екскурзоводско обслужване по време на пътуването и престоя на български език

-Всички пътни такси

-Билет за теснолинейка с включен обяд/ мешана скара, безалкохолно, кафе и сладкиш/

Цената не включва:

-Разходи от личен характер

-Входните такси за обектите:

  • -Входна такса за калните вулкани- 4 леи за възрастни, 2 леи за студенти и 1 лея за ученици
  • -Входна такса за солна мина Тургу Окна – възрастни 50 леи, пенсионери/65г+/ – 45 леи, ученици – 35 леи, студенти-40 леи
  • -Кабинков лифт Телегондола Пятра Нямц –  35 леи възрастни в двете посоки, 20 леи ученици в двете посоки
  • -Исторически музей Пятря Нямц – възрастни 16 леи, ученици 4 леи
  • -Художествена галерия Пятря Нямц – възрастни 16 леи, ученици 4 леи
  • -Манастир Воронец- 10 леи възрастни, студенти, ученици – 5 леи

Допълнителна информация:

-Медицинска застраховка за лица 65-75 год. – доплащане 8.00 лв.;От 75 – 85 год- 10 лв / лица над 85 год.- не се застраховат

Забележка:

За да се ползват отстъпките за пенсионери е необходимо да си носят копие от пенсионното решение.

Агенцията не носи отговорност, ако даденият обект не прави намаление за пенсионери или не приема представените от клиента документи !

Намаления: *дете под 12 год. на доп. легло с 2-ма възр. – 15 лв. намаление;

Необходими документи:

*лична карта с 6-месечна валидност към датата на заминаване;

*За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима нотариално заверена декларация от родителите / оригинал + 2 копия/ + документ за самоличност на детето /задграничен паспорт или лична карта от 14 год възраст/ + 2 копия от акта за раждане;

*Ученици и студенти да носят необходими документи /студентска книжка, ISIC карта, ученически бележник/ за да ползват намаленията в посещаваните обекти.

*Екскурзията се осъществява при 48 записани туристи.

Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване

Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.