Сафари в Кения, с полет от София 2024

KCMDNER8
Сафари в Кения, с полет от София 2024

Сафари в Кения с полет от София


АКЦЕНТИ ПО ПРОГРАМАТА:

» 2 нощувки със закуска, обяд и вечеря в Mara Sopa Lodge в национален парк „Масаи Мара“

»  5 нощувки в хотел Blue Marlin Beach Resort 4* със закуски и вечери

»  Обяд в световно известния барбекю ресторант „Карниворе“

»  1 полудневно и 1 целодневно сафари в национален парк „Масаи Мара“ с джипове с открит покрив и професионални шофьори/рейнджъри

»  Целодневна екскурзия до остров Фунзи

 15.02.2024

14.03.2024

18.04.2024

10 дни/ 8 нощувки

2 нощувки със закуска, обяд и вечеря в Mara Sopa Lodge в национален парк „Масаи Мара“

5 нощувки в хотел Blue Marlin Beach Resort 4*++ със закуски и вечери

1 нощувка в Доха

Цена от 5652 лв.

Водач от туроператора по време на цялото пътуване, при минимум 14 пътуващи

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА:

ПЪРВИ ДЕН – София – Найроби

Среща на летище София на Терминал 2 за полет до Найроби през Доха с Qatar Airways в 12:50 ч. Пристигане в Доха в 18:30 ч. и свързващ полет за Найроби в 01:45 ч.

ВТОРИ ДЕН – Найроби-Масай Мара (закуска, обяд и вечеря)

Пристигане в Доха в 07:25 ч. и отправяне към национален парк „Масай Мара“. Днес започва нашето приключение в света на дивите животни. Разстоянието е около 280 км, а трансферът трае около 5 часа. По пътя ще преминем през живописния проход на долината Great Rift Valley, от който се разкриват прекрасни гледки. Пристигаме около обяд и настаняване в Mara Sopa Lodge. След като обядваме (обядът е включен в цената) се отправяме на следобедно сафари до 18 ч. Резерватът „Масаи Мара” е продължение на намиращият се в Танзания резерват „Серенгети”. Намира се в Югозападна Кения, близо до границата с Танзания, на приблизително 275 км. от Найроби. Открит е през 1974 г., а територията му обхваща площ от 1 510 кв. км. — равнини и гористи местности. Представлява най-богатия и най-често посещаван резерват за диви животни в Африка. Вечеря. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН – Масай Мара (закуска, обяд и вечеря)

Закуска. Днес ни предстои ден, изпълнен с приятни емоции и надежда да видим голямата петорка “The Big 5”! “Масаи Мара” е известен с това, че е единственото място на света, където всички представители на “голямата петорка” могат да бъдат видени наведнъж само за един сутрешен моторизиран ловен кръг. Това е името, което европейските ловци и търсачи на приключения някога дали на петте най-опасни животни на африканския континент — африкански слон, черен носорог, леопард, африкански бивол и лъв. Пакетиран обяд. По желание: Посещение на Традиционно масайско селище (Massai Village) — срещу допълнително заплащане: 30 USD на човек. Докоснете се до живота и бита на едно от най-старите племена в Африка. Връщане в Mara Sopa Lodge. Вечеря. Нощувка.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН  – Масай Мара-Найроби-Диани Бийч (закуска и вечеря)

Закуска и отпътуване за Найроби. Приключението продължава с обяд в ресторант Карниворе — едно уникално изживяване. Тук ще опитате всеки тип месо за който може да си помислите, изпечено на традиционен масайски меч, над грандиозно огнище, разположено на входа на ресторанта. Сервитьорите носят мечовете по масите и отрязват неограничено количество в чиниите на гостите. За компания на месото поднасят широка гама салати, зеленчуци и екзотични сосове. Полет до Момбаса в 16:00 ч. Пристигане в 17:15 ч. и трансфер до в хотел Blue Marlin 4*. Нощувка. .

ПЕТИ ДЕН – Диани Бийч

Закуска. Свободно време за плаж и почивка. Вечеря и нощувка.

ШЕСТИ ДЕН – Диани Бийч

Закуска. Свободно време за плаж и почивка. Вечеря и нощувка.

СЕДМИ ДЕН – Диани Бийч

Закуска. Целодневна екскурзия до остров Фунзи (включена в пакетната цена) Незабравимо пътешествие с традиционна местна платноходка dhow в един непокътнат рай на Земята. Отпътуване от хотела рано сутринта до базов лагер в Бодо, древно село на около час южно от Момбаса. След това с кану ще се отправим нагоре по река Рамизи, за да изследваме уникалната екосистема на гъстите мангрови гори. Ще наблюдаваме голямо разнообразие от птици, крокодили и гигантски гущери — от безопасно разстояние, разбира се. След това ще се спуснем към пясъчния бряг на топлия Индийски океан, където ще имаме свободно време за плаж и плуване. По пътя може да срещнем делфини или гигантска морска костенурка. Обяд в Киназини (срещу допълнително заплащане). След обяд — свободно  време за почивка или за разходка из острова, преди да отплуваме обратно до Бодо за трансфер обратно до хотела. Връщане в хотела за вечеря. Вечеря и нощувка.

ОСМИ ДЕН  – Диани Бийч

Закуска. Свободно време за плаж и почивка. Вечеря и нощувка.

ДЕВЕТИ ДЕН – Диани Бийч-Найроби-Доха

Закуска. Трансфер до летището и полет от Укунда до Найроби. Включено посещение в имението за жирафи —– Giraffe Manor. Свободно време за разходка в двора на имението и хранене на жирафите. Полет на Qatar Airways до София в 17:55 ч. Пристигане в 23:15 ч. и нощувка в Доха.

ДЕСЕТИ ДЕН – Доха-София

Полет за София в 07:45 ч. Пристига в София в 11:50 ч.

ПАКЕТНИ ЦЕНИ:

Хотел/изхранване Човек в двойна стая Единична стая Трети възрастен
Mara Sopa Lodge закуска, обяд и вечеря Blue Marlin Beach Resort 4* закуска и вечеря 5 652 лв. 6 953 лв. 5 457 лв.

ПАКЕТНАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА:

 • Самолетен билет София-Доха-Найроби-Доха-София с включени летищни такси и багаж (чекиран до 23 кг и ръчен до 8 кг на човек) с Qatar Airways
 • Самолетен билет Найроби-Момбаса / Укунда-Найроби с включени летищни такси и багаж
 • Всички описани в програмата трансфери и екскурзии с местни екскурзоводи, комфортни автобуси и джипове
 • 2 нощувки със закуска, обяд и вечеря в Mara Sopa Lodge в национален парк „Масаи Мара“
 • 5 нощувки в хотел Blue Marlin Beach Resort 4*++ със закуски и вечери
 • Посещение на имение за жирафи „Giraffe Manor” със свободно време за разходка и хранене на жирафи
 • Обяд в световно известния барбекю ресторант „Карниворе“
 • 1 полудневно и 1 целодневно сафари в национален парк „Масаи Мара“ с джипове с открит покрив и професионални шофьори/рейнджъри
 • Целодневна екскурзия до остров Фунзи
 • Обслужване от местни екскурзоводи по време на всички трансфери и екскурзии по програмата
 • 1 нощувка в Доха
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро
 • Водач от туроператора по време на цялото пътуване, при минимум 14 пътуващи

ПАКЕТНАТА ЦЕНА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Входна виза за Кения — USD 51 (визата се издава от България)
 • Допълнителни мероприятия и екскурзии по желание
 • Разходи от лично естество
 • Хранения извън посочените в програмата

Необходими документи и условия на записване:

 • Международен паспорт, валиден минимум 6 месeца от крайната дата на пътуването
 • 1500 лева  депозит при резервация и сключване на договор за туристическо пътуване
 • Копие от международен паспорт
 • Доплащане до 35 дни преди датата на отпътуване

В случай на отказ от туристическото пътуване, заплатената сума се възстановява при следните удръжки:

 • до 120 дни преди датата на пътуване — без неустойки
 • от 119 до 36 дни преди датата на отпътуване — размерът на депозита (1500 лв)
 • от 35 до 0 дни — 100 % от стойността на пакета

Информация относно здравните изисквания:

 • Няма задължителни медицински и санитарни изисквания при пътуване до Кения
 • Препоръчително е да се консултирате с лекар относно приемането на таблетки против малария, както и за ваксина срещу жълта треска
 • Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност

Полезна информация:

 • Обслужването от местните екскурзоводи е на английски, със съдействие на български език от водача на групата.
 • Всички лица над 18 годишна възраст трябва да притежават валиден сертификат за завършен пълен курс на ваксинация или ПСР тест с валидност до 72 часа. До 72 часа преди пътуването, трябва да се попълни и здравна декларация на следния адрес:https://ears.health.go.ke/airline_registration/, който ще ви генерира QR код.
 • Всички пътници трябва да имат пътнически код (ТТ код) при влизане в Република Кения. Поради липсата на такъв код в сертификатите на много държави, е необходимо да се валидира проведеното лабораторно изследване и да се генерира ТТ код.
 • Пакетната цена е калкулирана по курс 1,90 лв. за щатски долар към 10.03.2023 г. При промяна на обменния валутен курс с повече от 5% в периода до началото на туристическото пътуване, ТО си запазва правото за прекалкулиране на основната пакетна цена, съобразно промяната на валутния курс.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпаниите!
 • Туроператорът си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост, с цел оптимизация.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Сафаритата са едни от най-вълнуващите пътувания, които можете да преживеете. А сафари-изживяването в саваните на Кения и Танзания са едно от „must do“ нещата в живота на всеки един пътешественик. Наред със стандартните правила, валидни за всеки друг вид екзотично пътуване, при сафаритата има някои особености, с които искаме да ви запознаем:

♦Какво да опаковам за сафари?

Удобни дрехи: Говорейки за дрехи, няма по-лоша идея от това да отидете на сафари с неудобни дрехи. Този тип пътуване е приключение, така че е препоръчително да носите удобни дрехи и обувки, за да се насладите напълно на сафарито. Не забравяйте да включите топли дрехи, защото през нощта температурите могат да спаднат драстично.

Избягвайте ярките цветове: Този тип оттенъци може да привлече твърде много внимание от животните и да ги накара да избягат. Най-добре е да носите кафяво, зелено или светложълто облекло.

Аксесоари за сафари: Слънчеви очила, шапка, слънцезащитен крем и репелент против комари.

♦СНИМКИ: На сафари в Африка ви трябва добра камера, за да увековечите такова невероятно пътуване. Заедно с него ще ви трябва допълнителна батерия, зарядно устройство и друга карта с памет.. Електричеството тук в по-голямата си част е 220-240 волта. В повечето лоджи напрежението е слабо или изобщо се преустановява подаването на ток в часовете от 23-06 ч. и може да не сте в състояние да зареждате камерите си. Препоръчваме ви да вземете допълнителна батерия. За снимане на птици и животни се препоръчват апарати с 300 мм телеобективи. Ленти и батерии могат да бъдат купувани в големите градове и в лоджите, но са сравнително скъпи. Препоръчваме ви да вземете достатъчно със себе си при тръгване. Забранено е снимането при преминаване на граници и полицейски постове, тъй кото това може да доведе до неприятни ситуации. Във всички части на Африка се счита за необходимо преди да направите снимка на местни да попитате дали не възразяват. При пътуване през резерватите ще срещате много представители на местни племена, които ако снимате в движение може да недоволстват. В повечето случаи ако направите снимка на местен, трябва да платите. Накои култури вярват, че снимката открадва тяхната душа, така, че молбата ни е да уважавате техните разбирания и възприятие за живота.

Документация за пътуването: Препоръчваме ви да направите няколко цветни фотокопия на документите Ви (паспорт, застрахователна полица, виза, PCR или ваксина) и съхранявайте копия и оригинали отделно.

Преходник за контакт от английски тип.

Ако взимате карти на местни оператори, ви препоръчваме Safaricom от летището в Найроби.

♦КЛИМАТ: Може би и вие, както много хора, очаквате че цяла Африка е винаги гореща. Тогава ще останете изненадани от студените температури на кратера Нгоронгоро. По-хладно, отколкото очаквате може да бъде и в Найроби (на 1661 м) и Аруша (на 1403 м).

Крайбрежията на Кения и Танзания, имат много по-топъл климат.

В Африка може да вали по всяко време на годината. Дъждът е по-често срещан през април, май и ноември. През април и май дъждовете обикновено са по-силни през нощта. През месец ноември дъждовете могат са проливни, но често са кратки.

♦БЕЗОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА САФАРИ: По време на сафарито вашият водач ще ни дава инструкции за безопасност и ще ни информира кога е безопасно да се излезе от превозното средство. В ложите и лагерите персоналът често ще ни придружава до и от стаите, за да гарантира безопасността ни. Повечето ложи и лагери нямат огради. Не забравяйте, че дивите животни могат да бъдат опасни и следвайте препоръките на вашите водачи.

МЕДИЦИНСКА ЗАСТРАХОВКА: Медицинската ви застраховка е включена във вашият пакет със застрахователно покритие 10 000 евро. Няма задължителни изисквания за жълта треска или Малария. И двете са с препоръчителен характер и лична отговорност на пътуващия.

♦ОТПАДЪЦИ: Не изхвърляйте нищо от превозните средства, включително остатъци от храна и обелки от плодове. На местата за пикник събирайте и поставяйте в предвидените контейнери всички отпадъци. Ако в района няма контейнер, боклукът трябва да се събере и транспортира до следващата хижа.

♦ДРЕС КОД: По време на сафаритата е подходящо ежедневното по-спортно облекло. Някои ложи и луксозни лагери изискват гостите да бъдат елегантно облечени за вечеря. За мъжете вечер се препоръчват дългите панталони – както за спазване на дрес-кода, така и за защита от ухапвания от насекоми.

♦ЦИФРОВИ ФОТОАПАРАТИ: Не можете да тръгнете на сафари без добър фотоапарат с големи възможности за увеличение. Не забравяйте да вземете и няколко допълнителни батерии и карти с памет. Зарядно устройство за батериите също ще бъде от полза. Зареждате батериите винаги, когато имате възможност. Препоръчваме ви да тествате всяко ново оборудване и камера преди сафарито. Този перфектен залез няма да чака да разберете как да включите камерата.

♦ВАЛУТА: Официалната валута на Кения е кенийски шилинг (Ksh) и се предлага в купюри от 50, 100, 200, 500 и 1000 шилинга. Не забравяйте да вземете със себе си щатски долари (USD) заедно с шилинги, когато пътувате до Кения, тъй като много хотели и по-големи ресторанти могат да посочат и цени в щатски долари.

Въпреки че бакшишите не са задължителни в Кения, носачите и водачите обикновено ги очакват. Можете да дадете бакшиш на носачите и водачите си директно или да го добавите в кутията за бакшиши, която обикновено има в повечето хотели и по-големи заведения. Когато вечеряте в ресторанти, е прието да оставяте 10% бакшиш.

-Препоръчително е да носите доларови банкноти от по 50$ и 100$ след 2006 година, тъй като долари от предходни години не се приемат, а по-дребните банкноти, се обменят на по-високи курсове спрямо шилинга. Може да се плаща и с кредитни карти.

♦ВИЗА: Моля да имате предвид,че е нужно попълване на формуляр с няколко последователни стъпки до 1 седмица преди датата на отпътуване и заплащане на услугата с карта.Цената на визата е 50 долара + 1 долар за обработка на документите. Кандидатстването трябва да бъде в срок и не се чака последния момент преди отпътуването!

-Кандидатстването за виза включва четири лесни стъпки:

-Създаване на акаунт на www.evisa.go.ke

-Попълване на формуляра за кандидатстване, прикачване на изисканите документи и плащане с кредитна или дебитна карта Master/Visa

-След достигане на ниво „Kenya eVisa – Approval Confirmation“, щракнете върху справката за виза, за да изтеглите eVisa в PDF формат от акаунта.

-Моля, разпечатайте визата в цветен формат и вземете с вас по време на пътуването.

-При попълване на формуляра трябва да се има предвид:

-Изисква се валиден задграничен паспорт с валидност не по-малка от шест месеца- номер, дата на издаване, дата на валидност, орган издал паспорта

-Точно попълване на формуляра за кандидатстване за виза – имена, дата на раждане, валиден телефон, валиден мейл адрес, пол, имена на родителите – майка и баща. Непълните заявления се отхвърлят, както и предоставянето на невярна информация ще доведе до автоматичен отказ на виза.

-Най-малко три празни страници в паспорта на притежателя.

-Билет за връщане – /не се изисква при попълване във формуляра, номера на полетите/

-Всички заявления за виза начисляват такса за обслужване от $1.

-Таксата за обработка на виза не се възстановява при отказ.

-Притежаването на виза не е окончателното право за влизане в Република Кения.

-В случай на просрочие по време на плащане, моля, не кандидатствайте повторно, свържете се с администратора на dis@immigration.go.ke.

ВАЖНО – Неподходящото качване на документи ще доведе до автоматично отхвърляне на визата.

ВАЖНО: Изисква се прикачване на скорошна цветна снимка с паспортен размер с ясен фон.

-Посочва се и локацията в Кения – наименование на хотела по програмата, в който сте настанени – за почивка и за сафари се посочва хотела в Диани Бийч.