Tридневна екскурзия в Северозападна България-Мездра-Околчица-Враца-Етрополе

etropole 2
Tридневна екскурзия в Северозападна България-Мездра-Околчица-Враца-Етрополе

Tридневна екскурзия в Северозападна България


Варна-Шумен-Калето, Мездра-Етнографски комплекс „Дядо Йоцо гледа“ – връх Околчица-пещера Леденика-Клисурски манастир-Етрополски манастир “Св. Троица”-Етрополски водопад-Шумен-Варна

_

с възможност за отпътуване от Варна, Нови пазар, Шумен, Велики Преслав и Търговище

!!! НОВО!!! Възможност за отпътуване от Русе и Разград (при минимум 10 човека общо от двата града).

_

ОЧАКВАЙТВЕ НОВИ ДАТИ

_

 

_

Програма:

Първи ден

Отпътуване от Варна и Шумен.

_

Организирано посещение на Археологически комплекс „Калето“, Мездра. Крепостта е разположена на скалист масив над коритото на река Искър. Хълмът е естествено защитен и разположен на стратегическо място, където са се пресичали важни пътища свързващи  Дунавската равнина със Софийското поле, Източна със Западна България. Запазени са следите на две укрепени селища от края на каменно-медната епоха и енеолита, които са унищожени при стихийни пожари. Този времеви отрязък обхваща края на V и първата половина на ІV хил. пр. Хр. Многобройните находки от разкопките на „Калето” показват, че в края на каменно-медната епоха селището край Мездра процъфтява като занаятчийски център. Една от тези находки – „Светилището на тура”, няма аналог в България.

Обектът е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.

_

Посещение на етнографски комплекс „Дядо Йоцо гледа“, Очин дол.

Скулптурата представлява 5 метрова белокаменна фигура, от която се наблюдава уникална гледка към най-красивата част на Искърското дефиле.

_

Организирано посещение връх Околчица. Връх Околчица (1048 м) се намира във Врачанския Балкан. На върха е издигнат паметник в чест на подвига на революционера Христо Ботев и неговата чета – загинали през 1876 г. Паметникът е поставен през 1926 г. и представлява железобетонен опълченски кръст. Поставен е на Колова поляна, сега известна като Ботева поляна. През 1947 г. е решено кръстът да се преустрои в петолъчна звезда, а през 1991 г. той отново възвръща първоначалния си вид. Паметникът е с височина 26,60 м, като в основата му се намира параклисът „Св. Георги”. Включен е в списъка на 100-те национални туристически обекта.

_

Настаняване в хотел във Враца. Нощувка.

_

Втори ден

Закуска.

_

Организирано посещение на пещера „Леденика“ – част от 100-те национални туристически обекта. Наименована е “Леденика” поради ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват зимата в близост до входа. Освен наличието на уникалните природни образувания, в пещерата могат да се видят и 53 животински вида, както и малко езерце. Пещерата е част от 100-те национални обекта.

_

Организирано посещение на Клисурски манастир „Св.Св. Кирил и Методий“. Манастирът е основан през 1240г., като тогава е носил името Врещецки. През 15в. манастира е разрушен и за дълго остава необитаем. През 1742г. е възстановен с дарения от клисурци, но 40г. по-късно отново е разрушен. Въпреки това манастирът за пореден път възкръсва благодарение на монасите и местните родолюбци.

_

Свободен следобед във Враца.

_

Нощувка във Враца.

 _

Трети ден

Закуска. Напускане на хотела.

_

Отпътуване за гр.Етрополе. Посещение на Водопад Варовитец и Етрополски манастир “Св. Троица”, основан средата на XII век макар и да съществуват хипотези за няколко столетия по-ранното заселване на Свети Иван Рилски в района. По време на Османското робство, Етрополски манастир е основна българска твърдина, съхранила книжовността и просветата в северната част на българските земи. Както повечето манастири в България, така и този е бил дом на революционен комитет и както се досещате днес в едно от помещенията на манастира може да бъде видяно скривалището на Апостола на свободата –  Васил Левски. Другото име, с което е известен манастира е “Варовитец”, заради варовиковия камък, от който е изградена църквата. Това име носи и водопадът, който се намира непосредствено под манастира. Около църквата има жилищни сгради, построени в далечната 1833, но към днешна дата са рестваврирани. Манастирската църква “Св. Троица” е построена през 1858г. През 2007-ма година е предприет цялостен ремонт и реставрация на стенописите, изографисани през 1907-ма.

_

Отпътуване за Шумен и Варна.

_

Цена за отпътуване от Варна: 170лв.

Цена за отпътуване от Нови пазар: 165лв.

Цена за отпутъване от Шумен и Велики Преслав: 160лв.

Цена за отпътуване от Търговище: 155лв.

Цена за отпътуване от Русе и Разград: 175лв.

(при минимум 10 човека общо от двата града)

_

 

 _

Цената включва:

*Транспорт маршрута Варна-Шумен-Търговище-Мездра-Етнографски комплекс „Дядо Йоцо гледа“ – връх Околчица-Клисурски манастир-пещера Леденика-Водопад Варовитец и Етрополски манастир “Св. Троица”-Търговище-Шумен-Варна

*Две нощувки със закуска в хотел в центъра на Враца.

*Лицензиран екскурзовод по време на пътуването.

*Беседи на посещаваните обекти.

*Водач от агенцията.

*Застраховка с покритие 1 000лв. за периода на пътуването.

 _

Цената не включва:

*Обяди и вечери.

*Входни такси на посещаваните обекти.

*Разходи от личен характер.

*Доплащане за единична стая – 20лв.

 _

Допълнителна информация за входни такси:

Археологически комплекс „Калето“, Мездра – 1,50лв. за всеки (цената е за групи).

Етнографски комплекс „Дядо Йоцо гледа“ – няма.

Връх Околчица – няма такса.

Клисурски манастир „Св.Св. Кирил и Методий“ – няма такса.

Пещера „Леденика“ – възрастен – 9лв., пенсионери, студенти и ученици – 7лв.

Водопад Варовитец и Етрополски манастир “Св. Троица” – няма такса.

_

Необходими документи: Лична карта.

_

Визови изисквания: няма

_

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 туристи.

_

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Записване и начин на плащане: 50% депозит; Доплащане – 14 дни преди датата на отпътуване.

_

Условия за анулации:

до 14 дни преди пътуването – 30%;

13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена;

под 6 дни – 100%

_

При отказ или неявяване в деня на провеждане на екскурзията, сумите, заплатени от туриста, не се възстановяват.

_

Настаняването в автобуса е по реда на записване.

_

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти, поради възникване на непредвидими ситуации в пътната или метеорологична обстановка.

_

“Визитур“ ЕООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7884/22.06.2018 г. и е сключил застраховка „Отговорност на Туроператора“ по чл. 42 от ЗТ на 18.07.2020 – застрахователна полица №03700100002866 в ЗД „Евроинс“ АД. 

_