Благословената земя на Шри Ланка с полет от София

зтуурсрс
Благословената земя на Шри Ланка с полет от София

Гранд тур в благословената земя на Шри Ланка

с полет от София


Маршрут: София – Дубай – Коломбо – Пинавела – Хабарана – Дамбула – Сигирия – Канди – Нувара Елия – Гел – река Маду – Коломбо – Дубай – София

ОЧАКВАЙТЕ НОВИ ДАТИ ЗА 2023 г.

10 дни/8 нощувки СЪС ЗАКУСКИ И ВЕЧЕРИ

 

Вечнозеленият тропически остров Шри Ланка е разположен в самото сърце на Индийския океан, на 664 км от Екватора. Имал е през вековете много названия, по-старото поколение у нас го помни като о.Цейлон – така са го наричали европейските завоеватели. А на местния синхалски език Шри Ланка означава „благословена страна”. Тукашните жители са известни със своята доброжелателност и когато посрещат гости правят това винаги с молитвено събрани длани, поклон и думичката „аюбован” – пожелание за дълъг живот.

Защо да изберем това пътуване?

В Шри Ланка е събран целият спектър от възможности за приятен отдих на туристите – уникално културно наследство от древни времена, неповторим растителен и животински свят, загадъчни планини и белоснежни плажове, тропически гори и множество реки с буйни водопади, луксозни хотели, модерна инфраструктура. И разбира се, знаменитият цейлонски чай, известен в целия свят и отглеждан по най-стари традиции.

Подбрали сме характерни за страната туристически обекти (част от които под закрилата на ЮНЕСКО) и разнообразни атракции, за да добиете повече впечатления от тази благословена страна.

По време на екскурзията в Шри Ланка тече високият туристически сезон, когато времето на дъждовете е отминало, но сме се постарали да постигнем баланс между качество и цена.

 

Програма

Ден 1: София – Дубай

Излитане от София в 14:25 ч. и кацане в Дубай в 21:25 ч.

Ден 2: Дубай – Коломбо – Пинавела – Хабарана

Излитане от Дубай в 03:30 ч. и пристигане в Коломбо в 09:30 ч . Посрещане и отпътуване за Хабарана. По пътя ще посетим Центъра за отглеждане на слончета – сираци в Пинавела, основан през 1975 година. Ще видим как се хранят слончетата – бебета, и ще се запознаем с цялостната програма на този приют за подпомагане на животните, останали сами в джунглата. Продължаваме до Хабарана, където се настаняваме в  хотел Cinnamon lodge (https://www.cinnamonhotels.com/cinnamonlodgehabarana) или подобен. Вечеря и нощувка.

Ден 3: Сигирия – Минерия

Ранна закуска и отпътуване за Сигирия, където ще се изкачим на скалната крепост, изградена през V век по времето на цар Касияпа и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Нарича се „Лъвската скала”и най-интересният фрагмент от нея са световноизвестните фрески „Божествени девойки”, нарисувани с естествени багрила върху мазилка и съхранени цели 15 века. Следобяд  – джип сафари в Минерия, национален парк на площ от 8800 хектара, където освен огромното разнообразие от растения и дървета, могат да се наблюдават многобройни видове бозайници, птици, влечуги и земноводни. Местните наричат Минерия „Храм на слоновете”, а по време на джип сафарито със сигурност ще наблюдаваме тези величествени животни. Завръщане в хотела. Вечеря и нощувка

Ден 4: Дамбула – Канди

Закуска. Отпътуване за Канди. По пътя ще посетим  скалния комплекс от пещери  в Дамбула, също обект на ЮНЕСКО. Те са изградени през I век пр.н.е. и са най-забележителните пещерни храмове в Шри Ланка.  Този огромен комплекс се състои от 5 пещери с рисувани стени и тавани, основно през   XVIII век, изобразяващи десетки образи на Буда и периоди от историята на страната. Тук се намира и 14-метровата скална фигура на Буда. Следват  градините за подправки  в Матале. Тук ще се запознаем с най-популярните подправки в Шри Ланка и начина за отглеждането им. Пристигане в Канди и настаняване в хотел Cinnamon citadel  (https://www.cinnamonhotels.com/cinnamoncitadelkandy) или подобен. Посещение на Кралските ботанически градини в Перадения, където екзотични  гори се съчетават  с уникални растителни видове и орхидеи. Вечеря и нощувка.

Ден 5: Канди

Закуска. Днес денят е посветен на Канди – град, известен с по-хладния си климат и идеален за почивка. Бил е столица на последното синхалийско царство, завладяно от британците. Местните хора го наричали „Великият град” и е включен в листата на ЮНЕСКО. Канди е средище на средновековната култура, изкуство и занаяти в Шри Ланка. Тук ще посетим Музея на скъпоценните камъни и храма на Свещения зъб на Буда „Далада Малигава”, строен в периода XVI – XIX век. Вечеря и нощувка.

Ден 6: Канди – Нувара Елия

Закуска. Отпътуване за Нувара Елия – град на 2000 м надморска височина, чието име в превод означава „Град на зората”. Част от пътуването е с влак, което ще ни покаже и друга част от живото ежедневие на Изтока. В Нувара Елия ще гостуваме на чайна плантация и фабрика за производство на знаменития цейлонски чай. Настаняване в хотел Jetwing St Andrews (https://www.jetwinghotels.com/jetwingstandrews) или подобен. Обиколка на града. Вечеря и нощувка.

Ден 7: Нувара Елия – Гел

Закуска. Отпътуване за крайморския град Гел, като по път  ще видим уникалния и действащ  днес Мост с девет арки, известен още като “Мостът в небето”. Разположен е между жп гари Ела и Демодара, дълъг е около 90 и висок над 30 метра. Построен е през 1921 година по поръчка на британците и е един от добрите примери за железопътно строителство през колониалната епоха в Шри Ланка. Преди пристигането в Гел е предвидено посещение на едноименната крепост, обект на ЮНЕСКО. Смята се, че околностите й  са една от възможните локации на Библейския град Тарсис, откъдето цар Соломон се е сдобивал с подправки, скъпоценни камъни и пауни. Посещавана е от извесни личности като изследователите Ибн Батута и Джан Хъ, както и от Махатма Ганди и Пабло Неруда. От векове е търговски и културен център и настоящата вълнуваща обиколка ще ви разходи из различни периоди:  от португалски, холандски и британски до наши дни. Пристигане в Гел. Настаняване в хотел Amari (https://www.amari.com/galle-srilanka)  или подобен. Вечеря и нощувка.

Ден 8: Гел – Бентота

Закуска. Отпътуване за курорта Бентота. Настаняване в хотел Cinnamon Bentota (https://www.cinnamonhotels.com/cinnamonbentotabeach) или подобен. Вечеря и нощувка.

Бентота е един от най-добрите морски курорти в Шри Ланка, разположен на брега на Индийския океан, на 65 км южно от Коломбо. Слави се с един от най-красивите пясъчни плажове в света, с първокласни хотели и условия за водни спортове, с руините на будистки храм от XII век и уникален резерват за костенурки.

Ден 9: Бентота -река Маду

Закуска. Възможност за кратък морски отдих на плажа. Отпътуване за разходка с лодка по река Маду, където ще видим голямо биоразнообразие. Прибиране в хотела, свободно време, вечеря с включена традиционна програма – песни и танци от богатото фолклорно наследство на Шри Ланка, и нощувка.

Ден 10: Бентота – Коломбо

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Коломбо, където ще направим обиколка на града. Това е най-голямото пристанище на острова. Градът е известен на мореплавателите от 2000 години насам.  Избран е за столица през 1815 година, когато тогавашният остров Цейлон е част от Британската империя. Най–старото име на града е Калан тота.  Названието Коломбо е дадено от от португалците през 1517 година в чест на великия мореплавател Христофор Колумб. Колониалната епоха, старите будистки и хиндуистки храмове, шумните базари контрастират с многоетажните небостъргачи, модерните търговски комплекси и  транснационални хотели. Коломбо е известен със своите ювелирни магазини, а  бижутата със сапфири са признати за най-добрите в света. Трансфер до летището.

Ден 11: Коломбо – Дубай – София

Полет за Дубай в 01:50, който каца в 05:25. Полет за София, който излита в 09:40 и каца в 13:25

 

Цената е на човек в двойна стая и включва:

 • Самолетен билет София – Дубай – Коломбо – Дубай – София
 • Летищни такси в размер на 608 лв. към 15.03.2022 г. Точният размер се фиксира в момента на издаване на билетите. При промяна на стойността на летищните такси разликата се доплаща.
 • Трансфери летище – хотел – летище
 • Климатизиран транспорт по машрута
 • 2 нощувки със закуски и вечери в Хабарана в хотел Cinnamon lodge или подобен
 • 2 нощувки със закуски и вечери в Канди в хотел Cinnamon citadel или подобен
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Нувара Елия в хотел Jetwing St Andrews или подобен
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Гел в хотел Amari или подобен
 • 2 нощувки със закуски и вечери в Бентота в хотел Cinnamon Bentota или подобен
 • Сити тур на Коломбо
 • Посещение на център за отглеждане на слонове в Пинавела
 • Посещение на скалната крепост в Сигирия
 • Сафари в национален резерват Минерия
 • Посещение на скалните храмове в Дамбула
 • Сити тур на Канди
 • Посещение на Ботаническата градина в Перадения
 • Пътуване с влак между Канди и Нувара Елия
 • Посещение на чаена плантация и фабрика в Нувара Елия
 • Посещение на форта в Гел
 • Разходка с лодка по река Маду
 • Местни екскурзоводи с обслужване на руски, или английски език
 • Входните такси за обектите по маршрута
 • Медицинска застраховка за периода на пътуване с лимит на отговорност 50 000 евро за лица ненавършили 65 год
 • Водач – преводач от фирмата-организатор

Цената не включва:

 • Виза за Шри Ланка – 35 USD към 15.03.2022
 • Лични разходи
 • Напитки по време на храненията
 • Неупоменати в програмата услуги и хранения
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица от 65 до 74 навършени години: – 33 лв.

 Допълнително се доплащат:

 • Такси за обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 55 $
 • Настаняване в единична стая – 1272 лева

 

Минимален брой участници: 10

Условия за записване и начин на плащане:

Депозит: 100 лева при подписване на договор Втори депозит в размер на 1400 лева до 30.07.2022 Доплащане до 60 дни преди датата на отпътуване

Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.

 

Необходима ваксина: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ:

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата. –

Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител – нотариално заверено родителско разрешение.