Солун, Метеора, Каламбака, Вергина, Едеса и Кавала с отпътуване от Русе, Шумен, Варна и Бургас, 21-25.09.2022

SOLUN2
Солун, Метеора, Каламбака, Вергина, Едеса и Кавала с отпътуване от Русе, Шумен, Варна и Бургас, 21-25.09.2022

СОЛУН – МЕТЕОРA – КАЛАМБАКА – ВЕРГИНА – ЕДЕСА – КАВАЛА

Дата: 28.10. – 01.11.2022      

5 дни / 3 нощувки със закуски, нощен преход                  

Цена: 295 лв.

Доплащане за отпътуване от Русе – 30лв., от Шумен – 15лв. /при мин. 10 човека/

_

Ден 1: Отпътуване от Русе, Шумен, Варна, Бяла, Обзор, Слънчев бряг, Бургас.

_

Ден 2: Сутринта пристигане в Солун – столицата на Северна Гърция и вторият по големина и значение град с богата история и вълнуващо настояще, пълен с живот и енергия. Основан е от македонския цар Касандър, който го кръщава на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща й, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над тесалийците. Панорамна обиколка на града – Бялата кула – символ на Солун, паметниците на Филип ІІ Македонски и Александър Велики, Арката на Галерий, Ротондата “Св. Георги”, Университетския град, Крепостните стени, църквата “Св. Димитър”, площад “Аристотелис”, Пристанището и др. Вечерта настаняване в хотел в Паралия Катерини – курорт, разположен в подножието на митичната планина Олимп. Нощувка.

_

Ден 3: Закуска. Целодневно посещение на местността Метеора и прочутите скални манастири – уникално място, съчетание на природна красота и вековни християнски традиции. Представлява комплекс от гигантски скали, които с течение на времето придобиват причудливи форми и стават приют за монасите, посветили своя живот на поклонението пред Бога. Манастирите, построени на върховете на тези скали, са прекрасни образци на византийското изкуство. Посещение на най-големия манастир – Великият Метеор и на Св. Варлаам /при желание/. Кратка спирка в Каламбака – живописно градче в подножието на величествените скали на Метеора. Възможност за обяд. Посещение на работилница за икони в подножието на Метеорите. Спирка за разходка в Каламбака. Връщане в хотела в късния следобед. Нощувка.

_

Ден 4: Закуска. Свободно време или по желание целодневна екскурзия до Вергина и Едеса /при минимум 20 човека/. Едеса, един от най-красивите и забележителни градове в Северна Гърция. Името си дължи на богатството от вода, паркове и водопади, които са допринесли за славата на града. Пешеходна разходка и фото пауза из красивия град със славянското име Воден. Отпътуване към Вергина за посещение на гробницата на един от най-великите представители на македонската династия – Филип Македонски и разглеждане на останките на древния македонски дворец. Връщане в Паралия Катерини. По желание и с предварителна заявка – вечеря в традиционно гръцко заведение с музика на живо. Нощувка.

_

Ден 5: Закуска. Отпътуване за България. Спирка в Кавала – град желан в миналото от завоевателите, днес от хиляди туристи, примамващ с богатства и потайности, балканско гостоприемство, топло южно слънце и безкрайно море. Амфитеатрално разположен по бреговете на живописен залив на Бяло море в близост до остров Тасос. Пешеходна разходка из старият град – пристанището; Имарета, паметника на Мохамед Али и родната му къща, Акведуктът – построен по заповед на Сюлейман Великолепни през 16в., Крепостта, построена от турците на хълма Панагия, която и днес доминира над града и се е превърнала в неин символ. Пристигане в България – късно вечерта.

_

Цената включва:

 • Tранспорт с туристически автобус;
 • 3 нощувки и закуски в хотел на Олимпийската ривиера, при настаняване в двойна /тройна стая;
 • Ползване на басейн;
 • Посещение на Кавала и Солун;
 • Пътни и туристически такси;
 • Медицинска застраховка при пътуване в чужбина за лица до 65 год.;
 • Водач – представител на агенцията.

_

Цената не включва:

 • Посещение и панорамна обиколка на Солун – 5 евро /при мин. 20 човека/;
 • Целодневно посещение на местността Метеора и прочутите скални манастири – 15 евро /без включени входни такси/
 • Целодневна екскурзия до Вергина и Едеса – 20 евро /при мин. 20 човека/
 • Настаняване в единична стая – 95 лв. общо за трите нощувки;
 • Гръцка вечер – 30 евро;
 • Входни такси за туристически обекти: манастирите на Метеора – 3 евро/манастир; гробницата на Филип Македонски – 12 евро възрастни, студенти и ученици – безплатно срещу представяне на студентска или ученическа карта / бележник.
 • Медицинска застраховка при пътуване в чужбина за лица от 66 до 75 год. – 8 лв., над 75 год. – 15 лв.
 • Отпътуване от Русе – 30 лв., от Шумен – 15 лв. /при мин. 10 човека/.

_

Информация:

 • Обявената цена е на човек настанен в двойна /тройна стая и е валидна при група от минимум 40 човека.
 • Всички допълнителни екскурзии и турове, които не са включени в пакетната цена се организират при минимум 20 човека.
 • Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.
 • Желание за комбиниране и настаняване в стая с друг човек от групата се заявява предварително и се извършва само при съществуваща възможност т.е. ако има подходящ човек. Туроператора не поема отговорност в случай, че в групата няма подходящ човек и комбинацията не е възможна.
 • Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 10 дни преди датата на отпътуване.
 • Туроператорът не носи отговорност при изгубен, забравен или повреден багаж.
 • Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

 _

Необходими документи: валидна лична карта или международен паспорт; за деца до 18 г., пътуващи с един или без родител – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители /оригинал + копие/.

_

Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната. Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и часовете за резервация на обектите, които се посещават и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

_