Тайните на Древна Троада с отпътуване от Варна и включени ЗАКУСКИ И ВЕЧЕРИ 2024

Troy-Horse-Canakkale
Тайните на Древна Троада с отпътуване от Варна и включени ЗАКУСКИ И ВЕЧЕРИ 2024

Обиколна екскурзия – „Тайните на Древна Троада“

ЧАНАККАЛЕ, ТРОЯ, АСОС, остров БОСДЖААДА, ХРАМ НА АПОЛОН СМИНТЕЙОН, АЛЕКСАНДРИЯ, ТРОЯ


Още от времената на древните траки полуостровът, известен с античното име Троада, е бил един от най-богатите и свещени историчеки райони. Древна Троада обхващала едни от най-известните градове в древността – Троя, Асос, Александрия Троя, Чанаккале и остров Тенедос (днешния Босджаада).

През вековете полустровът е бил управляван от древните троянци, гърци, пергамци, римляни, византийци, османци и турци. Всеки от тях е оставил своята следа, за да може днес Троада да се похвали с изключително богато културно-историческо наследство, което чака да бъде открито от вас. Древни храмове, крепости и легенди допълват прекрасните природни гледки към заливи, плажове, острови и протока Дарданелите.   

Каним ви на една пътуване, което ще ни отведе във времената на Троянската война, красивата Елена и Парис, Ахил и Хектор, Аристотел и Александър Македонски, Чърчил и Ататюрк.

Пътуване, което винаги ще помните…!

 

 – 

19.06.2024 /  24.07.2024

28.08.2024 / 04.09.2024

18.09.2024 / 09.10.2024

Цена от : 685 лв.

5 дни / 4 нощувки със ЗАКУСКИ И ВЕЧЕРИ

_

 БЕЗ НОЩНИ ПРЕХОДИ

 –

САМО ЗА КЛИЕНТИТЕ НА “ВИЗИТУР” – ПРЕФЕРЕНЦИАЛНА ЦЕНА ЗА ТРАНСФЕР ШУМЕН-ВАРНА-ШУМЕН

при минимум 6 човека – доплащане 15 лв. на човек на посока

ПОТВЪРДЕН ТРАНСФЕР ЗА ДАТА НА ОТПЪТУВАНЕ 19.06.2024

Отпътуване от Добрич при мин. 10 човека – доплащане 20 лв. на човек в двете посоки.

ПРОГРАМА:

Първи ден: Варна – Троя – Асос (Бехрамкале)
04.30 Тръгване от Варна с редовни почивки. Пресичане на протока Дарданели по най-дългия висящ мост в света – „Чанаккале 1915“. Разглеждане нa Древна Троя – античния град, станал нарицателно с войната между троянци и ахейци, с Парис и Елена, с Хектор и Андромаха и… Троянския кон. Разглеждане на останките от античния град, свободно време за снимки на дървения кон, покупки на сувенири. Продължаване за Асос. Настаняване в хотел в района на Асос или Едремит с гледка към залива и о. Лесбос. Свободно време за почивка, плаж и разходка по крайбрежната улица. Вечеря в ресторанта на хотела.
Втори ден: Асос – древен град Асос – Храм на Аполон – древен град Александрия Троя – Гейикли
Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за древния град Асос (5км) Посещение на античния град Асос за една вълнуваща среща с древна Елада в селище, основано в 7 в. пр.н.е. от жителите на остров Лесбос. В продължение на почти две хилядолетия градът е важен център за целия античен свят. Аристотел полага тук основите на първата си школа по философия  през IV век пр. Хр. През около 55 година сл. Хр. през Троада минава и свети Павел на път за Милет и Кавала. Краят на града настъпва през 1330 година, когато го превземат османските турци. След това Асос просто престава да съществува, една цивилизация е сменена с друга, а мястото е наречено Бехрамкале. На върха на Асос стоят останките на храма на Атина Палада – един от най-важните храмове на богинята в античния свят. Оттам се открива невероятна гледка към остров Лесбос и залива Едремит.
Свободно време за разходка из тесните калдъръмени улички на Асос за кафе и покупка на сувенири.
Продължаване за селцето Гюлпънар, което се намира на мястото на древния град Хрисе. Посещение на храма на Аполон Сминтейон. Светилището е било второто най-почитано място в Троада след храма на Атина в Асос и четвъртия най-важен храм на бог Аполон в античния свят. Името на храма означава “Аполон – покровителят на мишките”. Разглеждане на малкия музей към обекта и останките от самия храм. През храма минава и самия Александър Македонски в началото на своя поход на изток. Той се моли в храма и отпива вода от свещения извор. След това става владетел на света… И ние все още можем да пием от тази свещена вода. Отпътуване за посещение на останите на един от най-важните градове в района – Александрия Троя. Градът е създаден от Александър Македински, като един от 20-те града, които носят неговото име. С времето Александрия Троя става най-важният пристанищен град в северозападната част на Мала Азия, както и най-богатият град на Троада. Той дължи грандиозното си развитие на стратегическото си положение – на брега на Егейско море близо до входа на Дарданелите.
През римско време Александрия Троя придобива статут на свободен и автономен град. Смята се, че градът е имал население от 100 000 души в дните на най-големия си просперитет. Последователните римски императори, включително Август и Адриан, допринасят за развитието на града. Император Константин Велики планирал да направи Александрия Троя столица на Римската империя, но в последствие взел решение за Византион. Градът е свързан и с ранното християнство. Според „Деянията на апостолите“, апостол Павел отплавал за Европа за първи път от Александрия Троя и се върнал там от Европа. Св. Игнатий Богоносец от Антиохия живее там известно по време на пътуването му до Рим, където е екзекутиран. Днес този велик град е в руини и много малко от него е разкрито. Разглеждане на останките от римските бани, сената и амфитеатъра. Продължаване за Гейикли. Настаняване в хотел Grand Geyikli Resort, разположен на брега на Егейско море с гледка към о. Босджаада. Хотелът разполага със собствен пясъчен плаж. Свободно време за почивка, разходка и плаж. Вечеря в ресторанта на хотела (включена в цената)
Трети ден: Гейикли – о. Босджаада – Чанаккале
Закуска. Освобождаване на хотела. Целодневна екскурзия до романтичния о. Босджаада. Отпътуване за пристанището на Гейикли (15 мин.). Качване на ферибот и отплаване към о. Босджаада (около 30 мин.). Остров Босджаада, известен и с гръцкото си име – Тенедос, въплъщава идеала за „скрития скъпоценен камък“ и „рая за любителите на виното“. Островът е уникална комбинация от исторически забележителности, красиви плажове, уникално местно вино и вкусна кухня. Пристанището му е доминирано от дългата крепост с византийски, венециански, генуезки и османски произход. Това е и един от най-добре запазените замъци в Турция и отворен за посещение. От стените на крепостта или от вятърните мелници над нея се разкрива зашеметяваща гледка към пристанището и центъра на града. Неговият компактен град кани посетителите да изследват криволичещи калдъръмени улици. Голяма част от територията на острова е заета от лозя, произвеждащи прекрасни червени и бели сортове.
Туристическа програма в о. Босджаада: пешеходна разходка в гръцката и турската махали, изкачване на хълма с вятърните мелници и фото пауза, посещение на гръцката православна църква „Успение Богородично“. Посещение на местна винарна и дегустация на няколко вида вино местно производство с възможност за закупуване. Възможност за плаж на едно от най-чистите места в Егейско море – плажа Аязма (Ayazma). Той се намира на другата страна на острова и до него се стига с местна маршрутка (25 лири в посока, около 15 мин.). На брега на морето се намират много ресторанти, където може да се опитат разнообразни рибни деликатеси. Свободно време за разходка. Късния следобед – Връщане с ферибот в Гейикли. Посещение на фирмен магазин за зехтин и продукти от маслини (различни видове маслини, зехтин, сапун, шампоан, кремове) на една от известните местни фабрики. Отпътуване за Чанаккале. Настаняване в хотел MD Barbarossa. Вечеря в ресторанта на хотела (включена в цената).
 
Четвърти ден: Чанаккале – стария град с чаршията – крепостта Чименлик – мол 17 BURDA
Закуска. Туристическа пешеходна обиколка на Чанаккале: разходка по крайбрежната алея с макета на Троянския кон, старата част на града с часовниковата кула и чаршията. Посещение на Крепостта Чименлик – историческия символ на града. Тя е построена през 1462 г. от султан Мехмет II, в която днес се помещава военноморският музей на града. Крепостта се състои от две части – външните стени и вътрешния замък. Външните стени са високи 11 метра, на места широки 8 метра, изградени върху прост правоъгълен план 100 на 150 метра, а по стените има 9 бастиона. Стените на вътрешния замък с размери 42 на 48 метра са широки 9,5 метра и достигат височина 25 метра. Първият етаж на този триетажен замък е направен от бетон на 4 метра над нивото на земята на вътрешния двор, докато горните два етажа са дървени. С уникални мултимедийни презентации и фигури се разказва за военноморската история по тези земи. Първата Световна война оживява със стотиците експонати – оръдия, мини, снаряди и точното копие на кораба Нусрат, използван през войната за миниране на пролива. За желаещите: 13.00-15.00 Посещение на най-големия мол в Чанаккале – 17 BURDA за пазаруване. Свободно време за разходка по крайбрежната алея. Вечеря в ресторанта на хотела (включена в цената). Нощувка.
 
Пети ден: Чанаккале – България
Закуска. Освобождаване на стаите. Отпътуване. Пресичане на Дарденелите по междуконтиненталния мост „Чанаккале 1915“. Спиране в гр. Кешан в търговски комплекс 5М Мигрос за покупки. Продължаване за България.

Забележка: Всички посочени часове са ориентировъчни, не може да се гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им.

 –

Цена на човек в двойна/ тройна стая Цена на човек в единична стая Дете до 5.99г.  

с двама възрастни

в стая

Дете 6.00-11.99г. с двама възрастни в стая
Пакетна цена 685 лв. 930 лв. 255 лв. 435лв.

 

Цената включва:

-Транспорт с комфортен автобус;

-4 нощувки със ЗАКУСКИ И ВЕЧЕРИ, от които:

                 -1 в Асос в хотел Omur, Eden в района или подобен;

                 -1 в Гейикли в хотел Grand Geyikli Resort на брега на морето;

-2 в Чанаккале в хотел MD Barbarossa или подобен;

-Турски лицензиран екскурзовод по време на цялата екскурзия – Илхан Карабулут;

-Посещение на акропола и древния град Асос без входната такса;

-Посещение на Храма на Аполон Сминтейон без входната такса;

-Посещение на останките на Александрия Троя;

-Целодневна екскурзия до остров Босджаада;

-Двупосочен билет за ферибот до остров Босджаада;

-Туристическа пешеходна обиколка на Чанаккале;

-Посещение на Крепостта Чименлик без входната такса;

-Посещение на мол 17 BURDA;

-Такси пресичане Дарданелите по най-дългия висящ мост в света – „Чанаккале 1915“;

-Посещение на фирмен магазин за сирене, маслини и зехтин;

-Гранични и пътни такси;

-Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 5 000 евро (включва болнично лечение в случай на заболяване от Covid-19) за лица до 65г.;

Водач от агенцията.

 –

 

Цената не включва:

-Персонални приемник + слушалки по време на цялата екскурзия – 8 евро: заплащат се задължително за възрастен; за деца 06-11,99 год. – по желание;

-Медицинска застраховка с покритие 5 000 евро за лица от 65 год. до 70 год. – доплащане 2.00 лв.; от 71 год. до 75 год. – доплащане 4.00 лв.;

-Медицинска застраховка с покритие 4 000 евро за лица над 75 год. до 80 год. – доплащане 8.00 лв.;

-Лица над 80 год. е необходимо да се застраховат самостоятелно, като предоставят  копие от полицата;

-Разходи от личен характер и бакшиши;

-Горивна такса (при увеличение цената на горивото);

-Туристическа такса (при наличие на такава);

-PCR тест, антигенен тест или ваксинационен сертификат (ако се изисква). Актуална информация можете да получите от нашите служители;

-Входни такси на местата за посещение към 15.12.2023:

 –

Обект Сума в турски лири
Троя 200
Акропол и древен град Асос 150
Храм на Аполон Сминтейон 20
Крепост Чименлик, Чанаккале 200
Персонални приемници и слушалки за беседите 80
ОБЩО 650 лири = около 60 лева
Възможно е промяна на входните такси към датата на пътуване. Актуалната цена на входните такси ще бъде обявена 7 дни преди пътуването и ще бъде изпратена с информацията за пътуване!

 

Забележка: Всички посочени часове са ориентировъчни, не може да се гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им.

Необходими документи: Международен паспорт или лична карта; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи. 

 

Актуалната информация при пътуване към 15.12.2023г.:

Република Турция:

НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).

Република България:

НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).

 –

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

Записване и начин на плащане:

Депозит: 30% депозит от пакетната цена при сключване на договор за организирано туристическо пътуване.

Доплащане: до 14 дни преди отпътуването.

Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации:

до 14 дни преди пътуването – 0%;

13 – 7 дни преди пътуването – 50% от пакетната цена;

под 6 дни – 100%

Медицинската застраховка за пътуване в чужбина, включена в пакетната цена, е съгласно приложимата Нормативна уредба и Общи условия на Застрахователя в рамките на посочената в пакета застрахователна сума, която включва неотложни медицински разходи вследствие на акутно заболяване или злополука, разходи за медицинско транспортиране и репатриране, смърт причинена от злополука. Повече информация относно допълнителни възможности за застраховане към включената в пакета застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ – в офиса на фирмата. 

 

Такса гориво: Поради постоянно променящите се цени на горивата, авиокомпаниите могат да начислят т. нар. горивна такса /fuel surcharge/. В такъв случай към цената на пътуването ще се добави и фактическата стойност на горивната такса, изчислена по формула, обяснена по-долу, като тя е дължима за всички резервации за полета, за които се начислява, без значение кога са направени същите. Ако има такова изменение, информация за стойността му се обявява 20 дни преди датата на съответния полет и информацията се предава на клиентите. Заплащането на горивната такса се извършва до 7 дни преди датата на отпътуване, в агенцията, в която е направена резервацията (за записвания по-малко от 20 дни преди съответния полет важи същата обявената горивна такса, ако има такава).