Tридневна екскурзия в Северозападна България – АК „Калето“, Мездра-Етнографски комплекс „Дядо Йоцо гледа“ – връх Околчица – Клисурски манастир – пещера Венеца-Белоградчишки скали-пещера Магурата- пещера Леденика – Параход „Радецки“16-18.07.2021

Северозападна България-collage
Tридневна екскурзия в Северозападна България – АК „Калето“, Мездра-Етнографски комплекс „Дядо Йоцо гледа“ – връх Околчица – Клисурски манастир – пещера Венеца-Белоградчишки скали-пещера Магурата- пещера Леденика – Параход „Радецки“16-18.07.2021

Tридневна екскурзия в Северозападна България

Варна-Шумен-АК „Калето“, Мездра-Етнографски комплекс „Дядо Йоцо гледа“ – връх Околчица – Клисурски манастир – пещера Венеца-Белоградчишки скали-пещера Магурата- пещера Леденика – Параход „Радецки“-Шумен-Варна

16-18.07.2021

3 дни / 2 нощувки със закуска


 

Програма:

Първи ден, 16.07.2021, петък

Отпътуване от Варна и Шумен.

Организирано посещение на Археологически комплекс „Калето“, Мездра. Крепостта е разположена на скалист масив над коритото на река Искър. Хълмът е естествено защитен и разположен на стратегическо място, където са се пресичали важни пътища свързващи  Дунавската равнина със Софийското поле, Източна със Западна България. Запазени са следите на две укрепени селища от края на каменно-медната епоха и енеолита, които са унищожени при стихийни пожари. Този времеви отрязък обхваща края на V и първата половина на ІV хил. пр. Хр. Многобройните находки от разкопките на „Калето” показват, че в края на каменно-медната епоха селището край Мездра процъфтява като занаятчийски център. Една от тези находки – „Светилището на тура”, няма аналог в България.

Обектът е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Посещение на етнографски комплекс „Дядо Йоцо гледа“, Очин дол.

Скулптурата представлява 5 метрова белокаменна фигура, от която се наблюдава уникална гледка към най-красивата част на Искърското дефиле.

Организирано посещение връх Околчица. Връх Околчица (1048м.) се намира във Врачанския Балкан. На върха е издигнат паметник в чест на подвига на революционера Христо Ботев и неговата чета – загинали през 1876г. Паметникът е поставен през 1926г. и представлява железобетонен опълченски кръст. Поставен е на Колова поляна, сега известна като Ботева поляна. През 1947г. е решено кръстът да се преустрои в петолъчна звезда, а през 1991г. той отново възвръща първоначалния си вид. Паметникът е с височина 26,60 м, като в основата му се намира параклисът „Св. Георги”. Включен е в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Настаняване в хотел в центъра на Враца. Нощувка.

Втори ден, 17.07.2021, събота.

Закуска.

Организирано посещение на пещера „Венеца“ – открита е през 1970 година, а от 2015 година е отворена за туристически посещения. Дълга е около 200 метра, за туристите са достъпни общо 5 зали, като придвижването става по изградената за целта метална платформа. Преминава се през няколко тесни участъка, в които за кратко се налага човек да се движи приведен. Това затруднява посещението на пещера “Венеца” от трудноподвижни или много пълни хора. Посещението в пещерата се предшества от кратка подготовка, включваща екипирането с предпазни каски и условието, че не се снима със светкавица – достаъчно условие да прекрати груповото посещение.

Посещение на Крепост „Калето“ и Белоградчишки скали – изумителни скални образования, образувани преди 230 млн години, като всеки камък носи своята легенда.

Организирано посещение на пещера „Магурата“ – част от 100-те национални туристически обекта. Пещерата е една от най-големите пещери в България с обща дължина на откритите досега галерии – около 2500 м. Съставена е от главна галерия, ориентирана в посока югоизток – северозапад и три странични разклонения. Отделните зали имат впечатляващи размери – дължина над 200 м, ширина повече от 50 м и височина над 20 м. Сталактити, сталагмити и сталактони разкриват пред посетителя чудна подземна приказка.

Средната годишна температура на пещерата е около 12оС.Тази пещера е най-значимата за прилепите в цяла Северозападна България. Целогодишно се обитава от общо 8 вида, всички приоритетни за опазване в цяла Европа.

Организирано посещение на Клисурски манастир „Св.Св. Кирил и Методий“. Манастирът е основан през 1240г., като тогава е носил името Врещецки. През 15в. манастира е разрушен и за дълго остава необитаем. През 1742г. е възстановен с дарения от клисурци, но 40г. по-късно отново е разрушен. Въпреки това манастирът за пореден път възкръсва благодарение на монасите и местните родолюбци.

Връщане в хотела. Нощувка във Враца.

 –

Трети ден, 18.07.2021, неделя

Закуска. Напускане на хотела.

Организирано посещение на пещера „Леденика“ – част от 100-те национални туристически обекта. Наименована е “Леденика” поради ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват зимата в близост до входа. Освен наличието на уникалните природни образувания, в пещерата могат да се видят и 53 животински вида, както и малко езерце.

Свободно време за обяд.

Отпътуване за град Козлодуй.

Организирано посещение на Национален музей „Параход Радецки“. Музеят „Параход „Радецки“ е изцяло свързан с живота и делото на Христо Ботев, с трагичната му гибел, както и на неговата чета. В него съществува експозиция, в която могат да се видят ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от воеводата Христо Ботев от борда на парахода.

Отпътуване за Шумен и Варна.

Цена за отпътуване от Варна: 180лв. 

Цена за отпутъване от Шумен и Велики Преслав: 170лв. 

Цена за отпътуване от Търговище: 160лв.

 –

 

Цената включва:

*Транспорт маршрута Варна-Шумен-АК „Калето“, Мездра-Етнографски комплекс „Дядо Йоцо гледа“ – връх Околчица – Клисурски манастир – пещера Венеца-Белоградчишки скали-пещера Магурата- пещера Леденика – Параход „Радецки“-Шумен-Варна.

*Две нощувки със закуска във Враца.

*Застраховка с покритие 1 000лв. за периода на пътуването.

*Лицензиран екскурзовод по време на пътуването.

*Водач от агенцията.

 –

Цената не включва:

*Обяди и вечери.

*Входни такси на посещаваните обекти.

*Разходи от личен характер.

*Доплащане за единична стая.

 –

Допълнителна информация за входни такси:

Археологически комплекс „Калето“, Мездра – 1,50лв. за всеки (цената е групова).

Етнографски комплекс „Дядо Йоцо гледа“ – няма.

Връх Околчица – няма такса.

Клисурски манастир „Св.Св. Кирил и Методий“ – няма такса.

Пещера „Венеца“ – възрастни 6лв., пенсионери – 4лв., ученици – 3лв.

Белоградчишки комплекс – възрастни 5лв., пенсионери, студенти и ученици – 3лв.

Пещера „Магура“ – възрастни 9лв., пенсионери, студенти и ученици – 7лв.

Пещера „Леденика“ – възрастен – 9лв., пенсионери, студенти и учениц – 7лв.

Национален музей „Параход Радецки“ – възрастни 7лв., пенсионери, студенти и ученици – 3 лв.

Необходими документи: Лична карта.

Визови изисквания: няма

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 туристи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Записване и начин на плащане: 50% депозит; Доплащане – 14 дни преди датата на отпътуване.

Условия за анулации:

до 14 дни преди пътуването – 30%;

13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена;

под 6 дни – 100%

При отказ или неявяване в деня на провеждане на екскурзията, сумите, заплатени от туриста, не се възстановяват.

Настаняването в автобуса е по реда на записване.

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти, поради възникване на непредвидими ситуации в пътната или метеорологична обстановка.

“Визитур“ ЕООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7884/22.06.2018 г. и е сключил застраховка „Отговорност на Туроператора“ по чл. 42 от ЗТ на 18.07.20120 – застрахователна полица №03700100002866 в ЗД „Евроинс“ АД. 

 –