Великден на Остров Тасос – екскурзия от Добрич, Варна, Бургас и Шумен, 14-17.04.2023

Манастир Архангел в Тасос 1
Великден на Остров Тасос – екскурзия от Добрич, Варна, Бургас и Шумен, 14-17.04.2023

Великден на Остров Тасос 2023

Екскурзия с отпътуване от Добрич, Варна, Бургас и Шумен

Добрич – Варна – Бургас – Свиленград – Александруполис – Керамоти – о-в Тасос – Кавала – Порто Лагос

_

В Гърция Великден е най-почитаният празник в годината. Възкресение Христово е свързан със силата на Вярата, Надеждата за добро, светлината в бъдещето. Празника гърците празнуват с най-близките си и обичани хора. В навечерието на Великден, те обличат най-хубавите си дрехи и заедно със своите близки и приятели присъстват на тържествената Великденска литургия. След полунощ огъня се предава от ръка на ръка като символ на Вярата, докато препълнените площади и улици заприличат на своеобразно шествие на светлината…

14 – 17.04. 2023 

4 дни / 3 нощувки със закуски

хотел Blue Dream Palace 5*

Цена: 475.00лв

Отпътуване 14.04.2023 г. / петък / – 04:00ч. от Добрич / при минимум 15 туриста /

– 05:00 часа от Варна – ул. „Антим І”

– 07:00 ч. от Бургас – бензиностанцията OMV / срещуМак Драйв /

—————————————-

Отпътуване 14.04.2023 г. / петък /

– 05:00 часа от Варна – ул. „Антим І”

– 06:00 ч. от  Шумен

Маршрут:  Варна – Шумен – Свиленград – Александруполис – Керамоти – о-в Тасос – Кавала – Порто Лагос

ПРОГРАМА

Първи ден 14.04.2023 г. / петък / Около обяд пристигаме в разположения на Егейско море град Александруполис. Ще се разходим на площада с прочутия фар, който със своята височина от се е превърнал в емблематичен символ на града. Кратка почивка с възможност да опитаме от вкусния гръцки гирос. Отпътуваме за Керамоти, от където с ферибот отплаваме за о-в Тасос. Настаняване. Нощувка.

Втори ден 15.04.2023 г. / събота / Закуска. Свободно време или екскурзия по желание.

  • Целодневна автобусна обиколка на о. Тасос  – 15 евро – вечно зеленият остров, истинско съкровище за Гърция – с богата история и археологически находки, пръснати из целия остров. Посещаваме женския манастир „ Св. Архангел Михаил” и залива на русалките – „Алики” – основна забележителност на остров Тасос. Малкото рибарско селище е заключено между два залива и е невероятно красиво. Следва посещение на старата столица Панагиа, запазила старата си градска архитектура с тесни улички и белосани къщи покрити с каменни плочи. Ще посетим и старинна рафинерия на потомствени производители на зехтин, с презентация на производството и възможност за закупуване на студено пресован зехтин и местно производство маслини. Ще се любуваме на прекрасни заливи и градини с маслинови дървета. Ще посетим магазин и работилница за сребърна и златна бижутерия”Ирис”.Ще разгледаме новата столица на острова – гр.Тасос /Лименас /- старата агора, светилището на Нептун и на Дионисий, крайбрежната улица със сувенири, малки кокетни хотелчета, магазини и кафенета. Връщаме се в хотела. Късно вечерта възможност да се присъединим към Празничната Великденска Литургия. Нощувка.

Трети ден 16.04.2023 г. / неделя / Закуска. Свободно време или екскурзия по желание.

  • Посещение на Кастро и Лименария – 10 евро, полудневна екскурзия

Описание: Около 10.00ч се отправяме към Кастро. Градчето се намира в сърцето на острова. До него се стига по асфалтов път, криволичещ през планината. Ще разгледаме старите каменни къщи, ще се разходим по тихите калдъръмени улици, ще видим / отвън / църквата „Свети Атанасий“, построена през 1804 година и е една от най-старите на острова. Кратък престой за фотосесия и закупуване на продукти на местни производители – зехтин, мед, подправки и други.

Отправяме се към Лименария  – втория по големина град на остров Тасос. За по-любознателните това е възможност за разглеждане на една от многото забележителности на остров Тасос – сграда, построена върху скала с наименованието „Палатаки” (малък палат) е една от най-красивите забележителности на района. Тя е била построена от немския бизнесмен, управляващ кариерите F. Spiedel от 1903 до 1905 г. И тъй като екскурзията е пешеходна и много приятна, ще имате възможност да откриете още много изненади, за които ще ви разкажем по време на пътуването до там… Времетраене на пешеходната обиколка – около час. Носете си удобни обувки, вода, шапка и плажни принадлежности за желаещите да направят първия плаж за сезона / при добро време / на един от емблематичните и най-здравословни плажове на Тасос. Връщаме се в хотела ранния следобед.

Вечерта – посещение на таверна където под звуците на сиртаки и с аромата на узо ще се насладим на гръцката музика, ще потанцуваме и ще опитаме от вкусните гръцки гозби / по желание /. Ще видим типични гръцки хора, танца с огъня а за финал ще счупим и по някоя чиния!!! Връщане в хотела. Нощувка.

Четвърти ден 17.04.2023 г. / понеделник / След закуска отпътуваме от остров Тасос и се отправяме към град Кавала. Разхождайки се по тесните калдъръмени улички на един от най-старите градове в Европа ще се полюбуваме на архитектура от преди няколко века, китно украсени къщи и малки семейни магазинчета и кафенета. Именно Кавала е родното място на една от най-ярките личности в историята на града – Мохамед Али. Ще чуем историята за неговата любов към земята на която е роден и израснал.

Отправяме се към прочутия шедьовър на египетската архитектура Имарет – съчетание на джамия, училище по коран и армейска сграда с изглед към намиращото се под него пристанище. Тази историческа ориенталска сграда е реставрирана през 2004 г. и е една от архитектурните забележителности на Кавала днес . Следва посещение на Крепостната стена на града, наричана още „венецианската крепост“ – построена от император Юстиниан І в опитите си да опаси града от варварски набези. В средата на ХVІ-ти век етническият грък Ибрахим паша – велик везир на турския султан Сюлейман Великолепни, допринася за просперитета и разцвета на Кавала, като реставрира импозантния Акведукт. Ще се любуваме на невероятна гледка към единственият амфитеатрално построен град – едно от големите пристанища на Гърция. Ще видим църквата ”Успение Богородично”, къщата на Мохамед Али и паметника построен от жителите на гр. Кавала от благодарност за делата му. Отправяме се към новата част на града. Спираме за кратка фото сесия с прочутите камъни, на които е стоял Апостол Павел и е проповядвал християнството, стъпвайки за първи път в Европа. Ще видим новото кметство на града – сградата която напомня на унгарски замък, тютюневите фабрики, превърнати в търговски центрове, пристанищния булевард с огромни палмови дървета и др. Ще имаме възможност да опитаме вкусния гръцки гирос, да похапнем прясна рибка, да пийнем по чаша ароматно узо, в кокетните крайбрежни ресторантчета, да се насладим на гледката на този невероятно красив пристанищен град. Свободно време. Отправяме към малкото китно селце Порто Лагос, където ще посетим сгушения в красива езерна лагуна манастир “Свети Никола”, както и църквата “Успение Богородично” Ще чуете вълнуващата история за чудото случило се през 2005 година, ще почувствате присъствието на Дева Мария по тези места. Отпътуваме за България. Пристигаме в Бургас и Варна късно през нощта на същия ден.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

От 01.01.18 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща лично от туристите на място в хотела. • за 5* хотели – 4 евро /стая/ нощувка • за 4* хотели – 3 евро /стая/ нощувка • за 3* хотели – 1.50 евро /стая/ нощувка • за 2*, 1* хотели – 0.50 евро /стая/ нощувка

Отстъпки: за деца до 12 ненавършени години, настанени с двама възрастни – 30 лева

Забележки: Пътува се с лична карта или задграничен паспорт Няма визов режим. За деца под 18 години, пътуващи с единия родител или без родители, задължително се изисква нотариално заверено пълномощно от другия родител / родители (оригинал и фотокопие), както и копие от акта за раждане. Туроператора си запазва правото за промяна на реда на провеждане на мероприятията спрямо възможността за осъществяването им.

Цената включва:

-Транспорт с лицензиран автобус

-3 нощувки и 3 закуски в хотел Blue Dream Palace 5*

-Посещение на град Александруполис

-Посещение на манастира “ Свети Николай” и църквата “Успение Богодорично” в Порто Лагос

-Обзорна екскурзия на Кавала

-Екскурзоводско обслужване по целия маршрут

-Медицинска застраховка

-Водач от Агенцията

-Всички пътни и административни разходи

Цената не включва:

-Отпътуване от Добрич / при минимум 10 туриста / – 18 лева

-Фериботни- пътни такси -15 евро (задължително се заплащат)

-Еднодневна обиколка на остров Тасос – 15 евро

-Полудневна екскурзия до Кастро и Лименария – 10 евро

-Входна такса (по желание):крепостната стена в Кавала – 2 евро.

-Посещение на таверна с музика на живо и включена вечеря – 30 евро

-Доплащане за медицинска застраховка за лица от 70 г до 80 г- 10 лв

-лица над 80 г. се застраховат самостоятелно срещу доплащане

От 01.01.18 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща лично от туристите на място в хотела.

-за 5* хотели – 4 евро /стая/ нощувка

-за 4* хотели – 3 евро /стая/ нощувка

-за 3* хотели – 1.50 евро /стая/ нощувка

-за 2*, 1* хотели – 0.50 евро /стая/ нощувка

Резервацията се счита за валидна само при внесен депозит.

_

Записване и начин на плащане: 30% депозит, 70% доплащане 20 дни преди датата на отпътуване.